PER ITALIANO "Ghiaccioli"
Bugün hem hafif hem serinletici bir tarifimiz var.
İkea'da bu yaz bu çubuk dondurma kalıplarını görür görmez almıştım. O günden beri buzluğumuzda hep mevcut bu çubuk dondurmalardan.
Çileğin yanısıra, kayısılı, şeftalili, kırmızı erikli ve karışık meyveli de yaptım.
İçine her zaman muz da koyuyorum ben. Hazırladığım çubuk dondurmaların iyice buz gibi olmayıp biraz ısırılabilir kıvamda olmasını istediğim için muz ilave ediyorum. Ayrıca olgun muz konulduğunda daha az tatlandırıcı ilavesi yapılıyor.
Ben agave şurubu kullanıyorum tatlandırmak için. Onun yerine bal da kullanabilirsiniz.
Hazır konusu açılmışken henüz duymamış olanlar için agave şurubundan bahsedeyim biraz.
Yeni yeni ismi duyulmaya başlanan Agave şurubu 0 kalorili kimyasal bir tatlandırıcı değil, tamamen doğal ve organik. Doktor Mehmet Öz her fırsatta şeker yerine bunu tavsiye ediyor.
Kalori açısından şekerden pek de aşağı kalır yanı yok ancak agave şurubunun şöyle bir özelliği var ki düşük glisemik indeks listesinde yer alıyor. Yani kan şekerini bildiğimiz rafine şeker gibi hızlı yükseltmiyor. Bu da demek oluyor ki pankreas deli gibi insülin salgılamaya çalışıp yorulmuyor, fazla glikoz yağ olarak depolanmıyor.
Diyabet hastalarına da tavsiye edilen bir tatlandırıcı Agave. Elbetteki burada miktar önemli, kaşık kaşık yenilecek bir şey de değil. Geçenlerde televizyonda kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez'den dinledim, hastalarından biri her sabah bir çay bardağı sızma zeytinyağı içtiğini söyleyince neden böyle bir şey yaptığını sormuş ve "E siz kalp sağlığına faydalı olduğunu söylediniz ya" yanıtını almış :) Fazla söze gerek yok sanırım :)
Eğer diyabet hastasıysanız kullanmadan önce doktorunuza danışın yine de. Piyasaya yeri ürünler çıktığında yanlış bilgilendirme ya da kafa karışıklığı olabiliyor. Neticede sağlık uzmanı değilim, ben yanlış yönlendirmiş olmayayım
Malzemeler:
100gr muz
100gr çilek (ya da başka bir meyve)
200gr yoğurt
30gr agave şurubu ya da bal (arzuya göre arttırılıp azaltılabilir)
Yapılışı:
- Meyveleri hazneye koyun. Hızı kademeli olarak 4'e çıkartın ve 20 saniye püre haline getirin.
- Yoğurt ve agave şurubunu ekleyip Hızı yine kademeli arttırarak 30 saniye 4-5 Hız karıştırın.
- Karışımı çubuk dondurma kalıplarına aktarın.
- Buzluğa alıp dondurun.
Afiyet olsun....
Bugüne kadar yaptıklarımdan bazıları...
Evdeki marmelatları tüketmek için birkaç kez taze meyve yerine marmelat kullanarak da yaptığım oldu. Gayet de güzel oldu.
Marmelatın şekerlilik oranına göre kullandığım tatlandırıcı miktarını azalttım ya da hiç kullanmadım.
Yoğurt yerine süt kullanarak da denedim. Şunu da eklemeliyim, Stefano da ben de yoğurtlu olanı daha çok seviyoruz.
şimdi bir de çubuk arattıracak bana:)
YanıtlaSilçok kolaymışş ..ben nedense böyle dondurulabilen şeylerin çok zor olduğunu düşünürdüm..hemen yapasım geldi..
Ha ha ha.. Alemsin! :))
SilBu çubuklar çok kıymetli yalnız onu söyleyeyim.:P
Bir altılık set daha almak istedik ama mağazaya sonraki gidişlerimizde bulamadık.
İstanbul'da da tükenmişti, en son canım arkadaşım Sevdacığım bulup aradı da gelmiş buraya sana da alayım mı diye ona sipariş verdim.
Hani hafif mafif de diyoruz ya ışık hızıyla tükeniyor, buzlu çubuk yetiştiremiyorum valla bizim eve:)
bizim evde bir de çocuk var..bence yutmaz bu numaraları ama..denemek de fayda var..
YanıtlaSilAntalya'da ikea yok. benim için kanayan yaradır bu konu..:(
Pek anlamam bu işlerden gerçi ama çocuğu da hazırlık-yapım sürecine dahil ederseniz belki kendi yaptı diye daha bir hevesli yer.(?) ;)
Silİkea olması şart değil tabi, ama piyasada da çok rastlanmıyor bu tarz çubuklara. Tescoma'nın var benzer bir ürünü ama aynı ürünün Türkiye'de satışı var mı bilmiyorum.
Gitti gidiyor'dan filan temin edilebilir belki. En son baktığımda ikea'nınki vardı orada. Chosigt çubuk dondurma kalıbı diye geçiyor.
Çok teşekkürler...bir deneyeyim bakayım:)
YanıtlaSilçok güzel ellerine sağlık paylaşım için teşekkürler , siteni izlemeye aldım sevgiler,
YanıtlaSilTeşekkür ederim yorumunuz için
SilDondurma kaliptan çıkmıyor nasil cikarabilirim?
YanıtlaSilBirkaç dakika oda sıcaklığında bıraktıktan sonra deneyin, ya da benim gibi sabırsızsanız kalıbı akar su altında ıslatın.
SilCok sagolun :)
SilSıcak sumu
YanıtlaSil