PER ITALIANO "Torta al Cioccolato e Caffè"
7 Aralık 2012 itibariyle Thermomix Tarif Defterim yayın hayatına başlayalı tam 3 sene oluyor!
Türkçe olarak başlayan bloğa önce İngilizce ve son olarak İtalyanca tarif ve tercümeler de eklendi.
Bir yandan yalnız Thermomix tariflerine yer vererek oldukça spesifik bir amaca hizmet ederken öte yandan dilimiz döndüğünce üç ayrı dilde yazarak olabildiğince çok kişiye ulaşmak istedik.
Bu naçizane macerada bana maddi manevi her zaman destek ve yardımcı olan, bloğun İtalyanca yazılarını çevirip editleyen sevgili eşim Stefano'ya çok teşekkür etmek isterim. İnternette Türkçe tek bir Thermomix tarifi bulamayınca bana blog yazma fikrini veren ve bu konuda cesaretlendiren de kendisiydi zaten.
Bu özel günün hatrına özel bir pasta yapmak istedim.
Lafı fazla dolandırmadan gerekli malzemelere geçeyim...
Kek için malzemeler
280gr un
400gr şeker
80gr kakao
2 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
250gr buttermilk (*)
100gr ayçiçek yağı
2 büyük yumurta
2 çay kaşığı vanilya özütü
250gr taze yapılmış sıcak espresso ya da filtre kahve
(*) Buttermilk bulamazsanız 1 bardak süte 1 yemek kaşığı sirke ya da limon suyu ekleyip karıştırın ve 5 dakika bekletikten sonra buttermilk yerine kullanabilirsiniz. Ben öyle yapıyorum
Pasta Kreması Malzemeleri:
200gr bitter çikolata, parça parça kırılmış
220gr tereyağı, oda sıcaklığında
2 çay kaşığı vanilya özütü
300gr pudra şekeri (ya da şeker)
1 yemek kaşığı Nescafe
Süslemek için:
Süs şekerleri, inciler vb
Yapılışı:
Kek:
- İki adet 20 cm çapında kek kalıbını yağlı kağıtla kaplayın. Yağlı kağıdın üzerine biraz tereyağı sürüp un serpin.
- Hazneye un, şeker, kakao, karbonat, kabartma tozu ve tuzu koyup 15 saniye 4 Hız karıştırdıktan sonra ayrı bir kaba alın.
- Buttermilk, yağ, yumurtalar ve vanilyayı ekleyip 15 saniye 4 Hız çırpın.
- Thermomix'i 3-4 Hızda çalıştırın. Kuru malzeme karışımını yavaş yavaş kapaktaki delikten dökerek 1 dakika karıştırın.
- Espresso ya da filtre kahveyi hazırlayın. Thermomix'i 4 Hızda çalıştırın. Sıcak kahveyi yavaş yavaş kapaktaki delikten dökerek karışıma ekleyin ve 20 saniye karıştırın.
- Spatula ile karıştırın. Gerek görürseniz 10 saniye daha 4 Hız karıştırın.
- Hazırladığınız kek karışımını eşit olarak kek kalıplarına dökün.
- Önceden 180°C ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin.
- Kekleri yarım saat kalıp içinde soğumaya bırakın.
- Kalıptan çıkartıp ızgara tel üzerine alarak tamamen soğumaya bırakın. Yağlı kağıdı nazikçe çıkartın.
- Eğer pudra şekerinizi kendiniz hazırlayacaksanız hazneye 300gr şeker koyup 20 saniye 10 Hız toz haline getirin ve ayrı bir kaba alın. (Küçük bir püf noktası: Chook Woman diyor ki Tenina'nın tavsiyesine göre pudra şekeri yaparken öğütmek / soğutmak / tekrar öğütmek / tekrar soğutmak..... gerekiyor. Pudra şekerinizin pütürlü olmaması için bu işlemi 10 kez tekrar etmek gerekiyor. Piyasada satılan pudra şekeri de böyle yapılıyormuş.)
- Temiz ve kuru hazneye çikolatayı koyup 8 saniye 8 Hız parçalayın.
- Çikolatayı 4-5 dakika 60°C 2-3 Hız eritin ve ayrı bir kaba alın.
- Temiz ve kuru hazneye tereyağını koyarak 30 saniye 4 Hız çırpın.
- Vanilyayı ekleyip 1 dakika daka 4 Hız çırpın.
- Thermomix'i 4 Hız çalıştırın. Kapaktaki delikten yavaş yavaş pudra şekerini dökerek 1 dakika karıştırın.
- Nescafeyi 2 çay kaşığı sıcak suda erittikten sonra hazneye ekleyin. 30 saniye 4 Hız karıştırın.
- Haznenin kenarlarını Spatula ile temizleyerek ortada toplayın. Gerek görürseniz 10 saniye daha 4 Hız karıştırın.
- 1. keki düz yüzü yukarı bakacak şekilde servis tabağına yerleştirin.
- Kremanın 1/3'ünü düzgünce yayın.
- İkinci keki yuvarlak kısmı yukarı bakacak şekilde üzerine yerleştirin. Kalan krema ile pastanın üzerini ve kenarlarını kaplayın.
- Arzu ettiğiniz gibi süsleyin.
- Servis yapmadan önce en az 1 saat buzdolabında bekletin.
Afiyet olsun...
Pinterest'te gezerken rastladığım şu tarif'ten üzerinde değişiklikler yaparak adapte edilmiştir.
Blog sahibi Lisa'ya paylaşım için çok teşekkürler.
mutlu yıllar. Harika grünüyorsun . seni tanıdığıma çok seviniyorum. Sevgiler.
YanıtlaSilCanım çok teşekkür ederim, darısı başına ;)
YanıtlaSil