TM31'i olmayanlar/For those who don’t own a TM31

FOR ENGLISH PLEASE SEE BELOW THE PICTURE


Bildiğiniz üzere blogda Thermomix ile yapılan tariflere yer veriyorum. İnternette yemek tarifleri üzerine sayısız site ve blog mevcut. Thermomix tarifleri için ise hiç Türkçe site olmayışı böyle bir blog hazırlamamda çıkış noktası oldu. Daha sonra İngilizce çevirilere ve nihayet İtalyanca tariflere de yer vermeye başladım

Burada verdiğim tarifler Thermomix olmadan da yapılabilir mi? Genellikle evet. Blender, mikser gibi başka küçük mutfak aletleri ya da bilek gücü kullanarak da yapılması mümkün. Bütün işlemleri kendiniz yapmanız gerektiğinden biraz daha fazla zaman alabilir.

Thermomix'le pek haşır neşir olmayan ama yine de blogdaki tariflerden yararlanmak isteyenler için Thermomix'in başlıca özellikleri ile kullandığım bazı terimleri ana hatlarıyla açıklamaya çalışacağım. Böylece kendi ihtiyaç ve yöntemlerinize göre kendiniz uyarlayabilirsiniz. Eğer aklınıza takılan birşey olursa tariflerin altına yorum yazabilir ya da bana mesaj atabilirsiniz

Tartma: Thermomix, haznesinin içine ya da üzerine koyduğunuz malzemeleri tarttığı için ve verdiğim tariflerde mümkün olduğunca net olabilmek açısından tüm ölçüleri gramı gramına yazıyorum. Bunun için ayrı bir mutfak tartısı kullanabilir ya da kendinize güveniniz tamsa göz kararı karar verebilirsiniz :)

Çorba, et, tavuk, sebze vb yemeklerinde genelde ölçünün birebir aynı olması gerekmiyor yani 100gr yerine 150gr mantar kullanmanız sonucu çok değiştirmez. Ancak özellikle ekmek, kek, tart, kurabiye gibi tariflerde mutfak tartısından yararlanmanızı tavsiye ederim

Thermomix’in çalışma hızları

Kaşık Hızı (Yavaş karıştırma ayarı): Çorba pişirirken, yahni vb yaparken karıştırmak için kullanılan hız. Eğer yaptığınız yemeği kaşıkla karıştırmanız gerekiyorsa bu hızı kullanıyosunuz

Saat Yönü Tersine Çalışma Fonsiyonu: Bu bir hız ayarı değil aslında. Eğer yumuşak malzemelerin kullanıldığı bir yemek yapıyor ve malzemelerinizin kıyılmasını istemiyorsanız bu fonsiyonu da ayrıca seçebilirsiniz. Böylece bıçaklar ters yönde dönmeye başlayacak ve malzemeler kıyılmayacaktır

1’den 10’a Hız Seviyeleri: Hız seviyelerini yapmak istediğiniz işlem belirliyor. Örneğin kek vb hazırlarken çırpmanız gerekiyorsa 3-4-5 Hızda bunu yapabilirsiniz. Thermomix’i olmayanlar mikser kullanabilir.

Turbo: Maximum Hız Seviyesi.

Şekerden pudra şekeri elde etmek için Turbo ya da 10 Hız seviyesini kullanıyoruz. Eğer Thermomix’iniz yoksa pudra şekerini hazır alabilir ya da rondo ile yapmayı deneyebilirsiniz

Maydanoz, dereotu vb otları doğramak için genelde 6-7 Hız seviyesini kullanıyoruz. Thermomix’i olmayanlar elde doğrayabilir ya da rondo kullanmayı deneyebilirler

Soğan, havuç, kereviz sapı, kabak vb sebzeleri doğramak için Hız seviyesini doğramak istediğimiz boyuta göre ayarlıyoruz. Elinizle doğrayabilir ya da rondo kullanabilirsiniz

Pişirmek için pişirdiğiniz yemeğin türüne göre tencere, teflon tava vb kullanabilirsiniz

Eğer kremamsı çorba yapacaksak 8-10 Hız Seviyelerinde çorbayı çırpıyoruz. Bunun için blender kullanabilirsiniz

Buz parçalamak için buna uygun bir ev aleti kullanılabilir. Kullanmadan önce mutfak aletinizin buz parçalamaya elverişli olup olmadığını mutlaka kullanma klavuzuna bakarak kontrol edin. Eğer uygun değilse denemeyin. Buz kırmak için aletini bozan çok duydum

Ara hızlar: Bazı tariflerde 1-2 (1,5), 3-4 (3,5) gibi ara hızlar kullandım

Yoğurma Modu: Eğer elde yoğuracaksanız yoğurma süresini uzatın. Verdiğim tariflerde yaş maya kullanıyorum. Ekmek makinesi olanlar için yaş mayadan ziyade kuru maya tavsiye ediliyor. Pakmaya’nın internet sitesinde yaş mayanın kuru maya miktarının iki katı olması gerektiği yazıyor. Dolayısıyla kuru maya kullanıyorsanız verdiğim miktarın yarısını kullanın. Ayrıca kullanacağınız maya cinsi ve yönteme göre hamur yoğurma teknikleri ile ilgili bilgi edinmenizi özellikle ekmek pişirme işine yeni başlayanlar için tavsiye ederim

Isı Dereceleri: 37°C, 50°C, 60°C, 70°C, 80°C, 90°C, 100°C ve Varoma Isısı olmak üzere toplam 8 ısı ayarı mevcut. 37°C’yi genelde mayalamak için kullanıyorum. Diğer dereceler tarife göre sos, puding vb yapımında kullanılıyor. Soteleme ve pişirme için genelde 100°C’yi kullanıyoruz. Varoma ısısı için fokur fokur kaynama seviyesi diyebiliriz. Buharda pişirdiğimiz yemekler için bunu kullanıyoruz.

Varoma Nedir?
Buhar Sepeti – Varoma Kabı – Varoma Tepsisi
Buharda pişirme kapları. Varoma ile yapılan tarifleri başka bir buharda pişirici ile yapmayı deneyebilirsiniz. Varoma kelimesinin geçtiği tüm tarifler buharda pişirilen yemeklerdir

Kimi tarifleri buhar yerine fırında pişirebilir, kimisini haşlayabilirsiniz. Verilen tarife göre pişirme yöntemi değişeceğinden net bir şey söyleyemiyorum

Tarife göre buharda pişirme kaplarının üçü aynı anda ya da tek tek kullanılabilir

Buhar Sepeti ayrıca portakal suyu vb hazırladığınızda filtre, ya da makarna haşladığınızda süzgeç yerine kullanılabilir

Thermomix Spatulası: Thermomix için özel üretilmiş bir spatuladır. Hazneyi çizmez, zarar vermez. Ayrıca Thermomix çalışır haldeyken aynı anda spatulayı da kullanmak gerekiyorsa kapağın deliğinden içeri soktuğunuzda bıçak takımına erişmez yani güvenlidir. Buhar Sepetini çıkartmak için spatulanın arkasındaki çentiğe takıp kolayca çıkartılabilir






As you may have noticed I have only Thermomix recipes in the blog. There are many web sites and blogs on cooking. When I couldn’t find any Turkish source for Thermomix recipes on internet I decided to start this blog. Later on I started to publish first in English and recently also in Italian as well.

Is it possible to make the recipes on this blog without having a TM31 or TM21? Generally speaking, yes it is. You can utilize some small appliances such as mixer, blender or simply work by hand. Obviously the preparation might take a little longer when you do all on your own


I will try to explain some terms that I use in the recipes for those who aren’t much familiar with Thermomix so that you could convert them due to your ways and needs. In case you need to ask something particular you can  post a comment or send a message

Weighing: I try to write everything that I place in Thermomix in grams because TM already weighs them for me. You can use some other scale or simply go by eye if you trust yourself enough:) For the soups, main dishes etc it doesn’t have to be exact, in other words if you use 150g mushroom instead of 100g it wouldn’t change much. However it is essential to weigh ingredients when you make cakes, biscuits, bread..etc


Thermomix Speed Levels
 

Soft Speed / Spoon Speed: It is the speed that we often use when we make stew, soups. If you are normally needed to stir what you cook without smashing we use this one

Reverse: This is not a speed but an option. When you are cooking something with soft ingredients and don’t want them get smashed you can select also this option along with Soft Speed or Speed 1. This will make the blade turn counterclockwise and it won’t cut the food.


Speed Levels from 1 to 10: You pick the level due to what you are about to do. For example if you need to mix ingredients while making some cake you would usually use Speed 3 / 4 / or 5. For those who don’t own Thermomix can use hand mixer


Turbo: Maximum Speed Level.
If you and to pulverize granulated sugar you could do that by using Speed 10 or Turbo. If you don’t have TM you can buy it or try to make it with rondo / food processor


We usually use Speed 6-7 to chop parsley, dill. You chop by hand or another food processor


While chopping onion, carrot, celery stick, zucchini etc we pick the level depending on the desired size of the pieces. You can chop by hand or any food processor


You can use pan or pot due to what you cook


If you want to make creamy soup we blend it on Speed 8 / 9 / or 10. You can make use of a blender
You can use an appliance for ice which is suitable for that. I recommend you to read handbook before you do it. I hear many people breaking their rondos to break ice. Not every food processor is capable to do that.


Other Speed Levels: In some recipes I used 1-2 (1.5), 3-4(3.5) etc speed levels


Kneading: 

If you will knead by hand you may need to prolong the given time. I always use fresh yeast in my bread recipes. If you have bread maker / machine I saw that they recommend dry yeast which is said to be half amount of the fresh yeast. I’d advise you to get some knowledge on internet or from your mom about kneading methods and ways if you are a newbie in bread making business.

Temperatures: 

37°C, 50°C, 60°C, 70°C, 80°C, 90°C, 100°C and Varoma Temperature. I usually use 37°C for leavening when I use fresh yeast. The other temperatures are used to make some sauces, pudings, dessert etc. When it is about sauteing, cooking and boiling we usually use 100°C. We use Varoma Temperature when we need to boil up and steam

What is Varoma?
Steaming Basket – Varoma Bowl – Varoma Tray
 

They are all for steaming. You can use another food steamer instead of Varoma.

For some recipes you can go with oven instead of steamingù for others you just boil them. This depends on the recipe so it is impossible for me to be precise


Additionally, when we prepare orange juice with Thermomix or boil pasta in TM Bowl, we can use steaming basket as fliter / drainer


Thermomix Spatula: It wouldn’t scratch your TM Bowl. If you need to use TM Spatula at the same time that Thermomix is working, it would still be safe to use because if wouldn’t reach at blades