4.03.2014

Pesto ve Peynirli Gül Ekmek

CLICK FOR ENGLISH
PER ITALIANO

Pesto ve Peynirli Gül Ekmek


Gerek görüntüsü gerek tadıyla muhteşem bu ekmeği Sevgililer Günü'nde yaptım. Öyle sevdik ki sizinle paylaşmak için sabırsızlandım ve sırada yayınlanacak başka tarifler olmasına rağmen bunu hemen hazırlayıp öne çektim!

Biri kalp şeklinde diğeri yuvarlak ikisi de yaklaşık 20'şer cm boyutlarında iki kalıp kullandım.

Un olarak İtalya'da manitoba unu olarak geçen yüksek glutenli bir un kullanılıyor. Yüksek glutenli un bulamazsanız en azından ekmeklik un tercih edin.

Yazın bahçemizden topladığım fesleğenlerle bol bol pesto hazırlamış, ve buzluğa atmıştım. İki küçük espresso bardağı kadar pesto kullandım.

İç harcı olarak kullandığım peynirlerden biraz bahsedeyim. Siz arzunuza göre benzer başka peynirler de kullanabilirsiniz. 

Stracchino inek sütünden yapılan çok yumuşak, kremamsı, az tuzlu bir İtalyan peyniri. Çok kısa bir süre (20 - 30 gün) yıllandırılır. Kökeni İtalya'nın Lombardiya ve Romagna bölgelerine dayanır. Crescenza ise çok taze, hiç yıllandırılmamış bir stracchino peyniridir.

Provolone inek sütünden yapılan yarı sert bir peynirdir. Provolone dolce 2 - 3 ay yıllandırılır ve tatlı bir tada sahiptir. Provolone piccante ise 4 aydan fazla bir süre yıllandırılır, dolce türüne kıyasla biraz daha serttir ve daha keskin bir tadı vardır.

Fontina pişmemiş inek sütünden yapılan yarı yumuşak bir peynir türüdür. Italya'nın Aosta Vadisinden gelmektedir.

Dünyaca bilinen Parmesan peyniri ise inek sütünden yapılan sert bir peynirdir. 16 litre inek sütünden 1 kilo parmesan elde edilmektedir. Uzun süre yıllandırılan bir peynir türüdür. Eskitme süresi arttıkça kalitesi de artar. 24 ila 36 ay eskitilmiş olanları makbuldur.

Malzemeler:

250 gr süt
10 gr şeker
25 gr yaş maya
500 gr yüksek glutenli un ya da ekmek unu
10 gr tuz
1 yumurta
30 gr tereyağı, doğranmış

İç harcı:
120 gr pesto
100 gr stracchino veya crescenza peyniri (ya da çok yumuşak beyaz peynir, krem peynir vb)
120 gr ince dilimlenmiş provolone peyniri (veya dilimli başka bir peyni)
50 gr fontina peyniri (veya gouda vb peynir)
30 gr parmesan

Yapılışı:

  • Hazneye süt ve şeker koyup 1 dakika 37 ºC 1 Hız ısıtın.
  • Mayayı ekleyip 10 saniye 4 Hız çırpın.
  • Un, tuz, yumurta ve tereyağını ekleyip 3 dakika yoğurma modunda yoğurun.

Thermomix ile Pesto ve Peynirli Gül Ekmek hamuru


Thermomix ile Pesto ve Peynirli Gül Ekmek hamuru

  • Beze şekli verip geniş bir kaba alın. Üzerini örterek 1,5 - 2 saat mayalanmaya bırakın.

Pesto ve Peynirli Gül Ekmek

  • Mutfak tezgahı üzerine un serpin. Hamuru oklavayla 5 mm kalınlıkta dikdörtgen şeklinde açın. (Yaklaşık 40 x 50 cm boyutlarında bir hamur açtım)

Pesto ve Peynirli Gül Ekmek

  • Pestoyu hamur üzerine yayın.

Pesto ve Peynirli Gül Ekmek

  • Parmesanı 9 saniye Hızı kademeli olarak 2'den 9'a çıkararak rendeleyip kenara alın.
  • Fontina peyniri 9 saniye 5-6 Hız doğrayıp kenara alın.
  • Pesto üzerine tüm peynirleri (Stracchino, Provolone, Fontina, Parmesan) eşit bir biçimde dağıtın.

Pesto ve Peynirli Gül Ekmek

  • Hamuru uzun kenarından başlayarak düzgün bir şekilde rulo şeklinde sarın.

Pesto ve Peynirli Gül Ekmek

Pesto ve Peynirli Gül Ekmek

  • Yaklaşık 3 cm genişliğinde dilimler halinde kesin. (Ben toplam 14 dilim elde ettim)
  • Yağlı kağıt kaplı kalıba düzgünce yerleştirin. Mayalanma ve pişme sırasında genişleyip büyüyeceklerini gözönünde tutarak çok sıkışık yerleştirmeyin, çok az mesafe bırakın. (Ben biri kalp diğeri yuvarlak formda yaklaşık 20'şer cm çaplı iki kalıp kullandım.)

Pesto ve Peynirli Gül Ekmek

  • Üzerini örterek yaklaşık yarım saat mayalanmaya bırakın.

Pesto ve Peynirli Gül Ekmek

  • Önceden 180°C ısıtılmış fırında 30 - 35 dakika pişirin. 

Pesto ve Peynirli Gül Ekmek

Pesto ve Peynirli Gül Ekmek

  • Birkaç dakika dinlendirdikten sonra sıcak servis yapın.

Afiyet olsun...

Pesto ve Peynirli Gül Ekmek


Üzerinde değişiklik yaparak şu tariften uyarlanmıştır.

Fabiola Palazzolo'ya bu harika paylaşım için sonsuz teşekkürler.



2 yorum: