20.01.2010

TM31 ile Sebze Suyu Tableti Hazırlamak: Thermomix Sebze Konsantresi

CLICK FOR ENGLISH
PER ITALIANO
  


Yemek ve çorbalarınızda kullandığınız sebze ya da et bulyonları kendiniz hazırlamaya ne dersiniz? Sonuçtan benim gibi çok memnun kalacağınıza eminim. Böylece hiçbir katkı maddesi olmadan daha sağlıklı bir bulyon elde edebilir ve buzdolabında 3-4 aya kadar saklayabilirsiniz.

Diğer bir saklama alternatifi ise sebze konsantresini buz kalıplarına doldurup derin dondurucuda saklamak

ÖNEMLİ NOT: Bu şekilde hazırladığınız bulyonda konserve amacıyla tuz oranı yüksektir. O nedenle yemeğe tuz ilave etmeden önce bunu göz önünde tutmanızı tavsiye ederim. Duruma ya da damak tadına göre tuz ilavesine gerek kalmayabilir. Genellikle 500gr sıvı için 1 çay kaşığı kullanılması tavsiye edilir.

Klasik Sebze Bulyon için:

150gr kereviz sapı
100gr havuç
100gr soğan
50gr domates
70gr yeşil kabak
1 diş sarımsak
Bir tutam maydanoz
1 defne yaprağı (arzuya göre)
Birkaç yaprak fesleğen, adaçayı, biberiye
250gr iri tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
30gr beyaz şarap
50gr parmesan, kabaca doğranmış

Yapılışı:


  • Parmesanı hızı kademeli olarak 2'den 9'a çıkartarak 10 saniye rendeleyip ayrı bir tabağa alın
  • Yapraklar ve maydanoz da dahil olmak üzere bütün sebzeleri büyük büyük doğrayıp hazneye koyun. 10 saniye 7 Hız doğrayın.

  • Tuz, zeytinyağı ve şarabı ekleyin. Ölçü kapağını hafif yatık yerleştirerek yarı kapalı olarak 20 dakika Varoma ısısı 2 Hızda pişirin.
  • Piştikten sonra parmesanı ekleyin ve yavaş yavaş (20sn içinde) hızı 6'ya çıkarın. Daha sonra homojenize etmek için Hızı 6'dan 10'a çıkarın ve 1 dakika devam edin.

Alternatif olarak Mantarlı Sebze Bulyon için
80gr mantar
400gr karışık sebze (kereviz sapı, soğan, havuç, sarımsak, maydanoz vb)
250gr iri tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
30gr beyaz şarap
50gr parmesan

  • Hazırlama prosedürü yukarıdaki gibidir.


Not: Benim için gerekli kalmadı ama eğer homojenize sonrası konsantreniz çok sulu gelirse birkaç dakika daha Varoma ısısında 2 Hızda pişirin.


Üzerinde değişiklikler yaparak Io e il mio Bimby kitabındaki Dado Vegetale tarifinden adapte edilmiştir.

  

2 yorum:

  1. MERhaba,
    Bu işlem için ayrı bir makine mi var, tam anlayamadım. Daha açık anlatabilir misiniz acaba?
    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    Temel hatları ile açıklamaya çalışayım.

    Thermomix ya da Bimby adı ile anılan çok yönlü bir mutfak robotu var. Bu robot doğrama, kıyma, parçalamadan tutun da çırpma, yoğurma ve pişirmeye kadar pek çok işleve sahip.

    Thermomix - Bimby ana temalı pek çok site ve blog var dünya genelinde. Google üzerinde arama yaptığınızda pek çok farklı dilde milyonlarca sayfaya rastlayacaksınız. Ancak konuyla ilgili hiç Türkçe kaynak olmaması sonucu bu bloğu hazırlamaya karar verdim.

    Blogdaki diğer tariflere de baktığınızda hep robotla yapılan tarifler olduğunu ve o terminolojiye göre açıklandığını göreceksiniz. Elbetteki söz konusu tariflerin pek çoğu daha geleneksel yöntemlerle bıçak, rondo, mikser vs kullanılarak da hazırlanabilir. Thermomix*in kolaylığı tüm bunları birarada sunması.

    Thermomix Türkiye pazarına henüz girmedi maalesef. Ne zaman girer bilmiyorum.

    Thermomix'in tam olarak neler yaptığını merak ediyorsanız konuyla ilgili hazırladığım sayfalara bakabilirsiniz.

    http://thermomixtarifdefterim.blogspot.com/p/thermomix-nedir-what-is-thermomix.html

    http://thermomixtarifdefterim.blogspot.com/p/thermomixi-olmayanlar-ne-yapsn-for.html

    Eğer benim Thermomix ile yaptığım blogdaki bir tarifi klasik yöntemlerle yapmak isterseniz ve sorularınız olursa yine yardımcı olmaya çalışırım.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil