PER ITALIANO
Bugün lezzetten ödün vermeden hazırlanan sağlıklı, atıştırmalık bir tatlı tarifi paylaşacağım sizlerle.
Şipşak hazırlanan bu toplar, canınız tatlı çektiğinde atıştırabileceğiniz, çocuklarınıza verebileceğiniz veya ev partilerinde ikram edebileceğiniz harika bir seçenek olabilir.
Bu tarifimiz için, adından da anlaşabileceği üzere, bize gerekli olan sadece üç malzeme var. Muz, fıstık ezmesi ve bitter çikolata. Evet, hepsi bu!
Tarife geçmeden önce birkaç önemli püf noktasını paylaşayım.
Muzlarımızın olgun olması lezzet ve tatlılık açısından çok çok önemli. Olgun, benekli ama iyiden iyiye kararıp pörsümemiş kabuğa sahip muzlar bu tatlımız için ideal.
Tarifte kullandığım fıstık ezmesini %100 fıstık kullanarak, şeker, tuz, sıvıyağ ilave etmeden Thermomix ile evde kendim hazırlıyorum. Bir süre önce tarifini sizlerle de paylaşmıştım. Kesinlikle tavsiye ederim.
Fıstık ezmesi, çiğ ya da kavrulmuş fıstık kullanarak hazırlanabilir. Çiğ fıstık sağlık açısından daha tercih edilir olmakla birlikte, taze kavrulmuş fıstık kullanmak fıstık ezmenizin daha güçlü bir tadı olmasını sağlayacaktır. Tercih sizin.
Verdiğim linkteki tarifte gördüğünüz fotoğraflardaki fıstık ezmesini kavrulmuş fıstık kullanarak yapmıştım. En son yaptığımda ise çok az kavrulmuş, neredeyse çiğe yakın fıstık kullandım. Fıstık ezmeleri arasında gördüğünüz renk farkı bundan kaynaklanıyor.
Çikolata olarak %72 kakao oranlı bitter çikolata kullandım.
Verdiğim malzemelerle ve muzları yaklaşık 0,7 cm dilimleyerek toplam 22 adet çikolatalı muzlu top ettim.
Malzemeler:
2 olgunca muz (Benimkileri tarttım, toplamda kabuklu 350 gr, kabuksuz 225 gr geldi.)
Fıstık ezmesi
150 gr en az %70 kakao oranlı bitter çikolata
Yapılışı:
- Muzları soyduktan sonra düzgünce dilimleyin. (Benim dilimlerim yaklaşık 0,7 cm idi)
- Bir dilime fıstık ezmesi sürdükten sonra diğer dilimi düzgünce üzerine kapatın.
- Hazırladığınız fıstık ezmeli muz dilimlerini yağlı kağıt üzerine dizin.
- 1 saat kadar buzlukta dondurun.
- Çikolatayı parçalara kırdıktan sonra hazneye koyun. 10 saniye 8 Hız toz haline getirin.
- Spatula ile ortada toplayıp 3 - 4 dakika 50ºC 2 Hız eritin.
- Eriyen çikolatayı küçük bir kaba alın.
- Buzluktan çıkardığınız fıstık ezmeli muz dilimlerini iki kürdan yardımı ile çikolataya batırarak her tarafını buladıktan sonra yağlı kağıt üzerine dizin. Bu aşamada çok hızlı ve sistematik çalışmamız gerekiyor ki buzluktan çıkardığımız muz topları çözülmesin ve erimiş çikolatamız tekrar katılaşmasın. (Arzu ederseniz muz toplarının sadece birkaçını, örneğin beş tanesini buzluktan çıkartıp çikolataya bulayın ve yağlı kağıt üzerine alın. Çözülmesine fırsat vermeden tekrar buzluğa geri koyun ve kalan muz topları ile de bu şekilde devam edin.)
- Eğer ev partisinde ikram edeceksiniz mini kağıt kek kalıpları kullanmak kullanışlı ve hoş bir sunum olacaktır.
- Buzlukta saklayın.
- Servis yapmadan önce birkaç dakika oda ısısında bekletin.
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder