PER ITALIANO "Salame di Cioccolato"
Perşembenin gelişinin Çarşambadan belli olması gibi Çikolata Salamının gelişi de dün yayınladığım Koyulaştırılmış Şekerli Süt tarifinden belli oldu diyebiliriz ;)
Çikolatalı Salam yapma fikrini ilk aklıma sokan Stefano'nun işyerinden bir arkadaşı oldu.
Çoğu işyerinde olduğu gibi onların orada da doğumgünü, bayram gibi özel günlerde ofise çörek, tart, pasta vb getiriliyor. Ben de zaman zaman tart, cheesecake ve pasta yapıp yollamıştım. Nicola Stefano'ya çikolata salamı yapmam yönünde istekte bulununca aldığım özel istek üzerine araştırmaya giriştim ;)
Tarifi ilk olarak Helene'nin blogu Super Kitchen Machine'de gördüm. Helene de Madelene'nin bloğu The British Larder'da görmüş. Üzerine Valerie'nin kendi bloğu A Canadian Foodie'nda yazdığı tecrübelerini ekleyip kendim de bir iki değişiklik yaparak aşağıda yazdığım tarife ulaştım. Tam bir blog dayanışması oldu anlayacağınız. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkür.
Bu tarif o kadar beğeni topladı ki kısa zaman zarfında defalarca yaptım.
Hem görüntü olarak çok hoş ve cezbedici, hem de buzdolabında uzun süre dayanıyor. Ayrıca eğer misafirliğe giderken hediye olarak götürmek isterseniz de çok şık duruyor kanımca.
Malzemeler:
50gr şeker
200gr Digestive Bisküvi
70gr antep fıstığı içi
70gr fındık
70gr badem
70-80gr Rum
80gr tereyağı, kabaca doğranmış
200gr bitter çikolata, kabaca doğranmış (%70 kakao oranlı)
2 yumurta sarısı
80gr koyulaştırılmış şekerli süt (Condensed Sweetened Milk)
Bir tutam tuz
1 çay kaşığı vanilya özütü ya da aroması
Üzeri için ayrıca;
Toz bisküvi, pudra şekeri, kakao
Yapılışı:
- Şekeri 10 saniye 10 Hız pudra şekeri haline getirin. Ayrı bir kaba alın.
- Bisküvileri ayrı derin bir kaba elinizle kırın, iyice toz haline getirmemeye dikkat edin.
- Fındık ve bademleri irice doğrayın ya da kırın (Ben naylon poşet içine koyup üzerine bir bardak ile vurarak kırdım.)
- Bisküvi ve fıstıkları derin bir kapta karıştırın. Üzerine Rumun yarısını (35-40gr) döküp yine aynı şekilde nazikçe karıştırın.
- Hazneye tereyağını koyup 2 dakika 50ºC 2 Hız eritin.
- Çikolatayı ekleyip 3 dakika 50ºC 2 Hız eritin.
- Yumurta sarıları, pudra şekeri, yoğunlaştırılmış süt, tuz, kalan 35gr Rum ve vanilyayı ekleyin. 6 dakika 50ºC 2 Hız pişirin.
- 15 dakika soğumaya bırakın (ÖNEMLİ!!!)
- Çikolatalı karışımı bisküvili karışıma ekleyip nazikçe karıştırın.
- Tekrar 10-15 dakika daha dinlendirin.
- Karışımın yarısını streç film üzerine aktarın.
- Streç film yardımı ile sararak salam şekli verin. Streç filmin iki ucuna düğüm atın.
- Bambu Amerikan servis (sushi mat) ile sıkıca sarın ve lastikle tutturun.
- Aynı şekilde kalan karışımla ikinci salamı hazırlayın.
- Buzdolabında 1 gece dinlendirin.
- Ertesi günü dolaptan çıkartıp nazikçe bambu servisi açın ve streç filmi çıkartın.
- Pudra şekeri, kakao ve toz haline getirilmiş bisküvi ile kaplayın.
- Yağlı kağıda (ya da kasap kağıdına) sarıp iple bağlayın. Hediye olarak götürürken de çok şık duracaktır.
- Paketten çıkartın ve dilimleyerek servis yapın.
Afiyet olsun.
Bu tarifi yaparken ben kendi damak zevkime ve elimdeki malzemelere göre ufak tefek değişiklikler yaptım.
Örneğin Porto şarabı yerine Rum kullandım. Rum oldukça sert bir tat veriyor ama biz seviyoruz.
Kuru meyve kullanmadım.
140gr yerine 210gr fındık fıstık kullandım.
Kaynaklar:
The British Larder
Super Kitchen Machine
A Canadian Foodie
Madalene, Helene ve Valerie'ye teşekkürler...
Nefis olmuş, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim ;)
YanıtlaSilrum kullanmasak olmazmı,ayrıca bir hafta önce bunu hazırladık diyelim dondurucudamı bekleteceğiz yoksa buzdolabının normal gözü
YanıtlaSilndemi?
Rumu azaltabilir ya da hiç kulllanmadan da yapabilirsiniz evet. Buzluğa atmayı hiç denemedim. Ben genelde 1-2 gün önce yapıp buzdolabında saklıyorum. Kendi tecrübelerime dayanarak en az 10 gün dayandığını söyleyebilirim. Daha uzun süre denemedim. Benimkinde rum da olduğu için yani alkol de olduğu için saklama süresini üzerinde etkisi var mıdır tam bilemiyorum.
SilMemnun kalmanız dileğiyle