4.07.2012

New York Cheesecake

CLICK FOR ENGLISH
PER ITALIANO



Peynire olan düşkünlüğüm tatlı seçimlerime de yansıyor doğal olarak. Tam bir cheesecake hastasıyım. İster meyvalı ister çikolatalı olsun, ister Philadelphia ister Ricotta ya da Mascarpone kullanılsın ama ille de bir parça peynir olsun!

Bu tarifi BBC Food'un cheesecake tarifleri arasında gördüm, aldığı övgüleri gözardı edemeyip denemeye karar verdim. Fakat tarifi ancak ikinci yapışımda başarıya ulaşabildim. Okuduğum onca övgünün ardından ilk denememin biraz hayal kırıklığı yarattığını itiraf etmeliyim. Hakkını yemeyeyim, tadı muhteşemdi -ki bizi tekrar denemeye iten de o harika lezzeti oldu zaten- ama ilk denemede cheesecake formu almadı, ortası çöktü, pudinge benzedi daha çok. 

Görüntü ofsayt olsa da cheesecake'in kendisi öylesine lezzetliydi ki Stefano defalarca benden yeniden yapmamı istedi, hani utanmasam nerdeyse yalvardı yazacağım :)
Nihayet doğumgünü için bir sürpriz yapıp tekrar denemeye karar verdim.

Üşenmedim ve sayfadaki yorumları yine yeni yeniden tek tek okudum. İlk tecrübemi de işin içine katarak üzerinde birtakım değişiklikler yaptım. Sonunda ortaya dehşet bir cheesecake çıktı. Ne çöktü, ne çatladı. Pastane ya da Cafe'lerde satılanlardan bir farkı yoktu bence.

Malzemeler:

Tabanı için:
100gr tereyağı, doğranmış
200gr Digestive Bisküvi
20gr esmer şeker

Cheesecake dolgusu için:
850gr krem peynir (tercihen Philadelphia), 1 saat oda sıcaklığında bekletilmiş
250gr esmer şeker
90gr un
Bir tutam tuz
1 1/2 tatlı kaşığı vanilya özütü ya da vanilya aroması
1 limon kabuğu rendesi
1 1/2 tatlı kaşığı limon suyu
4 büyük yumurta, oda sıcaklığında
200gr ekşi krema*


Üzeri için:
250gr ekşi krema*
20gr esmer şeker
2 tatlı kaşığı limon suyu


* Ekşi krema bulmakta zorluk çekiyorum. Evde nasıl ekşi krema yapabilirim diye farklı tarif ve yöntemler denedim, bugüne kadar içlerinden en memnun kaldığım yöntem şu oldu:

250gr taze krema ve 100gr yoğurdu bir cam kavanoza koyup güzelce karıştırın. (Hem krema hem de yoğurt tam yağlı olsun) .Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp polar battaniyeye sararak 36 saat dinlendirin. Daha sonra buzdolabında saklayın.

Bu cheesecake tarifi için 2 kavanoz ekşi krema hazırlamak gerekiyor.


Yapılışı:


  • İlk iş olarak hazneye 300gr esmer şeker koyup 5 saniye 9 Hız toz haline getirin ve kenara alın.



    • Tereyağını 4-5 dakika 50ºC 2 Hız eritin
    • Bisküvi ve çekilmiş şekerin 20 gramını ekleyip 10 saniye 6 Hız karıştırın
    • 24cm çapında kelepçeli kek kalıbını yağlayıp yağlı kağıtla kaplayın ve bisküvili karışımı elinizle bastırarak tabana yayın. 20 dakika buzdolabında dinlendirin.
    • Önceden 180º ısıtılmış fırında 10 dakika pişirdikten sonra soğumaya bırakın
    • Temiz hazneye krem peynir koyup 2,5 dakika 4-5 Hız çırpın. 


    • Spatula ile hazne duvarlarını temizleyerek karıştırdıktan sonra şekerin 250 gramını ekleyip 1 dakika 4-5 Hız çırpın.
    • Unu ayrı bir kapta tartın ve bir tutam tuz ile karıştırın. Thermomix'i 4 Hızda çalıştırıp, azar azar unu ekleyin ve 40 saniye karıştırın
    • Vanilya, limon kabuğu rendesi ve limon suyunu ekleyip 20 saniye 3-4 Hız karıştırın
    • Thermomix'i 4 Hızda çalıştırıp kapaktaki delikten birer birer yumurtaları ekleyin. Toplam 40 saniye karıştırın
    • Ekşi kremayı ekleyip 40 saniye 3 Hız karıştırın.
    • Hazırladığınız karışımı kek kalıbına dökün, üzerinde baloncuklar oluşmuşsa bir kürdan yardımıyla patlatın
    • Önceden 180ºC ısıtılmış fırında 10 dakika pişirdikten sonra ısıyı 130ºC'ye düşürüp 1 saat 45 dakika daha pişirin. Daha sonra fırını söndürerek fırın içinde 2 saat soğumaya bırakın.
    • Cheesecake'i fırından alıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

    • Kelebek parçasını takın. Üzeri için soğuk ekşi krema, esmer şeker ve limon suyunu 1 dakika 3 Hız çırpın ve cheesecake üzerine düzgünce yayın. En az 8 saat ya da en iyisi tüm gece soğumaya bırakın

    Afiyet olsun...


      
    Nice Mutlu Yaşlara Sevgilim
    Bana verdiğin sonsuz sevgi ve değerle hayatımı daha yaşanılır kıldığın için
    Ve ayrıca bu blogdaki emeklerin için
    sonsuz teşekkürler...
    Seni seviyorum.


    Üzerinde değişiklikler yaparak BBC Good Food'un çok övgü alan New York Cheesecake tarifinden adapte edilmiştir.





    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder