30.10.2012

Domates Konservesi

CLICK FOR ENGLISH "Tomato Conserve"
PER ITALIANO "Conserva di Pomodoro"



Aranızda George R. R. Martin'in yazdığı Buz ve Ateşin Şarkısı serisinin ilk kitabı Taht Oyunları kitabını okuyan ya da ondan uyarlanan ve aynı adla anılan diziyi izleyen var mı bilmiyorum ama şu sıralar orada sık tekrarlanan motto dilime yapışmış durumda:
Winter is coming! :) 
Yani Türkçesi kış geliyor arkadaşlar.

O nedenle son zamanlarda konserve ya da konserve yapılabilecek tariflere daha çok yer alıyor blogda çünkü bildiğiniz gibi şahsen ve bizzat ne yapıyorsam onu yayınlıyorum. 

Bugünkü tarife geçmeden önce biraz bu seneki sebze yetiştirme deneyiminden bahsetmek istiyorum. 
Bloğun sıkı takipçileri bu yıl ömrümde ilk kez cesaret ettiğim naçizane"sebze yetiştirme" teşebbüsünü hatırlayacaklardır. Başını söylemiştim, sonuçlarından bahsetmemek olmaz.

Özetle anlatmak gerekirse yetiştirdiğim domates, salatalık ve biberlerden çok verim aldım ve inanılmaz lezzetliydiler!
Aynı zamanda saksılara ektiğim fesleğen, adaçayı, nane, maydanoz, biberiye, kekik ve melisa da çok verimliydi. 
Patlıcanları ekmekte geç kalmıştım dolayısıyla yetiştirdiğim patlıcan sayısı bir elin parmaklarını geçmedi ama zaten topu topu 2 bitkim vardı.




Bir tek yeşil salatalardan hiç verim almadım. Hepsi durdukları yerde çürüdü. Muhtemel nedenin salyangoz olabileceğini öğrendim. En azından kendi yetiştirdiklerim organik olsun diye hiç ilaç kullanmamıştım. Geçenlerde organik tarımda kullanılabilecek bir ilaç keşfettim, seneye onunla tekrar denerim.

Dedim ya kış geliyor, otlar hariç ektiğim tüm bitkileri sökerek toprağı tekrar kışa ve bu kez kışlık sebze ekmeye hazırladık. Bizim küçük bahçemizin bir kısmına ıspanak ektim. Bir kısmına ise Songino, Valerianella, corn salad, lamb's lettuce.. gibi çeşitli isimlerle anılan bir salata çeşidi ektim. Bizdeki adı kuzu gevreği sanırım ama çok da emin değilim. Şekil olarak biraz semiz otunu andırdığını söyleyebilirim. Hem ıspanak hem de salatayı tohumdan ektiğim için nasıl bir sonuç alacağımı merak ediyorum. Daha önce hep bitki olarak ekmiştim.
Geri kalan alanın yarısına rezene ektim, yakın dostumuz Andrea'nın babası Giuliano kendi seyrelttiği bitkilerden vermişti. Son bölüme ise çilek ektim. Valla çilek bu mevsim de ekilirmiş demek ben de yeni yeni öğreniyorum. Ektiğim çilekler Mayıs ayında meyve vermeye başlıyan bir türmüş. 
Kış macerasının nasıl sonuçlanacağını ise zaman gösterecek.

Ektiğim domateslere ek olarak Giuliano bu senenin son hasılatından tıka basa 1 koca kasa dolusu kiraz domates gönderince konserve yapmak farz oldu. Öyle çoktu ki bir kısmıyla domates konservesi, kalanıyla buzluğa atılmak üzere makarna sosları yaptım. Buzluktaki 2 kişilik porsiyonlar halinde stoklamış olduğum Genova usulü pesto, Sicilya usulü pesto ve Biberli Sos'un yanına Arrabbiata Sos, Ançüez ve Kaparili Puttanesca Sos, Ton Balıklı Sos, Domatesli Fesleğenli Sos ve Sicilya usulü Patlıcanlı Domatesli Sos da eklendi. 

Malzemeler:
1000gr domates (kabaca doğranıp suyu süzülmüş)
40gr soğan
1 diş sarımsak
40gr kereviz sapı, kabaca doğranmış
5 gr maydanoz yaprağı
5 yaprak fesleğen
Arzuya göre kekik ve mercanköşk
1 çay kaşığı tuz


Yapılışı:

  • Domatesleri yıkayın. Tepesini çıkartıp kabaca doğrayın ve suyunu süzülmeye bırakın. (Arzu ederseniz çekirdeklerini de çıkartın. Benimkiler kiraz domates olduklarından tepesini çıkartmaya gerek görmedim. Sadece ikiye doğradım ve çoğunluğunun çekirdeklerini çıkardım.)
  • Tüm malzemeleri hazneye koyun ve 1 dakika 10 Hız doğrayın.



  • Kapağın üzerine ölçü kapağını biraz hava alacak şekilde eğimli yerleştirerek 30 dakika Varoma ısısı 1 Hız pişirin.


  • Sosu steril cam kavanozlara alın ve ağızlarını sıkıca kapatın.


  • Kavanozları derin bir tencereye alın ve tencereyi suyla doldurun.


  • Su kaynadıktan sonra 20 dakika kısık ateşte kaynatın.
  • Su soğuyunca kavanozları sudan çıkartıp kuruladıktan sonra serin ve kuru bir yerde saklayın.

Afiyet olsun...


Bu domates konservesinden çok memnun kaldığımı not olarak düşeyim. Çok lezzetli.
Makarna sosu olarak ve Pizza Margherita yaparken kullandım. 
Pilav, sebze, et yemekleri vb pek çok yemekte kullanılabilir.

Üzerinde değişiklik yaparak Io e il mio Bimby'deki Conserva di Pomodoro -cotta- tarifinden adapte edilmiştir.


5 yorum:

  1. :):):):) ben de blogda geziniyordum aslında denk geldi:)afilli bir yaşpasta yapasım var:)

    YanıtlaSil
  2. Bir süre yaş kuru her türlü pastadan uzak durmalıyım!!!

    Cadılar bayramı için bir sürü tatlı yaptık. Bir de yapmadan önce denedik tarifler iyi mi, damak zevkimize uygun mu diye.
    Millete sürpriz yapıcaz diye de kimseye vermedik, ucundan bile koklatmadık, o kadar emek para harcamışız çöpe de atamadık, hepsini oturup afiyetle yemek zorunda kaldık!

    Önümüzdeki günlerde ılgınç tarifler yayınlıyciim anlayacağın ;)

    YanıtlaSil
  3. ben hevesle bekliyorum o tarifleri.senden yine bir şeyler ısırıyor gözüme hadi bakalımm:)

    YanıtlaSil