31.03.2011

İstanbul Seyahati

CLICK FOR ENGLISH


Arkadaşlar,

Bir süreliğine İstanbul'a gidiyorum. Bu nedenle blog faaliyetlerim geçici olarak kesintiye uğrayacak.
Halihazırda yazdığım ve fotoğrafladığım çok sayıda tarif olmakla beraber hepsinin düzenlenmesi gerekiyor ki ancak döndüğümde ilgilenebileceğim.

En kısa zamanda görüşmek dileğiyle....


Meraklısına not ;) Fotoğraf Topkapı Sarayı'nda çekilmiştir

Istanbul Visit

TÜRKÇE İÇİN TIKLAYIN
 


Friends,


I will be in Istanbul for a while. So I will not be able to post anything during my visit
Even though I already have many written and photographed recipes, they need some editing and I can take care of them only when I am back



See you again very soon...


Note for curious ones ;)  The photo was taken at Topkapi Palace in Istanbul

30.03.2011

Fırında Sebzeli ve Peynirli Krep

CLICK FOR ENGLISH
 


Krep için malzemeler (6 adet)
100gr un
2 yumurta
250gr süt
30gr tereyağı (eritilip oda sıcaklığında soğutulmuş)
Bir tutam tuz
Zeytinyağı

Kreplerin hazırlanması
  • Hazneye süt, un ve yumurtalar ile tuzu koyup 20 saniye 4 Hız çırpın
  • 10 saniye 4 Hız çalıştırın ve çalışır haldeyken kapaktaki delikten erimiş tereyağını dökün
  • Ayrı bir kaba alıp buzdolabına koyarak 1 saat dinlendirin

  • Bir tavaya yağ koyup ısıtın
  • Tavaya karışımdan 1 kepçe döküp hızla tavayı çevirerek tüm tabana yayın
  • Kreplerin hem ön hem arkasını pişirip ayrı bir tabağa alın (22cm çapında krepler hazırladım)



    İç Harcı
    200gr parmesan, kabaca doğranmış
    250gr mozzarella, kabaca doğrnamış
    300gr bezelye
    150gr havuç
    150gr yeşil kabak
    30gr sızma zeytinyağı
    50gr soğan, dörde doğranmış
    Tereyağı
    Tuz, biber

    • Parmesanı hazneye koyup hızı kademeli olarak 2'den 9'a çıkartarak 20 saniye rendeleyip kenara alın
    • Mozzarellayı 5 saniye 5 Hız doğrayıp kenara alın
    • Hazneye 1 litre su koyup 10 dakika 100ºC 1 Hız kaynatın
    • Bu sırada havuç ve kabakları çubuk çubuk doğrayın
    • Bezelye ve havuçları Varoma Kabına, kabakları Varoma Tepsisine koyup 20 dakika Varoma Isısı 1 Hız pişirin

    • Pişen sebzeleri kenara alın ve tuzla tatlandırın, haznedeki suyu boşaltın
    • Hazneye soğanı koyup 3 saniye 7 Hız doğrayın. Spatula ile ortada toplayın
    • Zeytinyağını ekleyip 5 dakika 100ºC 1 Hız pişirin
    • Pişmiş sebzeleri ekleyip 50 saniye 3-4 Hız karıştırın
    • Mozzarella ve 150gr parmesanı ekleyip spatula ile karıştırın. Tuzunu ayarlayın.

    • Kreplerin üzerine iç harcını kenarlardan 1-2cm pay bırakarak şekildeki gibi yayın, üzerine bir tutam parmesan serpin

    • Şekildeki gibi üçgen şeklinde katlayın ve yağlanmış fırın kabına dizin

    • Üzerlerine kalan parmesanı serpip çok az tereyağı koyarak önceden 200ºC ıstılmış fırında 20-30 dakika pişirin. Gerekirse fırının ızgarasını açarak 5 dakika üzerini kızartabilirsiniz

    Afiyet olsun...


    Üzerinde değişiklikler yaparak şu tariften adapte edilmiştir
    Francesco'ya paylaşım için teşekkürler

    Oven Baked Crepes with Cheese and Vegetables

    TÜRKÇE İÇİN TIKLAYIN
     


    Crepes (for 6)
    100g flour
    2 eggs
    250g milk
    30g butter (melted and cooled at room temperature)
    A pinch of salt
    Olive oil


    Preparing crepes
    • Put milk, flour, eggs and salt in TM Bowl and mix for 20 seconds on Speed 4
    • Set it for 10 seconds on Speed 4. Start and pour butter through the hole of TM Lid
    • Transfer it into a bowl and keep in the fridge for 1 hour
    • Put a little oil in a pan and warm
    • Pour 1 ladle of crepe mixture and quickly move pan around, so that batter spreads evenly, covering the whole surface with a thin layer.
    • Cook both sides, set aside and continue with the rest (I prepared 22cm diameter crepes)



    Filling
    200g parmesan, roughly chopped
    250g mozzarella, roughly chopped
    300g green peas
    150g carrot
    150g zucchini
    30g extra virgin olive oil
    50g onion, quartered
    Butter
    Salt, pepper

    • Grate parmesan by speeding up from 2 to 9 for 20 seconds. Set aside
    • Chop mozzarella for 5 seconds on Speed 5. Set aside
    • Put 1 litre water in TM Bowl and bring into boil for 10 minutes at 100ºC on Speed 1
    • In the meantime, cut carrots and zucchini (I cut them into strips)
    • Place peas and carrots into Varoma Bowl, and zucchini into Varoma Tray. Steam for 20 minutes at Varoma Temperature on Speed 1

    • Season steamed veggies with salt. Empty the TM Bowl
    • Chop onion for 3 seconds on Speed 7. Scrape down the sides with spatula
    • Add oil and cook for 5 minutes at 100ºC on Speed 1
    • Add steamed veggies. Mix for 50 seconds on Speed 3-4
    • Add mozzarella and 150g of parmesan, mix with spatula. Adjust the salt

    • Spread the filling over the crepes leaving 1-2cm from the ends. Sprinkle with a little parmesan

    • Fold each crepe in half and then half again to form a quarter circle as in the picture and place them in baking tray

    • Sprinkle with a little parmesan. Place 1/2-1 tsp butter on the top. Bake in preheated oven at 200ºC for 20-30 minutes. (You may turn the grill on for 5 minutes if needed)

    Afiyet olsun...


    It's adapted with a few changes from this recipe
    Thanks to Francesco for sharing





    29.03.2011

    Tam Buğday Unlu Ekmekçikler

    CLICK FOR ENGLISH
     

    440gr su
    20gr bal
    20gr yaş maya
    300gr tam buğday unu
    400gr ekmeklik un
    20gr sızma zeytinyağı
    10gr tuz
    10gr susam
    10gr haşhaş
    10gr keten tohumu
    15gr ayçekirdeği içi
    15gr kabak çekirdeği içi
    Üzerine serpmek için ekstra susam, haşhaş, çekirdek vb

    • Su ve balı hazneye koyup 1,5 dakika 37ºC 2 Hız ısıtın
    • Mayayı ekleyip 4 saniye 4 Hız karıştırın
    • Tam buğday ununu ekleyip 10 saniye 6 Hız karıştırın
    • Elenmiş beyaz un, zeytinyağı ve tuz ekleyip 2 dakika yoğurun
    • Susam, haşhaş, keten tohumu, ayçekirdeği ve kabak çekirdeği ekleyip 1 dakika yoğurun
    • Ölçü kapağı ile kapatarak haznenin içinde 1 saat mayalanmaya bırakın. (Ben 1,5 saat sonra mutfağa gittiğimde durum aşağıdaki gibiydi :)  )


      • Mayalanan hamurdan yaklaşık 80-85gr parçalar koparın. Susam, çekirdek, keten tohumu vb karışımı üzerinde yuvarlayarak her tarafını bulayın (Islak bir hamur olduğu için hemen yapışacaktır)
      • Yağlı kağıt serili tepsiye dizin. (Ben 15 ekmekçik elde ettim) Yarım saat mayalanmaya bırakın
      • Fırını önceden 200ºC ısıtın. Arka köşesine ısıya dayanıklı küçük bir kapla su koyun.
      • Yaklaşık 20-25 dakika pişirin

      Afiyet olsun


      Üzerinde değişiklik yaparak şu tariften adapte edilmiştir
      Isi'ye paylaşım için teşekkürler

      Whole Wheat Rolls with Various Seeds

      TÜRKÇE İÇİN TIKLAYIN


      440g water
      20g honey
      20g fresh yeast
      300g whole wheat flour
      400g bread flour
      20g extra virgin olive oil
      10g salt
      10g sesame seeds
      10gr poppy seeds
      10g linseeds
      15g sunflower seeds
      15g pumpkin seeds
      And some extra seeds mixture to coat with
       

      • Put water and honey in TM Bowl. Warm for 1.5 minutes at 37ºC on Speed 2
      • Add yeast and mix for 4 seconds on Speed 4
      • Add whole wheat flour and mix for 10 seconds on SPeed 6
      • Sift in white flour. Add oil and salt. Knead for 2 minutes
      • Add all the seeds and knead for 1 minute
      • Close with Measuring Cup and let it rise in TM Bowl for 1 hour. (When I went back to the kitchen after 1.5 h passed, the situation was as below! :)  )


      • Get 80-85g pieces of the dough. Roll them over the seeds mixture. (Since the dough has a wet texture the seeds will stick quite easily) 
      • Place them on the baking paper covered tray (I obtained 15 rolls). Let them rise for 30 minutes
      • Preheat oven at 200ºC. Place a cup of water in the oven at the back corner
      • Bake them around 20-25 minutes

      Afiyet olsun


      It's adapted with a few changes from this recipe
      Thanks to Isi for sharing

       

      28.03.2011

      Kiev Usulü Tavuk

      CLICK FOR ENGLISH



      Chelsea geçen sene yayınladığım Cordon Bleu tarifinden yola çıkarak bu bu leziz tavuk köftelerini hazırladı. (Paylaşım ve adaptasyon için teşekkürler Chelsea)

      Denemek üzere not ettiğim bu versiyonu bir kenarda unutmuşum. Geçen gün aklıma gelince hemen yapmaya karar verdim.


      Kiev Tavuk Köftesi için
      100gr parmesan (kabaca doğranmış)
      500gr tavuk göğsü (kabaca doğranmış)
      1 yumurta
      20gr un
      1/2 çay kaşığı tuz

      Sarımsaklı Tereyağı
      5gr maydanoz yaprağı
      2-3 diş sarımsak (benim damak tadıma göre 1 büyük ya da 2 küçük yeterlidir)
      80gr tereyağı (kullanmadan 5-10 dakika önce dolaptan çıkartılıp doğranmış)

      Üzeri için:

      1 yumurta (çırpılmış)
      Galeta unu
      Sızma Zeytinyağı

      • Parmesanı Hızı kademeli olarak 2'den 9'a çıkartarak 15 saniye rendeleyip ayrı bir tabağa alın
      • Maydanoz ve sarımsağı 5 saniye 7 Hız doğrayın. Spatula ile ortada toplayın
      • Tereyağını ekleyip 30 saniye 5 Hız karıştırın ve ayrı bir tabağa alın. 6 eşit parçaya bölün 


      • Tavuğu 30 saniye 4 Hız kıyma haline getirin
      • Parmesan rendesi, yumurta, un ve tuz ekleyip 30 saniye 4 Hız karıştırın
      • 12 eşit parçaya bölün. Herbirini elinizle bastırarak yaklaşık 10cm çapında açın. Daha rahat çalışmak için ellerinizi ıslatın.
      • 6 tanesinin ortasına sarımsaklı tereyağı yayın ve üzerlerini kalan 6 köfteyle kapatın. Pişirme esnasında sızıntı olmaması için kenarlarını güzelce kapatmayı ihmal etmeyin

        • Fırın tepsisini yağlı kağıtla kaplayıp fırçayla biraz zeytinyağı sürün
        • Kiev köfteleri önce çırpılmış yumurta sonra galeta ununa bulayıp tepsiye dizin

        • Üzerlerine çok az yağ gezdirin
        • Önceden 180°C ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin. (15 dakika geçtikten sonra çevirip 10-15 dakika daha pişirmeye devam edin)

        Afiyet olsun...




        Chicken Kiev

        TÜRKÇE İÇİN TIKLAYIN



        Chelsea prepared this delicious Chicken Kiev recipe by modifying Cordon Bleu Recipe which I previously published. (Thanks for the conversion and sharing Chelsea)

        I had noted a side to try Chelsea's version but I totally forgot until few days back. As soon as I remembered I knew what to cook for the next dish



        Chicken Kiev
        100g parmesan, roughly chopped
        500g chicken breast, roughly chopped
        1 egg
        20g flour
        1/2 tsp salt


        Garlic Butter
        5g parsley leaves
        2-3 cloves of garlic (for my palate 1 big clove or 2 small ones would be enough)
        80g butter (removed from the fridge 5-10 minutes before using, chopped)

        Coating:

        1 egg (beaten)
        Bread crumbs
        Extra virgin olive oil

        • Chop parmesan for 15 seconds by speeding up from 2 to 9. Set aside
        • Chop parsley and garlic for 5 seconds on Speed 7. Scrape down the sides of TM Bowl with spatula
        • Add butter and combine for 30 seconds on Speed 5. Set aside. Divide into 6 pats


        • Mince chicken for 30 seconds on Speed 4
        • Add grated parmesan, egg, flour and salt. Mix for 30 seconds on Speed 4
        • Divide into 12 equal pieces. Flatten out each into a circle (around 10cm diameter). Wet your hands to work better
        • Place garlic butter in the center of 6 of the circles. Place another circle on top of each of the garlic butter circles. Seal the ends nicely so that the butter wouldn't come out during baking

        • Cover oven tray with baking paper. Brush with a little oil
        • Dip the kiev's into beaten egg and then bread crumbs. Place them in the tray.

        • Drizzle or spray with a little oil
        • Bake in preheated oven at 180°C for 25-30 minutes (After 15 minutes passed, turn them upside down and continue to cook for another 10-15 minutes)

        Afiyet olsun...




        24.03.2011

        Artanları Değerlendirme: Kapari Zeytin ve Domates Soslu Makarna

        CLICK FOR ENGLISH
         


        Dün yayınladığım Kapari, Zeytin ve Domates Soslu Balık tarifindeki artan sosu makarna sosu olarak kullandım.
        Artan balığı da 4 Hız doğrayıp sosa ilave ettikten sonra sosu ısıttım
        Gerisi bildiğiniz gibi. Haşlanıp süzülmüş makarnayla sosu ocak üzerinde karıştırmak

        Ben gnocchi makarna kullandım. Spaghetti ya da linguine makarnaya da çok yakışacak bir sos

        Afiyet olsun...

        Leftovers: Caper Olive and Tomato Sauce

        TÜRKÇE İÇİN TIKLAYIN
         


        I used the remaining sauce from yesterday's recipe (Fish with Caper Olive and Tomato Sauce) as pasta sauce.
        I added also some leftover fish into the sauce
        I chopped the fish on Speed 4, then mixed with the sauce and warmed
        You can imagine the rest... mixing the sauce with boiled-drained pasta in a pan

        I used gnocchi. This sauce would go great with also spaghetti and linguine

        Afiyet olsun...

        23.03.2011

        Kapari Zeytin ve Domates Soslu Balık

        CLICK FOR ENGLISH
          

        800gr ayıklanmış balık
        50gr soğan (dörde doğranmış)
        50gr kereviz sapı (kabaca doğranmış)
        40gr zeytinyağı
        50gr kapari (yıkanıp süzülmüş)
        50gr yeşil zeytin (çekirdeksiz)
        100gr beyaz şarap
        350gr domates püresi
        Tuz, Karabiber

        • Balığı yıkayıp kağıt havluyla kurulayın. Fırçayla yağlayıp Varoma Kabı ve Tepsisine yerleştirin
        • Soğan ve kerevizi hazneye koyup 5 saniye 7 Hız doğrayın. Spatula ile ortada toplayın
        • 30gr zeytinyağı ekleyip 3 dakika 100ºC 1 Hız pişirin
        • Kapari, zeytin ve şarap ilave edip Saat Yönü Çalışma Opsiyonunu (SYTÇ) seçerek 2 dakika 100ºC Kaşık Hızında pişirin
        • Hazırladığınız sostan 2 kaşık alıp 2 kaşık domates püresi ile karıştırarak balıkların üzerine sürün. Balıkları tuz ve biberle tatlandırın

        • Haznede kalan sosa domates püresi, tuz ve biber ekleyin. Varomayı yerleştirerek SYTÇ ile 10 dakika Varoma Isısı 1 Hız pişirin
        • Balıkları ters çevirin. 10 dakika daha SYTÇ ile 10 dakika Varoma Isısı 1 Hız pişirin 
        • Balığı servis tabağına alıp üzerine biraz sos gezdirin

        Afiyet olsun....


        Not 1: Pişme sırasında gerek olduğunu düşünürseniz 50gr su ilave edin
        Not 2: Kalan sosu spaghetti, linguine ya da gnocchi vb makarna sosu olarak kullanabilirsiniz


        Üzerinde değişiklikler yaparak Io e il mio Bimby kitabındaki Pesce Spada alla Ghiotta tarifinden adapte edilmiştir

        Fish with Caper Olive and Tomato Sauce

        TÜRKÇE İÇİN TIKLAYIN
         

        800g fish (bones removed)
        50g onion (quartered)
        50g celery stick (roughly chopped)
        40g extra virgin olive oil
        50g capers (washed and drained)
        50g pitted green olives
        100g white wine
        350g tomato puree
        Salt, pepper



        • Wash fish and wipe with paper towel. Brush with oil and place in Varoma Bowl and Tray
        • Chop onion and celery for 5 seconds on Speed 7. Scrape down the sides of TM Bowl with spatula
        • Add 30g oil and cook for 3 minutes at 100ºC on Speed 1
        • Add capers, olives and wine. Cook for 2 minutes at 100ºC on Reverse / Soft Speed
        • Get 2 tbsps of the sauce and mix it with 2 tbsps of tomato puree. Spread it on the fish. Season with salt and pepper

        • Add tomato puree, salt and pepper into the remaining sauce in TM Bowl. Place Varoma Bowl and Tray and cook for 10 minutes at Varoma Temperature on Reverse / Speed 1
        • Turn the fish. Continue to cook another 10 minutes at Varoma Temperature on Reverse / Speed 1
        • Transfer fish into serving dish, dress with some sauce

        Afiyet olsun....


        Note 1: During steaming if you feel any need add 50g of water

        Note 2: You can use the remaining sauce as pasta sauce to go with spaghetti, linguine, gnocchi etc



        It's adapted with a few changes from the recipe called Pesce Spada alla Ghiotta in Io e il Mio Bimby

        22.03.2011

        Glutensiz Bir Tarif: Köfteli Nohut Çorbası

        CLICK FOR ENGLISH


        Bugüne kadar yayınladığım tarifler arasında "Çölyak" hastalığından muzdarip olanların da faydalanabileceği bazı glutensiz tarifler zaman zaman yer almış olabilir ama aralarında özel olarak yayınladığım bir tarif olmamıştı.

        Bu tarifi Çölyaklılar yani diğer adıyla Gluten Enteropatisi hastaları için tarifler içeren "Celiachia" kitabından aldım. Gerekli malzemeler ve prosedür şöyle:
         
          
        Köfte
        250g dana eti
        90gr parmesan rendesi
        1 yumurta
        15gr maydanoz yaprağı
        Tuz, biber

        Mısır nişastası

        Çorba
        1 kutu haşlanmış nohut konservesi (1 kutu=400g brüt, 220-250g net)
        150gr kereviz sapı, kabaca doğranmış
        75gr havuç, kabaca doğranmış
        75gr soğan, dörde doğranmış
        80gr ıspanak yaprağı, doğranmış
        75gr domates, küp küp doğranmış
        30gr sızma zeytinyağı
        20gr parmesan rendesi
        750gr su
        1 yemek kaşığı Thermomix sebze konsantresi
        Tuz


        Köftelerin hazırlanması
        • Kullanacağınız parmesanın tamamını (110gr) kabaca doğrayıp hazneye koyun ve hızı kademeli olarak 2'den 9'a çıkartarak 15 saniye rendeledikten sonra ayrı bir tabağa alın
        • Maydanozu 5 saniye 7 Hız rendeleyin ve kenara alın.
        • Sinirleri ayıklanarak 2-3cm doğranmış eti  hazneye koyup 20 saniye 7 Hız kıyma haline getirin
        • 90gr parmesan rendesi, tuz, biber, yumurta ve kıyılmış maydanozun yarısını ekleyip Saat Yönü Tersine Çalışma (SYTÇ) Opsiyonunu seçerek 20 saniye 4 Hız karıştırın ve ayrı bir tabağa alın
        • Arada elinizi ıslatarak küçük köfteler hazırlayın, mısır nişastasına bulayıp Buhar Sepetine dizin



        Çorbanın hazırlanması
        • Soğan, kereviz ve havucu 5 saniye 7 Hız doğrayın ve spatula ile ortada toplayın
        • Zeytinyağını ekleyip 3 dakika 100ºC 1 Hız pişirin
        • Doğranmış ıspanakları ekleyin.
        • Su, sebze konsantresi, domates ve nohutları ekleyip SYTÇ ile 15 dakika 100ºC 1 Hız pişirin
        • Tuzu ayarlayıp içinde köfteler olan Buhar Sepetini takın. 
         
        • SYTÇ ile 20 dakika 100ºC 1 Hız pişirin
        • Buhar Sepetini çıkartın ve köfteleri bir çorba servis kasesine alın.
        • Çorbayı da kaseye alıp karıştırın

        • Çorbayı tabaklara alıp maydanoz ve parmesan rendesi serpin

        Afiyet olsun


        Üzerinde değişiklikler yaparak Celiachia kitabındaki Zuppa di Ceci e Polpettine adlı tariften adapte edilmiştir