13.11.2013

Naneli Çikolatalı Kek

CLICK FOR ENGLISH "Mint Chocolate Cake"
PER ITALIANO "Torta Menta e Cioccolato"


Bir zaman önce fotoğrafta arkada duran Ricotta ve Vişne Reçelli Tartın tarifini yayınlamış, o yazımda bu kahverengi - yeşilimsi harikayı da figüran olarak kullanmıştım :) Biraz gecikmiş olmakla birlikte, söz verdiğim üzere bugün de yayın sırası ona geldi.

Bu muhteşem kekle ilk tanışmamız Noel'de oldu. Stefano'nun arasıra kimi derslerinde yardımcı olduğu Manuele'nin annesi Noel hediyesi olarak yollamıştı. Keki dilimlediğimizde karşılaştığımız yemyeşil görüntü sürpriz oldu, daha önce benzer renkte bir kek görmemiştik. Sonrasında aramızda ilk ısırıkta büyük bir aşk doğdu desem yalan olmaz. Stefano Bimby (Thermomix'in İtalya'daki adı) ile yapıldığını söyleyince tarifini hemen istedim.

Tarifte geçen nane şurubu şeker, su ve nane aroması ihtiva eden alkolsüz bir şurup. Likör değil!!! Bir yanlışlık olmasın diye not düşeyim dedim. Sözü geçen şurubun İtalya'da farklı kullanım alanları var. Özellikle yazın soğuk su ile karıştırarak içiliyor, alkollü alkolsüz kokteyl hazırlarken kullanılıyor, ya da dondurma vb tatlılar üzerine sos olarak dökülerek servis yapılıyor. 
Ayrıca bugün yaptığımız kek gibi kimi tatlıların içine katılıyor.

Evde nane şurubu hazırlamak için çeşitli tariflere rastladım, ancak bizzat denemediğim için birşey diyemiyorum şu an için. 
Ben bu tarifte kullandığımı marketten aldım. 



Malzemeler:
200gr şeker
1 limon kabuğu
3 yumurta
150gr tereyağı yumuşatılmış, kabaca doğranmış
200gr süt
1 paket vanilin ya da 1 yemek kaşığı vanilyalı şeker
400gr un
Bir tutam tuz
200gr alkolsüz nane şurubu
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
75gr damla çikolata

200gr bitter çikolata, kabaca kırılmış
30gr tereyağı


Yapılışı:


  • Şeker ve limon kabuğunu hazneye koyup 10 saniye 8 Hız toz çekin.


  • Yumurtalar, tereyağı, süt ve vanillini ekleyin. 40 saniye 5 Hız karıştırın.


  • Elenmiş un ve tuz ilave edip 40 saniye 5 Hız karıştırın.


  • Nane şurubunu ekleyip 30 saniye 5 Hız karıştırın.


  • Kabartma tozunu (eleyerek) ekleyip 20 saniye 5 Hız karıştırın.
  • Damla çikolata ekleyip spatula ile karıştırın.


  • Yağlı kağıt serili kalıba aktarın.


  • Önceden 160ºC ısıtılmış fırında 50 dakika pişirin. Pişip pişmediğini tahta şiş batırarak kontrol edin. (Ben 24cm çapında kelepçeli kalıpta pişirdim. Pişmesi 70 dakika sürdü)


  • Temiz ve kuru hazneye çikolatayı koyup 10 saniye 8 Hız doğrayın. Spatula ile ortada toplayın.
  • Tereyağını ekleyip 4 - 5 dakika 50ºC 2-3 Hız eritin.


  • Kalıptan çıkardığınız kekin üzerini çikolata ile kaplayın.

  • 2 saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapın.
 



Afiyet olsun...

Manuele'nin annesinin bize hediye olarak yolladığı kekin de fotoğraflarını çekmiştim. Hem kek hem de tarif için tekrar teşekkürler...





6 yorum:

  1. merhaba, tarif için teşekkürler, çok güzel görünüyor, daha fazla İtalyan tarifleri yazarsanız seviniriz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler. İtalyan tarifleri ile ilgili istek aldığıma sevindim. Arada Türkiye ziyaretlerimden birkaç parça şey getiriyorum ama İtalya'da yaşadığım için burada bulabildiğim malzemelerle tarif hazırlıyorum. En kısa zamanda ravioli tarifini vermeye çalışacağım.

      Sil
    2. Sinem hanım merhaba, tarifi dün akşam yaptım muhteşem oldu, çok teşekkürler, daha fazla tarif yazın lütfen. Türk yemeklerimizde çok güzel ama genel olarak bildiğimiz için ben farklı tarifler denemeyi seviyorum. emeğinize sağlık..

      Sil
    3. Memnun kalmanıza çok sevindim. Benim de severek yaptığım bir tarif.

      Yeni ve farklı tariflere açık olmanıza sevindim. Yayınlamak istediğim birkaç tarif daha var. Eski yayınladığım tarifler arasında da belki ilginizi çekenler olabilir. Teşekkür ederim yorumlarınız için..

      Sil
    4. tariflerinizi deniyorum uzun zamandır, takip ediyorum bloğunuzu.. sürekli farklı tarifler deniyorum İtalyan mutfağını çok seviyorum. ama siz bazen uzun süre tarif eklemiyorsunuz :( yabancı sitelerden Türkçeye çevirmekte zor oluyor bu yüzden sizin tariflerinizi bekliyorum :) teşekkür ederim.

      Sil
    5. Evet haklısınız, bu sene arzu ettiğim kadar yayınlayamadım, bloğu biraz ihmal etmiş gibi oldum ama bir türlü fırsat bulamadım. İleriki günlerde blogla daha çok ilgileneceğim. Takip etmeye devam edin ;)

      Sil