PER ITALIANO "Pide Turco"
Bizim apartmana ait ve apartmanın hemen yan tarafında her daire için ayrılmış aşağı yukarı 10'ar metrekarelik küçük alanlar var isteyen sebze meyve eksin diye. İstanbul gibi bir metropolde doğup büyümüş ve sebzeleri sadece market raflarında görmüş biri olarak böyle bir imkanım olmasına rağmen önceki senelerde değerlendirmemiştim.
Bu sene başında acaba kıvırır mıyım bu işi diye düşünüp sebze ekmeye niyetlendim.
Sebze yetiştiriciliğinin S'sinden anlamadığım için de ilk iş olarak bir kitap aldım ve neredeyse tek solukta okudum. Acele etmemin sebebi bu seneki ekim zamanını kaçırmamaktı.
İlerleyen tarihlerde konuyla ilgili farklı kitapları okuyup inceleme fırsatı da buldum, ancak bugüne kadar okuduklarım arasında benim gibi başlangıç düzeyindekiler için gerek resimli anlatımları gerekse yazım diliyle en detaylı, açıklayıcı ve kolay anlaşılır bulduğum kitap Edward C. Smith tarafından yazılmış Sebze Yetiştiricisinin El Kitabı oldu.
Bu sene ömrümde ilk kez 6 domates, 2 salatalık, 3 biber, 2 patlıcan fidesi ve 9 iceberg salata ektim. Onların yanısıra dereotu, fesleğen ve maydanoz da ektim. Evde pencere önündeki saksılarda biberiye, adaçayı, kekik ve nane zaten vardı.
Büyük bir heves ve aşkla ve kitaptaki öneriler ışığında toprağı kazdım, belledim, yabani otları temizledim, tırmıkladım, gübreledim, ektim, suladım. Sonucun nasıl olacağını bekleyip göreceğiz ama öyle merak ediyorum ki beklemeye tahammülüm yok, her dışarı çıktığımda şöyle bir uğramadan geçmiyorum. Fideler büyümeye başladılar bile, ilk meyve veren biber fidesi oldu.
Bu fotoğraflar yeşil salata dışındaki fideleri ektiğimiz hafta çekilmişti. Şu an daha da büyüdüler. Meyvelerini vermeye başlayınca tekrar çeker, güncellerim.
Ekme biçme işlerinde o kadar da korkulacak birşey yokmuş onu anladım. Ancak yine de benim gibi bu konuda hiçbir tecrübesi olmayanlara öncelikle başlangıç düzeyinde bir kitap okumalarını öneririm. Eğer bir işin hakkını vermek istiyorsanız detaylara da dikkat etmeniz lazım, ben öyle düşünüyorum en azından.
Evet bahçemiz küçük ama özellikle büyük şehirlerde yaşayanların bu imkanları da yok. Balkonu ve ilgisi olanlar balkon saksılarında nasıl sebze meyve yetiştirilebileceği ile ilgili kitaplardan fikir alabilirler.
Bu sebze meyve işi ilginizi çeker çekmez ama herkese pencere önünde saksılarda taze ot yetiştirmesini kesinlikle öneririm. Elinizin altında ihtiyacınız oldukça alıp kullanabileceğiniz taze otlar olması yemeklerin lezzetine lezzet katıyor. Tek ihtiyacınız olan sulamak ve arasıra makasla budamak.
Özellikle kekik, biberiye, adaçayı, dereotu, nane, fesleğen, maydanoz ekmenizi öneririm.
Geçenlerde yapraklarının limoni kokusuna tav olarak melisa da aldım, ama onu henüz kullanmadım. Melisa tam olarak nerede nasıl kullanılır pek bilmiyorum açıkçası ama birşey buluruz elbet.
Gelelim bugünkü tarifimize.
Bugünkü tarifimiz Türk mutfağından meşhur Türk pidesi. Bu tarifle iki koca pide çıkıyor.
Birini kavurmalı, diğerini sosisli yaptım. İstanbul'dayken almıştım kavurmayı, burada kavurmaya benzer bir ürüne rastlamadım henüz.
Malzemeler:
Hamur için:
260gr su
15gr bal
25gr yaş maya
500gr un
15gr tuz
15gr zeytinyağı
Üzeri için:
300gr kaşar (Ben 150gr Galbanino, 150gr Emmenthal peynir kullandım)
Sosis, dilimlenmiş
Kavurma
Yeşil biber, küçük doğranmış
Kiraz domates, dörde doğramış
Tereyağı
Yapılışı: