29.10.2010

Sebze Türlüsü, Pilav ve Yoğurtlu Sos

CLICK FOR ENGLISH   
    

Yoğurtlu Sos
1 diş sarımsak
250gr yoğurt (Thermomix'le kendi yoğurdunuzu kendiniz de yapabilirsiniz)
10gr zeytinyağı

Sebze Türlüsü
150gr soğan, dörde doğranmış
50gr domates salçası
400gr domates, kabaca doğranmış
1 1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı şeker
10gr zeytinyağı
500gr su
200gr pirinç
300gr patlıcan, doğranmış
150gr kırmızı biber, doğranmış
150gr sarı biber, doğranmış
250gr yeşil kabak, dilimlenmiş

  • Patlıcanları doğrayıp bir süzgece alın ve üzerlerine tuz serperek bekletin

  • Sarımsağı 3 saniye 8 Hız doğrayın
  • Yoğurt ve yağ ekleyip 5 saniye 3 Hız karıştırın. Bir kaseye koyup buzdolabına alın
  • Hazneyi yıkayıp kurulayın

  • Soğanı 5 saniye 5 Hız doğrayın
  • Salça, domatesler, 1 çay kaşığı tuz, karabiber, şeker ve zeytinyağı ekleyip 5 saniye 5 Hız karıştırın
  • Hazneye su koyup Buhar Sepetini takın. Pirinci içine koyun. Üzerine 1/2 çay kaşığı tuz serpin
  • Patlıcanları suyun altında yıkayıp süzün.
  • Patlıcan ve biberleri Varoma Kabına koyup tuz ve biber serpin
  • Kabakları Varoma Tepsisine koyup tuz ve biber serpin.
  • Varoma Isısında 25 dakika pişirin. (25 dakika pişirme süresi pirinç için fazla olabilir. Pirincinizin türüne göre 15-20 dakika sonra kontrol edip pişmişse çıkartıp kenara alarak sıcak tutun. Sebzeleri kalan süre kadar pişirmeye devam edin)
  • Pişen sebzeleri derin bir kaseye alıp domatesli sosu dökerek karıştırın
  • Pilav, sebze türlüsü ve yoğurtlu sosu beraber servis yapın

Afiyet olsun...

A Tutto Vapore kıtabından üzerinde değişiklikler yaparak adapte edilmiştir

Not: Resimde gördüğünüz tavuğu ayrıca pişirmiştim.





Mixed Vegetables, Rice and Yogurt Sauce

TÜRKÇE İÇİN TIKLAYIN
      



Yogurt Sauce
1 clove of garlic
250g yogurt
10g olive oil

Mixed Vegetables & Rice
150g onion, quartered
50g tomato paste
400g tomatoes, roughly chopped
1 1/2 tsp salt
1/2 tsp black pepper
1 tsp sugar
10g olive oil
500g water
200g basmati rice
300g eggplants, chopped
150g red pepper, chopped
150g yellow pepper, chopped
250g zucchini, sliced


  • Put chopped eggplants in a drainer. Sprinkle with some salt. Let them stay for half an hour

  • Chop garlic fpr 3 seconds on Speed 8
  • Add yogurt and oil. Mix for 5 seconds on Speed 3. Put it in a bowl and keep it in the fridge
  • Rinse and wipe TM Bowl

  • Chop onion for 5 seconds on Speed 5
  • Add tomato paste, tomatoes, 1 tsp of salt, black pepper, sugar and olive oil. Mix for 5 seconds on Speed 5
  • Put water in TM Bowl and insert Steaming Basket. Put rice inside and sprinkle with the remaining 1/2 tsp of salt.
  • Wash and drain eggplants
  • Put eggplants and peppers in Varoma Bowl. Sprinkle with a little salt and pepper
  • Put zucchini in Varoma Tray. Sprinkle with a little salt and pepper
  • Steam for 25 minutes at Varoma Temperature on Speed 1. (25 minutes might be too much for the rice. Depending on the type or your rice check it out after 15-20 minutes passed. If cooked remove steaming basket and keep warm. Continue to steam vegetables until cooked)
  • Put steamed vegetables in a bowl, pour down tomato sauce and mix
  • Serve vegetables, rice and yogurt sauce together

Buon Appetito...


It is adapted from A Tutto Vapore with some modifications

Note: I cooked the chicken in the picture separately





28.10.2010

Kabaklı Tavuk Şiş

CLICK FOR ENGLISH

40gr parmesan, kabaca doğranmış
1 diş sarımsak
400gr tavuk göğüs, sinir ve yağları ayıklanıp küp küp doğranmış
220gr yeşil kabak, kabaca doğranmış
100gr galeta unu
1 yumurta
Tuz, zencefil, kekik, köri

  • Parmesanı hızı 2'den 9'a yükselterek 15 saniye rendeleyip ayrı bir tabağa alın
  • Sarımsak ve 200gr tavuğu hazneye koyup 10 saniye 7 Hız kıyma haline getirin ve ayrı bir tabağa alın
  • Kalan 200gr tavuğu da aynı şekilde 10 saniye 7 Hız çekin.
  • Kenara aldığınız tavukları tekrar hazneye alın.
  • Kabak, galeta unu, yumurta, tuz ve baharatları ekleyip 30 saniye 7 Hız karıştırın.
  • Ellerinizi biraz yağlayıp tavuklu karışımdan parçalar alarak şişlere takın
  • Yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Önceden 200ºC ısıtılmış fırına koyun
  • 15 dakika sonra şişleri çevirin. 10-15 dakika daha pişirmeye devam edin

Afiyet olsun...




Şu tariften üzerinde değişiklikler yaparak uyarlanmıştır

Zucchini - Chicken Skewers

TÜRKÇE İÇİN TIKLAYIN
   
40g parmesan, chopped roughly
1 clove of garlic
400g chicken breast, fat&nerves removed, chopped into cubes
220g zucchini
100g bread crumbs
1 egg
Salt, ground ginger, dried thyme, curry


  • Grate parmesan for 15 seconds speeding up from 2 to 9 and set aside
  • Chop garlic and 200g of chicken for 10 seconds on Speed 7. Set aside
  • Mince the remaining 200g of chicken for 10 seconds on Speed 7. 
  • Put back garlic-chicken mixture into TM Bowl
  • Add zucchini, bread crumbs, egg, salt and spices. Mix 30 seconds on Speed 7
  • Oil your hands a little. Get pieces from the mixture and thread onto skewers
  • Cover oven tray with baking paper. Place the skewers
  • Bake in preheated oven at 200ºC. After 15 minutes passed, turn them and continue to cook for 10-15 minutes until browned 

Afiyet olsun...




It is adapted from this recipe with some modifications

27.10.2010

Fırında Beşamel Soslu Mantar

CLICK FOR ENGLISH
   
   
100gr kaşar peyniri, kabaca doğranmış
700gr mantar, dilimlenmiş
2 yemek kaşığı limon suyu
Ayçiçek yağı
Tuz, karabiber

Beşamel sos
500gr süt
50gr un
25gr tereyağı ya da margarin
1/2 çay kaşığı tuz
Muskat, karabiber

  • Peyniri 10 saniye 7 Hız rendeleyerek ayrı bir tabağa alın.
  • Tüm beşamel sos malzemelerini hazneye koyup 7 dakika 90ºC 4 Hız pişirin
  • Beşamel sos pişerken ayrı bir teflon tavada biraz ayçiçek yağı kızdırıp mantarları ve limon suyunu ekleyerek 6-7 dakika soteleyin
  • Mantarları bir fırın kabına alın. Üzerine beşamel sos döküp peynir serpin
  • Önceden 170ºC ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar 20-30 dakika pişirin

Afiyet olsun...

Mushrooms with Bechamel Sauce

TÜRKÇE İÇİN TIKLAYIN
   
   
100g cheese, roughly chopped (kasseri, edam, emmethal, swiss.. etc)
700g mushrooms, sliced
2 tbsps lemon juice
Sunflower oil
Salt, black pepper


Bechamel sauce
500g milk
50g flour
25g butter or margarine
1/2 tsp salt
Nutmeg, black pepper


  • Grate cheese for 10 seconds on Speed 7 and set aside
  • Put all the ingredients for bechamel sauce and cook for 7 minutes at 90ºC on Speed 4
  • While cooking bechamel sauce, warm a little oil in a Teflon pan. Add mushrooms and lemon juice. Saute for 6-7 minutes
  • Put mushrooms in a baking tin. Pour down bechamel sauce and sprinkle with cheese on the top
  • Bake in preheated oven at 170ºC for 20-30 minutes until browned a little

Afiyet olsun...

26.10.2010

Beşamel Sos

CLICK FOR ENGLISH
 
Thermomix'le beşamel sos hazırlamak gerçekten çok kolay ve pratik. İnanıyorum ki Thermomix aldığınızda hediye edilen ana tarif kitabında beşamel sos tarifi vardır. Benim kullandığım ve Io e il mio Bimby kitabında yeralan beşamel tarifi şöyle:

TAM ÖLÇÜ (1000gr süt ile)

1000gr süt
100gr un
50gr tereyağı ya da margarin
1 çay kaşığı tuz
Muskat, karabiber

  • Bütün malzemeleri hazneye koyup 12 dakika 90ºC 4 Hız pişirin

YARIM ÖLÇÜ (500gr süt ile)

  • Bütün malzemeleri yarıya indirin ve 7 dakika 90ºC 4 Hız pişirin

Not: Eğer daha koyu bir beşamel istiyorsanız un, aksi halde süt miktarını arttırarak arzunuza göre beşamel hazırlayabilirsiniz. (Ben aynen yukarıdaki malzemeleri kullanıyorum çünkü bu tarifle yapılan beşamel sos tam kıvamında oluyor)

Bechamel Sauce

TÜRKÇE İÇİN TIKLAYIN
 
It is very easy and practical to prepare bechamel sauce with Thermomix. I believe you might have a recipe in the book that is given when you bought Thermomix. The recipe I am using, which is from Io e il mio Bimby, is as follows:



FULL RECIPE (with 1000gr milk)

1000g milk
100g flour
50g butter or margarine
1 tsp salt
Nutmeg, black pepper

  • Put all the ingredients in TM Bowl and cook for 12 minutes at 90ºC on Speed 4

HALF RECIPE (With 500g milk)

  • Halve the ingredients and cook for 7 minutes at 90ºC on Speed 4

Note: If you would like a thicker bechamel sauce you can add flour, if you would like a thinner one you can add milk. (I am using the mentioned amount of ingredients with no addition of any flour or milk. In my opinion it results just the right texture) 

25.10.2010

Fırında Patates, Domates ve Zeytin

CLICK FOR ENGLISH
     
 
600gr patates, soyulup doğranmış
250gr kiraz domates, yıkanıp kurulanmış
30 zeytin
3 dal biberiye
20gr sızma zeytinyağı
15gr limon suyu
Tuz, karabiber

500gr su

  • Hazneye su koyup Buhar Sepetini takın. İçine patatesleri koyup 15 dakika Varoma Isısında buharda pişirin
  • Pişen patatesleri yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine alın. 
  • Haznedeki suyu boşaltın. Zeytinyağı, limon suyu ve biberiye yapraklarını 5 saniye 6 Hız çırpın
  • Hazırladığınız sosu patateslerin üzerine dökün
  • Önceden 200ºC ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin
  • Fırından alıp domates ve zeytinleri ekleyin. Tuz ve karabiber serperek karıştırın
  • Tekrar fırına vererek 20-30 dakika daha pişirin

Afiyet olsun...

Potatoes, Tomatoes and Olives in Oven

TÜRKÇE İÇİN TIKLAYIN
   

600g potatoes, peeled and chopped
250g cherry tomatoes, washed and wiped
30 olives
3 springs of rosemary
20g extra virgin olive oil
15g lemon juice
Salt, black pepper

500g water


  • Put water in TM Bowl. Insert Steaming Basket. Put potatoes inside. Steam for 15 minutes at Varoma Temperature
  • Put potatoes into a baking tin which is covered with baking paper
  • Empty water. Mix oil, lemon juice and rosemary leaves for 5 seconds on Speed 6
  • Pour the sauce onto potatoes
  • Bake them in preheated oven at 200ºC for 10 minutes
  • Take it out of oven. Add tomatoes, olives, salt, pepper and mix gently
  • Put it back into oven and bake for 20-30 minutes

Afiyet olsun...

22.10.2010

Domates ve Biberli Salata

CLICK FOR ENGLISH
  

500gr kırmızı, sarı, yeşil biber
500gr domates
10 güneşte kurutulmuş domates, yağda bekletilip süzülmüş
2 yemek kaşığı kapari
1 yemek kaşığı çamfıstığı
10-15 yaprak fesleğen
500gr su

Sos
40gr zeytinyağı
15gr balsamik sirke
3 ançüez
1 yemek kaşığı limon suyu
Karabiber
Tuz

  • Hazneye su koyun
  • Biberleri doğrayıp Varoma Kabına koyun. 20 dakika Varoma Isısında pişirin
  • Bu arada taze ve kurutulmuş domatesleri doğrayın.
  • Pişen biberleri kenara alıp soğumaya bırakın.
  • Hazneyi suyla çalkalayarak soğutun. Bütün sos malzemelerini koyup 10 saniye 3 Hız karıştırın
  • Bütün salata malzemelerini salata kasesine alın. Üzerine sos döküp karıştırın. 

Afiyet olsun...

Tomato and Pepper Salad

TÜRKÇE İÇİN TIKLAYIN  


Salad ingredients
500g red, yellow, green pepper
500g tomatoes
10 sun-dried tomatoes, drained of oil
2 tbsps capers
1 tbsp pine seeds
10-15 basil leaves

500g water (to steam)

Dressing
40g olive oil
15g balsamic vinegar
3 anchovies
1 tbsp lemon juice
Black pepper
Salt

  • Put water in TM Bowl
  • Chop peppers, put them in Varoma Tray, steam for 20 minutes at Varoma Temperature
  • Chop fresh and sun-dried tomatoes.
  • Set cooked peppers aside and let them cool down
  • Wash and rinse TM Bowl to cool down. Put all the dressing ingredients and mix for 10 seconds on Speed 3
  • Put all salad ingredients in a salad bowl. Dress with sauce and mix


Afiyet olsun...

21.10.2010

Yulaf Ezmeli Ekmek

CLICK FOR ENGLISH  

 
 
280gr su
15gr bal
20gr yaş maya
250gr beyaz un
150gr tam buğday unu
110gr yulaf ezmesi
20gr zeytinyağı
10gr tuz

Üstü için ayrıca yulaf ezmesi

  • Suyu 1 dakika 37ºC 1 Hız ısıtın
  • Bal ve mayayı ekleyip 4 saniye 4 Hız çırpın
  • Beyaz un, tam buğday unu, yulaf ezmesi, zeytinyağı ve tuz ekleyip 5 dakika yoğurma modunda yoğurun
  • Derin bir kaba alıp üzerini streç filmle örterek 1 saat mayalanmaya bırakın
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serip un serpin
  • Hamura istediğiniz şekli verin. (Ben hamuru ikiye bölerek 1 somun ekmek ve geri kalanını 4'e bölerek 4 sandviç ekmeği elde ettim)
  • Üzerlerine fırçayla su sürüp yulaf ezmesi serpin. 1 saat daha mayalanmaya bırakın.
  • Önceden 200ºC ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin

Afiyet olsun...

Oatmeal Bread

TÜRKÇE İÇİN TIKLAYIN  

 
280g water
15g honey
20g fresh yeast
250g white flour
150g wholewheat flour
110g rolled oats/oat flakes
20g olive oil
10g salt

Rolled oats/oat flakes (to coat with)

  • Warm water for 1 minute at 37ºC on Speed 1
  • Add honey and yeast. Mix for 4 seconds on Speed 4
  • Add white flour, wholewheat flour, rolled oats, olive oil and salt. Knead for 5 minutes
  • Put it in a deep bowl. Cover with plastic film. let it rise for 1 hour
  • Cover oven tray with baking paper. Sprinkle with a little flour
  • Give the dough desired shape. (I divided it into two pieces. I made 1 bigger bread roll. I divided the other half into 4 pieces and made 4 smaller rolls)
  • Brush on the top with a little water. Coat with oats. Let them rise for 1 hour
  • Bake in preheated oven at 200ºC for 30 minutes


Afiyet olsun...

20.10.2010

Nohutlu Bulgur Çorbası

CLICK FOR ENGLISH
 
  
100gr soğan
20gr zeytinyağı
40gr domates salçası
1000gr su
35gr Thermomix Sebze Konsantresi
60gr bulgur
Tuz (ben kullanmadım)
250gr haşlanmış nohut
Kuru nane, kırmızı bul biber

  • Soğanı 2 saniye 6 Hız doğrayın. Spatulayla ortada toplayıp işlemi bir kez daha tekrar edin. Spatulayla tekrar ortada toplayın
  • Yağ ilave edip 4 dakika 90ºC 1 Hız soteleyin
  • Salçayı ekleyip 2 dakika 90ºC 2 Hız soteleyin
  • Su ve sebze konsantresi ekleyip 9 dakika 100ºC 1 Hız kaynatın
  • Bulguru (ve gerekirse tuzu) ekleyip 7 dakika 100ºC 1 Hız pişirin
  • Nohutu ekleyip Saat Yönü Tersine Çalışma Opsiyonunu seçip 3 dakika 100ºC Kaşık Hızında pişirin
  • Kaselere servis yapıp üzerine nane ve pul biber serpin

Afiyet olsun...

Bulgur and Chickpea Soup

TÜRKÇE İÇİN TIKLAYIN

  
100g onion
20g olive oil
40g tomato paste
1000g water
35g Thermomix vegetable concentrate
60g finely ground bulgur
Salt (I didn't use)
250g boiled chickpeas
Dried mint, red pepper flakes


  • Chop onion for 2 seconds on Speed 6. Clean down the sides of TM Bowl with spatula and repeat it. Clean down the sides again
  • Add oil and saute for 4 minutes at 90ºC on Speed 1
  • Add tomato paste and saute for 2 minutes at 90ºC on Speed 2
  • Add water and vegetable concentrate. Bring to boil for 9 minutes at 100ºC on Speed 1
  • Add bulgur (and salt if needed). Cook for 7 minutes at 100ºC on Speed 1
  • Add chickpeas. Cook for 3 minutes at 100ºC on Reverse / Soft Speed
  • Serve into the bowls. Sprinkle with mint and pepper flakes

Afiyet olsun...

19.10.2010

Fırında Tavuklu Mücver

CLICK FOR ENGLISH 


Hayır! Tavuk düşmanı değilim! İki gün arka arkaya tavuk tarifi yayınlamam tamamen bir tesadüf! :)

Son zamanlarda çok gelen gidenimiz oldu. Öyle olunca da hep daha önce yapıp denediğim yemekleri yaptım. O yüzden yeni denemelere fırsat kalmadı

Bu tarifi Lezzet Dergisinin ek olarak verdiği Sihirli Tatlar'da görüp her zamanki gibi üzerinde değişiklikler yaparak uyarladım. Umarım sizin de hoşunuza gider

600gr tavuk göğüs
300gr patates, küçük küp küp doğranmış
100gr havuç, küçük küp küp doğranmış
200gr bezelye (dondurulmuş bezelye kullandım)
500gr su
140gr konserve mısır
15gr maydanoz
150gr kaşar peyniri, kabaca doğranmış
50gr un
40gr margarin yada tereyağı
Tuz, karabiber

  • Maydanozu 5 saniye 7 Hız doğrayıp ayrı bir tabağa alın
  • Peyniri 10 saniye 6 Hız doğrayıp ayrı bir tabağa alın
  • Hazneye su koyun
  • Buhar Sepetini takıp içine tavuk etini koyun
  • Varoma kabına patates ve havuçları koyup üzerine yerleştirin
  • Varoma Tepsisine bezelyeleri koyup en üste yerleştirin
  • Hepsini 25 dakika Varoma Isıs 1 Hızda pişirin
  • Pişen tavuk ve sebzeleri kenara alın.
  • Pişme suyunu ayrı bir kaba alın.
  • Hazneye tavuk etini koyup 3 saniye 5 Hız doğrayın. (gerekirse 2 saniye daha doğrayın)
  • Tavuk eti, patates, havuç, bezelye, maydanoz ve mısırı derin bir kapta üzerine tuz ve biber ekleyerek karıştırın.
  • Kenara ayırdığınız pişme suyunun 400 gramını hazneye koyun. Un ve margarin ekleyip 7 dakika 90ºC 4 Hız pişirin.
  • Tavuklu karışımı yağlı kağıt serili bir fırın kabına aktarın. (Ben 20 x 30 cm bir kap kullandım)
  • Üzerine hazırladığınız sosu döküp en üste kaşar peyniri serpin
  • Önceden 200ºC ısıtılmış fırında üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirin

Afiyet olsun...

Chicken and Vegetables: Steamed and Baked

TÜRKÇE İÇİN TIKLAYIN
   

No! I have nothing against chicken! It is totally coincidental that I posted 2 chicken recipes in a row! :)

We've got a few guests recently. So, I prepared some dishes which I already cooked and tried previously. That's why I couldn't have the chance for new trials

I got this recipe from Sihirli Tatlar booklet of Lezzet Magazine and adapted with a few modifications as always. I hope you like it

600g chicken breast
300g potatoes, small diced
100g carrots, small diced
200g green peas (I used frozen)
500g water
140g canned corns
15g parsley leaves
150g cheese, roughly chopped (kasseri, emmenthal, edam, swiss.. etc)
50g flour
40g margarine or butter
Salt, black pepper


  • Chop parsley for 5 seconds on Speed 7 and set aside
  • Chop cheese for 10 seconds on Speed 6 and set aside
  • put water in TM Bowl
  • Insert Steaming Basket. Put chicken inside
  • Place Varoma Bowl over TM Bowl. Put diced potatoes and carrots inside
  • Place Varoma Tray on the top and put green peas inside
  • Steam all for 25 minutes at Varoma Temperature on Speed 1
  • Set chicken and vegetables aside
  • Put steaming water in a bowl
  • Chop chicken for 3 seconds on Speed 5. (chop 2 seconds more if needed)
  • Mix chicken, potatoes, carrots, peas, parsley, corns, salt and pepper in a bowl
  • Put 400g of steaming water back in TM Bowl. Add flour and butter. Cook for 7 minutes at 90ºC on Speed 4
  • Cover a oven tray or casserole with baking paper. Put chicken mixture
  • Pour sauce over and sprinkle with cheese
  • Bake in preheated oven at 200ºC until a little browned on the top

Afiyet olsun...

18.10.2010

Fındık, Mantar ve Kremalı Tavuk

CLICK FOR ENGLISH 
 

Ömrümde yediğim en nefis tavuk yemeklerinden biri diyerek abartmış olur muyum acaba???

Fotoğrafa aldanmayın! Maalesef güzel bir fotoğraf çekmeyi becerememişim.

Hani bazen restorana gidersiniz de ısmarladığınız yemeğin tadı damağınızda kalır ya, aynı onun gibi. En azından benim damak tadıma çok uygun diyelim

Aslına bakarsanız bu tarifi siteye ekleyip eklememek arasında kararsız kalmıştım. Çünkü Thermomix'imizi fındık öğütmek hariç kullanmıyoruz. Ama o kadar lezzetli oluyor ki sonunda paylaşmaya karar verdim. Malzemeler ve prosedür şöyle:

120gr kavrulmuş fındık
700gr tavuk göğüs fileto
300gr porcini mantarı (dondurulmuş lullandım)
400gr kültür mantarı (dondurulmuş kullandım)
250ml taze krema
2-3 dal taze kekik
30gr tereyağı ya da margarin
Tuz, karabiber

  • Fındıkları 3 saniye 7 Hız toz haline getirin. (Gerekirse 2 saniye daha devam edin)
  • Tavuk etlerini iki yağlı kağıt yaprağı arasına koyup döverek biraz inceltin.
  • Tavuk etlerini istediğiniz boyutta doğrayın. (Ben yaklaşık 4 x 5cm doğradım)
  • Tavuk etlerini fındık tozuna iyice bulayın.
  • Teflon tavada tereyağını eritin ve tavuk etlerini arkalı önlü pişirin. (Gerekirse çok az daha yağ ilave edebilirsiniz). Pişen etleri derince ayrı bir teflon tavaya alın. Tavuk etleri bitene kadar pişirmeye devam edin
  • Mantarları yaklaşık 0,5cm dilimler halinde doğrayın. Tavukların üzerine ilave edin. Tuz ve biber de ekleyip tavanın kapağını kapatarak mantarlar pişene kadar pişirin.
  • En son olarak krema ve taze kekik yapraklarını ekleyip karıştırın. Sosun koyulaşması için 1-2 dakika beklettikten sonra servis yapın

Buon Appetito...


Cucina Moderna Dergisi'ndeki bir tariften üzerinde değişiklikler yaparak uyarlanmıştır

Hazelnut, Mushroom and Cream Chicken

TÜRKÇE İÇİN TIKLAYIN
   
 
Would I be exaggerating if I said that it is one of the most delicious chicken dishes I've ever had in my life??

Don't be fooled by photo! Unfortunately I couldn't manage to get a nice one

I was undecided about whether or not posting this recipe since it is not a Thermomix-based recipe. However, it is so exquisite I've decided to share at last.

120g toasted hazelnuts
700g chicken breast fillets
300g porcini mushroom (I used frozen)
400g common mushroom (I used frozen)
250ml fresh cream
2-3 springs of fresh thyme
30g butter or margarine
Salt, black pepper


  • Pulverize hazelnuts for 3 seconds on Speed 7. (Continue 2 seconds more if needed)
  • Place chicken fillets in between 2 sheets of baking paper. Pound them a little by using a meat pounder
  • Cut them into slices as you wish. (I cut around 4 x 5cm slices)
  • Coat them nicely with pulverized hazelnut
  • Melt butter in a Teflon pan. Cook both sides of chicken slices around 3-4 minutes. (Add a little more butter if you feel it's needed) Pass cooked ones into another teflon pan. Continue cooking until you finish all
  • Cut mushrooms into 0.5cm slices. Add them onto cooked chicken slices. Add salt and pepper. Close the lid and cook until mushrooms are cooked
  • Lastly add thyme leaves and cream. Let the sauce thicken for a couple of minutes before you serve


Buon Appetito...



It is adapted from a recipe in Cucina Moderna Magazine with a few modifications 

  

15.10.2010

Kremalı Pırasa Çorbası

CLICK FOR ENGLISH 
 
 
20gr tereyağı ya da margarin
550gr pırasa, kabaca doğranmış
100gr patates, kabaca doğranmış
850gr su
Tuz, karabiber
100ml krema

  • Tereyağını 1,5 dakika 90ºC 1 Hız etitin
  • Pırasa ve patatesi ekleyip 10 saniye 5 Hız doğrayın.
  • 5 dakika 100ºC 1 Hız pişirin
  • Su ekleyip Ölçü Kabı ile örterek 20 dakika 100ºC 1 Hız pişirin
  • Tuz ve biber ekleyin. 1 dakika 9-10 Hız çırpın. (Ölçü kabını sıkıca kapatın. İsterseniz sıçramaması için üzerine temiz bir mutfak bezi ile bastırın)
  • 5 dakika daha Ölçü Kabı kapalı olarak 100ºC 1 Hız pişirin
  • Kremayı ekleyip 10 saniye 5 Hız çırpın
  • Çorba kaselerine servis ettikten sonra kıyılmış maydanoz ile süsleyebilirsiniz

Afiyet olsun...

Cream of Leek Soup

TÜRKÇE İÇİN TIKLAYIN


20g butter or margarine
550g leeks, roughly chopped
100g potatoes, roughly chopped
850g water
Salt, black pepper
100ml cream

  • Melt butter for 1,5 minutes at 90ºC on Speed 1
  • Add leeks and potatoes. Chop for 10 seconds on Speed 5
  • Cook for 5 minutes at 100ºC on Speed 1
  • Add water and cook for 20 minutes at 100ºC on Speed 1 with Measuring Cup (MC) ON 
  • Add salt and pepper. Blend for 1 minute on Speed 9-10 with MC ON. (If you wish hold the MC with a tea towel to be sure that you wouldn't burn yourself or mess around)
  • Cook for 5 more minutes at 100ºC on Speed 1 with MC ON
  • Add cream and mix for 10 seconds on Speed 5 with MC ON
  • Serve into bowls. You can sprinkle with some finely chopped parsley if you wish



Afiyet olsun...

14.10.2010

Körili Kroket

CLICK FOR ENGLISH

  

Dün yemek dergilerinden bir gün belki yaparım diye kesip dosyaladığım tariflere bakarken karşılaştım körili kroket tarifiyle ve denemeye karar verdim. Gerçekten de hazır alınmış kroketler gibi oldu, hatta daha bile lezzetliydi diyebilirim.
Eğer köri sevmiyorsanız başka baharatlar kullanabilir kendi damak zevkinize göre tarifin üzerinde oynayabilirsiniz. Çocukların da seveceği bir tarif olduğunu düşünüyorum

16 Kroket için
550gr tavuk göğüs fileto
250gr patates, kabukları soyulmuş ve doğranmış
1 tatlı kaşığı dolusu köri
40gr galeta unu
Tuz, karabiber

Pişirmek için
650gr su 

Üzerini bulamak için
20gr soğuk su
1 yumurta
Un
Galeta unu

Arzuya göre
İsterseniz aynı anda Varoma Tepsisinde sebze de pişirebilirsiniz 

  • Hazneye su koyun
  • Buhar Sepetini takıp patatesleri içine koyun
  • Varoma Kabına tavuk filetoları dizin
  • 25 dakika Varoma Isısı 1 Hız pişirin
  • Pişen patates ve tavukları kenara alıp ılınmaya bırakın
  • Haznedeki suyu boşaltın ve hazneyi soğuk suyla çalkalayın (isterseniz pişme suyunu atmayıp çorbalarınızda kullanabilirsiniz)
  • Yumurta ve soğuk suyu 20 saniye 3-4 Hız çırpıp ayrı bir tabağa alın
  • Hazneyi tekrar kabaca yıkadıktan sonra patates, tavuk, köri, galeta unu, tuz ve karabiber koyarak 1 dakika 4 Hız karıştırın. Arada Thermomix Spatulası ile de karıştırın.
  • Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizle istediğiniz şekli verin.
  • Önce un, sonra yumurta ve en son galeta ununa bulayarak çok az sıvıyağ kızdırdığınız Teflon tavada kızarana kadar pişirin. 
  • Sıcak ya da ılık servis yapın

Afiyet olsun...

Curry Croquettes

TÜRKÇE İÇİN TIKLAYIN 

 
Yesterday I was looking at my recipe files which I cut from the magazines and I met this curry croquettes recipe. It really turned to be so great, like those we buy from supermarket, even more delicious

If you don't like curry you can easily exclude it or use some other spices instead. You can adapt it to your taste. I believe also childrean would enjoy this one

For 16 Croquettes
550g chicken breast fillets
250 potatoes, peeled and chopped
1 heaped tsp curry
40g bread crumbs
Salt, black pepper

To Steam
650g water

For Coating
20g cold water
1 egg
Flour
Bread crumbs

Optional
You can steam some vegetables in Varoma Tray if you wish 

  • Put water in TM Bowl
  • Insert Steaming Basket, put potatoes inside
  • Place chicken fillets in Varoma Bowl
  • Steam all for 25 minutes at Varoma Temperature on Speed 1
  • Set cooked potatoes and chicken aside. Let them cool down
  • Empty water and wash roughly TM Bowl. (If you like you can use steaming water in your soups)
  • Beat egg and water for 20 seconds on Speed 3-4. Put in a bowl
  • After roughly washing TM Bowl, put potatoes, chicken, curry, bread crumbs, salt and black pepper inside and mix for 1 minute on Speed 4. Mix also with TM Spatula a couple of times
  • Get walnut sized pieces from chicken mixture and give them croquette shape
  • Coat them first with flour, then beaten egg and the last with bread crumbs
  • Warm a little oil in a Teflon pan, cook curry croquettes until browned
  • Serve warm or tepid

Afiyet olsun...

13.10.2010

Vitamin Salatası

CLICK FOR ENGLISH


Birkaç sene önce bir dergide görerek kesip kenara ayırdığım bu tarifi Varoma ile yaptım. Hangi dergi olduğunu hatırlamıyorum. İlk başta biraz dudak büker gibi olmadım değil. Ne yalan söyleyeyim karnabahar ve brokoliden pek haz etmem aslında. Diğer yandan ise annemin sözleri kulaklarımda yankılandı: "Herşeyden az az da olsa yiyip vitaminini almak lazım!" Az miktarda kullanıldığını da gözönüne alarak denemeye karar verdim. Hem salata hem de sosundan çok memnun kaldım. Rengarenk görünümünü de ayrıca sevdim

Sadece sebze salatası yiyecekseniz bu malzemelerle 2 kişilik salata hazırlanabilir. Yok eğer ana yemek yanına yiyecekseniz rahatlıkla  4 ila 6 porsiyon çıkarabilirsiniz

Salata için

150gr yeşil kabak, şeritler halinde doğranmış
150gr havuç, şeritler halinde doğranmış
150gr kırmızı biber, şeritler halinde doğranmış
250gr mantar, dilimlenmiş
100gr karnabahar, çiçeklerine ayrılmış
100gr brokoli, çiçeklerine ayrılmış
150gr kornişon turşu, şeritler halinde doğranmış
150gr mısır konservesi
10gr maydanoz yaprağı

Pişirmek için
600gr su 

Sos için
2 diş sarımsak, ince kıyılmış (ben 1 çay kaşığı sarımsak tozu kullandım)
150gr yoğurt
50gr light mayonez
10gr limon suyu
15gr sızma zeytinyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
Tuz, karabiber

  • Hazneye su koyun
  • Mantar, karnabahar ve brokoliyi Varoma Kabına koyun
  • Kabak, havuç ve kırmızı biberi Varoma Tepsisine koyun
  • Varoma Kabı ve Tepsisini hazne üzerine yerleştirip 25 dakika Varoma Isısı 1 Hız pişirin
  • Pişen sebzeleri servis kabına koyun
  • Haznenin suyunu boşaltıp maydanozu 5 saniye 7 Hız doğrayın ve sebzelere ilave edin
  • Turşu ve mısırı da ekleyerek karıştırın ve soğumaya bırakın

  • Sos için bütün malzemeleri 30 saniye 3 Hız çırpın
  • Sebze salatasını sosla birlikte servis yapın

Afiyet olsun...

Vitamin Salad

TÜRKÇE İÇİN TIKLAYIN

 
This is one of my filed recipes which I cut from a magazine few years back. I don't remember which magazine I got it from. At first, I wasn't that enthusiastic to try it given the fact that I am not very fond of neither cauliflower nor broccoli. At that very moment I felt like hearing my mom talking: "You need to eat a piece of everyting, even if a tiny bit, in order to get their vitamins as well." So I decided to give it a try considering that 100g of each wasn't that much

I can say that I am very satisfied with both salad and sauce. I also liked its very colorful look

If you plan to eat only vegetable salad this recipe should be enough for 2 people with the following ingredients. If, instead, you will have it together with a main dish, it would be enough for 4-6 people


Salad

150g zucchini, cut into batons
150g carrots, cut into batons
150g red pepper, cut into batons
250g mushrooms, sliced
100g cauliflower, cut into florets
100g broccoli, cut into florets
150g pickled gherkins, cut into batons
150g canned corn
10g parsley leaves

To steam
600g water 

Sauce
2 cloves of garlic, finely chopped (I used 1 tsp of garlic powder)
150g yogurt
50g light mayonnaise
10 fresh lemon juice
15g extra virgin olive oil
1 tbsp dried mint
Salt, black pepper

  • Put water in TM Bowl
  • Put mushrooms, cauliflower and broccoli florets in Varoma Bowl
  • Put zucchini, carrot and red pepper in Varoma Tray
  • Steam all for 25 minutes at Varoma Temperature on Speed 1
  • Put steamed veggies into serving bowl
  • Empty water and cut parsley for 5 seconds on Speed 7. Add onto vegetables
  • Add also pickles and corn. Mix all and let them cool down

  • Mix all sauce ingredients for 30 seconds on Speed 3
  • Serve vitamin salad with sauce

Afiyet olsun...

12.10.2010

Fındıklı Ekmek

CLICK FOR ENGLISH
PER ITALIANO


250gr su
100gr süt
10gr bal
20gr yaş maya
150gr un
350gr tam buğday unu
3 yemek kaşığı haşhaş tohumu
30gr ayçiçek yağı
10gr tuz
100gr kavrulmuş fındık

  • Su ve sütü hazneye koyup 1,5 dakika 37ºC 1 Hız ısıtın
  • Bal ve mayayı ekleyip 10 saniye 4 Hız çırpın
  • Beyaz un, tam buğday unu, haşhaş, ayçiçek yağı ve tuz ekleyip 4 dakika yoğurun
  • Ölçü Kapağı ile kapatarak haznenin içinde 1 saat mayalanmaya bırakın
  • Mayalanan hamura fındıkları ekleyip 2 dakika daha yoğurun
  • 11 x 30cm boyutunda bir baton kek kalıbını yağlı kağıtla kaplayıp fırçayla biraz yağ sürün
  • Ekmek hamurunu kalıba alıp 30 dakika daha mayalanmaya bırakın
  • Hamur üzerine keskin bir bıçakla verev çizikler atıp biraz un serpin
  • Önceden 190ºC ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin
  • Fırından alıp ızgara teli üzerinde soğumaya bırakın

Afiyet olsun...


Lezzet Dergisi'ndeki bir tariften üzerinde değişiklikler yaparak adapte edilmiştir

Hazelnut Bread

TÜRKÇE İÇİN TIKLAYIN
PER ITALIANO


250g water
100g milk
10g honey
20g fresh yeast
150g all-purpose flour
350g wholewheat flour
3 tbsps poppy seeds
30g sunflower oil
10g salt
100g toasted hazelnuts

  • Put water and milk in TM Bowl. Warm for 1,5 minutes at 37ºC on Speed 1
  • Add honey and yeast. Mix for 10 seconds on Speed 4
  • Add all-purpose and wholewheat flours, poppy seeds, sunflower oil and salt. Knead for 4 minutes
  • Let it rise for 1 hour in TM Bowl with MC ON
  • Add hazelnuts and knead for 2 minutes.
  • Cover a 11 x 30 cm cake tin with baking paper. Brush with a little oil.
  • Put dough into cake tin. Let it rise for 30 minutes
  • Make some diagonal cuts on the top using a sharp knife. Sprinkle with a little flour
  • Bake in preheated oven at 190ºC for 30-35 minutes
  • Let it cool down on wire racks

Afiyet olsun...


It is adapted from a recipe in Lezzet Magazine with a few modifications

Pane alle Nocciole

TÜRKÇE İÇİN TIKLAYIN
CLICK FOR ENGLISH


Ingredienti:
250g di acqua
100g di latte
10g di miele
20g di lievito di birra
150g di farina bianca
350g di farina integrale
3 cucchiai di semi di papavero
30g di olio di girasole
10g di sale
100g di nocciole tostate

Esecuzione:


11.10.2010

Körili Kabak Çorbası

CLICK FOR ENGLISH
 
   

150gr soğan, dörde doğranmış
2 diş sarımsak
20gr zeytinyağı
500gr yeşil kabak, kabaca doğranmış
350gr su
300gr süt
1 yemek kaşığı köri
Tuz
Karabiber
Dereotu, ince kıyılmış

  • Soğan ve sarımsakları 5 saniye 5 Hız doğrayın. Spatula ile ortada toplayın
  • Zeytinyağı ilave edip 3 dakika 100ºC 1 Hız pişirin
  • Kabakları ekleyip 3 dakika 100ºC 1 Hız pişirin
  • Su ilave edip 15 dakika 100ºC 1 Hız pişirin
  • Süt, köri, tuz ve biberi ekleyip 30 saniye 9 Hız çırpın
  • 7 dakika 90ºC 2 Hız pişirin
  • Tabaklara koyup üzerine dereotu ekleyerek servis yapın

Afiyet olsun...

Curry Zucchini Soup

TÜRKÇE İÇİN TIKLAYIN

 
150g onion, quartered
2 cloves of garlic
20g olive oil
500g zucchini, roughly chopped
350g water
300g milk
1 tbsp curry
Salt
Black pepper
Dill, finely chopped

  • Chop onion and garlic for 5 seconds on Speed 5. Clean down the sides of TM Bowl
  • Add olive oil and saute for 3 minutes at 100ºC on Speed 1
  • Add zucchini and cook for 3 minutes at 100ºC on Speed 1
  • Add water and cook for 15 minutes at 100ºC on Speed 1
  • Add milk, curry, salt and pepper. Blend for 30 seconds on Speed 9
  • Cook for 7 minutes at 90ºC on Speed 2
  • Serve into bowls and decorate with chopped dill

Afiyet olsun...

8.10.2010

Oven Fried Chicken

TÜRKÇE İÇİN TIKLAYIN 
PER ITALIANO


Ingredients:
80g whole-grain crackers
120g corn flakes
2 tbsps sesame seeds
1/2 tsp sweet paprika
1/2 tsp red pepper flakes
1/2 tsp garlic powder
120g yogurt
1 tbsp Dijon mustard
2 egg whites
Salt
800g chicken breast fillets (and/or thighs)
Olive oil

  • Pulverize crackers for 10 seconds on Turbo. Put in a bowl

  • Chop corn flakes by speeding up and down ın a fast manner from Speed 0 to 5 a few times until fine crumbs without reducing them into powder. 


  • Put corn flakes together with crackers. Add also sesame seeds, cayenne pepper, red pepper flakes and garlic powder and mix them all.
  • Put egg whites, salt, yogurt and mustard in TM Bowl and mix for 30 seconds on Speed 3-4
  • Cover oven tray with baking paper, brush or spray with a little olive oil 
  • Rinse and wipe chicken fillets. Coat them with first with yogurt mixture and then cracker mixture. Place them in the tray. Spray (or drizzle) with a little olive oil
  • Cook in preheated oven at 190ºC for 25 minutes. (Continue to cook some more minutes in case of necessity)

Enjoy

It is adapted with a few modifications from this recipe of Ellie Krieger

 

Pollo Impanato con Corn Flakes

TÜRKÇE İÇİN TIKLAYIN "Fırında Çıtır Tavuk"
CLICK FOR ENGLISH "Oven Fried Chicken"


Ingredienti:
80g di cracker integrali
120g di corn flakes Kellogg's
2 cucchiai colmo di semi sesamo
1/2 cucchiaino di paprica dolce
1/2 cucchiaino di peperoncino frantumato
1/2 cucchiaino di aglio granuli
1 cucchiaio di senape di Dijon
2 albumi d'uovo
Sale
800g di filetti di pollo (e/o cosce)
Olio di oliva

  • Polverizzare i crackers per 10 secondi a Velocità Turbo. Trasferire in una ciotola capiente.

  • Tritare i corn flakes accelerando molto velocemente da Velocità 0 a 5 per alcune volte così da non ridurli in polvere.


  • Mettere i corn flakes insieme ai crackers. Aggiungere i semi di sesamo, paprica dolce, peperoncino, aglio a granuli e mescolare tutto.
  • Mettere gli albumi, il sale, lo yogurt e la senape nel boccale e frullare per 30 secondi a Velocità 3-4
  • Coprire la teglia con carta da forno ed ungere con un pennello.
  • Lavare e asciugare i filetti di pollo. Passare i filetti prima nella miscela con yogurt e poi nella panatura. Sistemare tutti i filetti sulla teglia. Spruzzare o versare un filo di olio sopra.
  • Cuocere nel forno preriscaldato a 190ºC per 25 minuti. (Continuare a cuocere un altro po' nel caso sia necessario)

Buon Appetito

Adattato con alcune modifiche da questa ricetta di Ellie Krieger.

 

Fırında Çıtır Tavuk

CLICK FOR ENGLISH 
PER ITALIANO


Malzemeler:
80gr tam buğday unlu kraker
120gr mısır gevreği
2 yemek kaşığı susam
1/2 çay kaşığı kırmızı tatlı toz biber
1/2 çay kaşığı pulbiber
1/2 çay kaşığı sarımsak tozu
120gr yoğurt
1 yemek kaşığı Dijon Hardalı
2 yumurta akı
Tuz
800gr tavuk göğüs fileto (ve/veya but)
Zeytinyağı

  • Krakerleri 10 saniye Turbo Hızda toz haline getirip derin bir kaba alın

  • Mısır gevreğini birkaç kez kısa aralıklarla Hızı 5'e çıkartıp düşürerek toz haline getirmeden parçalayın ve krakerlerle aynı kaba alın. 


  • Susam, kırmızı biber, pulbiber ve sarımsak tozunu da ekleyip karıştırın
  • Hazneye yumurta akı, tuz, yoğurt ve hardalı koyup 30 saniye 3-4 Hız çırpın.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serip üzerini fırçayla biraz yağlayın
  • Yıkayıp kuruladığınız tavuk dilimlerini önce yoğurtlu sosa batırıp sonra mısır gevrekli karışıma bulayarak fırın tepsisine dizin. Üzerlerine spreyle zeytinyağı sıkın (ya da biraz yağ gezdirin)
  • Önceden 190ºC ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin. (Gerek görürseniz pişme süresini biraz uzatın)



Afiyet olsun...

Üzerinde birkaç değişiklik yaparak Ellie Krieger'in şu tarifinden adapte edilmiştir