PER ITALIANO
Merhaba Arkadaşlar,
Bugün bol resimli bol fikirli bir post olacak.
Şu sıralar tam da cennet hurmasının mevsimiyken vakit kaybetmeden bu tarif ve fikirleri sizlerle paylaşmak istedim.
1) İlk tarifimiz Cennet Hurması Marmelatı.
Hiçbir şeker ya da tatlandırıcı kullanmadan hazırladığımız bu tarifte bize gerekli olan sadece 3 malzeme var. Cennet hurması, limon ve chia tohumu.
Görünüşü adeta turuncu bir domatesi andıran Trabzon hurması, Cennet elması, kaki isimleriyle de anılan bu meyve pek çok vitamin, antioksidan ve lif içeriyor.
Omega 3, protein ve lif içeriği yüksek chia tohumu ilavesi ile besin değeri yüksek bir marmelat elde ediyoruz.
Buradaki püf noktası şu: Aldığımız hurmalarımızın olgun, yumuşamış olmaları istediğimiz tadı ve kıvamı yakalamamız açısından çok önemli.
Bilen bilir, yeterince olgunlaşmamış hurmaların sert bir yapıları ve oldukça buruk bir tatları oluyor. Eğer hurmalarınız istenilen olgunlukta değillerse iyice yumuşayana kadar olgunlaşmaya bırakabilirsiniz. Hurmaya dokunduğunuzda içinin adeta püremsi neredeyse cıvık bir kıvamda olduğu hissi vermeli.
Malzemeler:
500 gr çok olgun cennet hurması
20 gr taze sıkılmış limon suyu
50 gr chia tohumu
Yapılışı:
- Cennet hurması ve limon suyunu hazneye koyup 10 saniye 5 Hız karıştırın.
- Chia tohumunu ekleyip Saat Yönü Tersine Çalışma Opsiyonunu seçerek 10 saniye 2-3 Hız karıştırın.
- Hazırladığınız marmelatı kavanozlara koyup buzdolabında birkaç saat beklettikten sonra servis yapabilirsiniz. Kızarmış tam tahıllı ekmek dilimleri üzerinde tavsiye ederim.
- Marmelatınızı bir iki gün içinde tüketmeyecekseniz küçük kavanozlara koyup buzlukta saklayabilirsiniz.
- Marmelatı buz kalıplarına doldurarak mono porsiyonlar halinde buzlukta saklamak da oldukça pratik bir çözüm olabilir.
Cennet Hurmasını başka nasıl kullanabilirim diyenlere fikirler ...
2) Olgun cennet hurmalarınızı püre haline getirin. Dilerseniz biraz limon suyu da ilave edebilirsiniz. Buz kalıplarına koyup buzlukta saklayın. Smoothie malzemesi olarak kullanabilirsiniz. Şekerli bir meyve olduğundan ekstradan şeker eklemenize gerek kalmayacaktır.
3) Taze sıkılmış limon eklediğiniz cennet hurması püresini buzparmak kalıplarına koyup dondurucuya atarsanız sağlıklı bir buzparmak dondurma elde edebilirsiniz. Besin değerini arttırmak için arzuya göre chia tohumu da eklenebilir.
4) Bu tarif evinde sebze meyve kurutucusu olanlar için... Çikolatalı Kurutulmuş Cennet Hurması Ruloları... Kurutucunun yanısıra gereken malzemeler çok olgun cennet hurması, %70 kakao oranlı bitter çikolata ve kırılmış ceviz içi.
- Cennet hurmalarını Thermomixinizle 5 - 10 saniye 5 Hızda püre haline getirin. Kurutucu tepsisini ya da tepsilerini uygun ölçülerde kestiğiniz yağlı kağıt ile kaplayın. Püreyi yağlı kağıt üzerine yayın. Kalınlığı 5 mm'yi geçmesin. Fotoğrafta gördüğünüz yaklaşık 3 mm.
- 45 - 50ºC sıcaklıkta kurutun. Kurutma süresi için tam bir rakam veremiyorum. Makinenizin markası, modeli, kurutma ısısı, tepsi sayısı ve yaydığınız pürenin kalınlığı süreyi belirleyici faktörler olacaktır. 20 saat sonra ara ara kontrol edin. Kalınlığa göre süre 48 saati bulabilir.
- Kurutulmuş cennet hurmasını şeritler halinde kesip yağlı kağıttan ayırın. Benim kurutucum yuvarlak formda basic bir model. O nedenle resimde de göreceğiniz gibi üçgenimsi şeritler halinde kestim.
- Parça parça kırdığınız çikolatayı hazneye koyup 7 saniye 7 Hız doğrayın. Spatula ile ortada toplatıktan sonra 50ºC'de 2-3 Hızda eriyene kadar ısıtın.
- Kurutulmuş hurma şeritlerine eritilmiş çikolatayı yayın. Ceviz kırığı koyun.
- Şeritleri katladıktan sonra servis tepsisine alın. (Gerekirse katlamadan önce biraz bekleyin, yeni erimiş çikolata daha sıvı bir kıvamda olacağından katlarken dışarı sızabilir).
Afiyet olsun...
çok ilginç bir tarif, deneyeceğim, paylaştığınız için teşekkürler
YanıtlaSilHoşnut kalmanız dileğiyle
YanıtlaSil