PER ITALIANO "Torta di Cioccolato e Ananas"
Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte günübirlik gezilerimiz de başladı.
Tam tarih vermek gerekirse 19 Mayıs Cumartesi günü bizim buraya arabayla aşağı yukarı 3,5 saat mesafede, Roma vilayetine bağlı Tivoli kentinde bulunan üç ayrı yeri ziyaret ettik.
Hayatımda hiç bu kadar yürümemiştim diyemem belki ama bu kadar inişli çıkışılı yokuşlu merdivenli bir gün geçirdiğim de azdır.
İlk durağımız Roma İmparatoru Hadrianus'un MS 2. yüzyılda bir tatil ve keyif mekanı olarak inşaa ettirmiş olduğu 120 hektarlık bir alan üzerine kurulu Hadrian Villası idi. Villa Unesco'nun Dünya Mirasları listesinde yer alıyormuş. Neredeyse 2 millenyum önce yapılmış bir yerde geziyor olduğunu insanın hafsalası almıyor.
İkinci olarak, yine Unesco kayıtlı, 1560 yılında Kardinal Ippolito 2. d'Este için tasarlanıp inşa edilmiş, Rönesans Dönemi'nin çok güzel bir örneği olan Villa d’Este'ye gittik. Çeşmeler, fıskiyeler, küçük dereler, çiçeklerle süslü muhteşem bahçesi bizi bizden aldı.
Son olarak Villa Gregoriana'daydık. İrili ufaklı şelalelerin bulunduğu yemyeşil adeta cenneti andıran romantik bahçesi hem büyüleyici hem de inanılmaz huzur verici idi.
Az gittik uz gittik dere tepe düz gittik ama tüm yorgunluğumuza değdi. Eğer ola ki günün birinde bahsi geçen yerlere yolunuz düşecek olursa yanınızda su bulundurmayı ihmal etmeyin derim, zira biz çok susadık.
Bugünkü tarifimiz için ananas ve kekin harika uyumu diyebilirim.
Tarifi yazarken nasıl canım çekti ve yapasım geldi anlatamam ama olmaz, mazeretim var diyetteyim ben ;)
Ne yalan söyleyeyim diyetteyken de bir yemek bloğu yazmak pek bir zor oluyor ;)
Malzemeler:
70gr tereyağı
55gr ayçiçek yağı
60gr süt
2 yemek kaşığı kakao
180gr şeker
3 yumurta
160gr un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanillin
2 kutu dilimli ananas konservesi (1 kutu = 234gr)
50gr damla çikolata
İçindekiler:
- Tereyağı, ayçiçek yağı, süt ve kakaoyu hazneye koyup 3-4 dakika 50ºC 3-4 Hız karıştırın.Ayrı bir kaba alın.
- Şeker ve yumurtaları 1 dakika 4 Hız çırpın.
- Un, kabartma tozu ve vanillini ekleyip 30 saniye 4 Hız karıştırın.
- Kakaolu karışımı ekleyip 20 saniye 4 Hız karıştırın.
- 60gr ananası küçük doğrayıp hazneye ekleyin. 20 saniye 4-5 Hız karıştırın.
- Damla çikolatayı ilave edip 20 saniye 2-3 Hız karıştırın.
- 20 - 22 cm çapında bir kalıbı yağlayıp yağlı kağıtla kaplayın. Hazırladığınız karışımı kalıba döküp 180ºC önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin. (Pişip pişmediğini bir kürdan batırarak kontrol edebilirsiniz)
- Keki fırından alıp 5 dakika kalıpta beklettikten sonra kalıptan çıkartın ve soğumaya bırakın.
- Servis yapmadan önce üzerine pudra şekeri serpin ve ince dilimlenmiş ananas ile süsleyin. (Ben konserveden çıkan ananas dilimlerini ikiye keserek 1 dilimden iki ince dilim elde etim)
Afiyet olsun...
Üzerinde değişiklik yaparak Pazzi per il Cioccolato kitabındaki Torta di Cioccolato e Ananas başlıklı tariften adapte edilmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder