PER ITALIANO "Bocconcini di Vitello Speziato con Piselli"
Yaşın ilerlemesi yüzünden mi yoksa Istanbul gibi bir metropolde doğup büyümüş olmanın getirdiği bir özlem mi bilmem kendimi doğaya, tabiat alemine daha yakın hissetmeye başladım son senelerde. Marketlerde hep paketlenmiş ve hazır bulduğum şeylerin nasıl yapıldığını merak eder oldum. Zeytin nasıl toplanır mesela? Hiç görmemiştim. Şansıma zeytin bahçesi olan birini tanıyordum da bu merakımı gidermiş oldum ;) Giuliano'nun yakın zamanda toplayacağını duyar duymaz beni de mutlaka çağırmalarını rica ettim.
Bilenler zeytin toplama vakti mi kaldı diyebilirler, haklılar. Zira 15 Kasım'da topladık zeytinleri. Hem hatıra olması için hem de blogda yayınlarım belki diye fotoğraflarını da çekmiştim.
Giuliano'nun bahçesindeki ağaçlar ancak kendilerine yetecek ve belki birkaç eşe dosta da hediye edecek kadar zeytin veriyor. Bu işin ticaretini yapmıyorlar yani.
Giuliano zeytinleri tırmıkla topluyor. Zeytin toplanılan ağacın altına bir bez seriliyor. Tırmıkla dallarından toplanan zeytinler serilen örtü üzerinde birikiyor. Daha sonra kasalara aktarılıyor.
Son olarak toplanan zeytinler araya karışan yapraklardan temizleniyor. Giuliano'nun eşi Pierina en iri ve en güzel olanlarının bir kısmını sofralık zeytin olarak kenara ayırıyor. Kalanını ise yağ üretim tesisine götürüyorlar. Tesiste belli bir ücret karşılığında zeytinlerinizden zeytinyağı üretiyorlar.
Belki bir dahaki sefere yağ üretim tesisine ben de gider ve oranın da fotoğraflarını eklerim.
Giuliano zeytinyağını alınca sağolsun bize de iki şişe hediye etti.
Uzunca bir süredir etli yemek yayınlamadığımı farkettim. O nedenle sırada başka şeyler olmasına rağmen bu yakın zamanda yapıp beğendiğim tarifi öne çekeyim dedim. Umarım siz de memnun kalırsınız.
Malzemeler:
1 diş sarımsak
50gr sızma zeytinyağı
600gr dana eti
Un
100gr sıcak su
2 tatlı kaşığı köri
1/2 tatlı kaşığı kırmızı biber (arzuya göre acı ya da tatlı)
1 tatlı kaşığı toz zencefil
300gr dondurulmuş bezelye
Tuz
Yapılışı:
- Dana etini küçük küçük doğrayın.
- Hazneye sarımsağı koyup 10 saniye 5 Hız doğradıktan sonra spatula ile ortada toplayın.
- Zeytinyağını ekleyip 3 dakika 100°C 1 Hız ısıtın.
- Etleri unladıktan sonra hazneye ekleyin. Saat Yönü Tersine Çalışma (SYTÇ) opsiyonunu seçip 4-5 dakika 100°C 1 Hız pişirin.
- Suyu ve baharatları ekleyip SYTÇ ile 45 dakika 90°C Kaşık Hızında pişirin.
- Dondurulmuş bezelyeleri ve tuzu ekleyin. SYTÇ ile 15 dakika daha 90°C Kaşık Hızında pişirin.
Afiyet olsun....
Un Due Tre Invitiamo kitabındaki Bocconcini di Vitello Speziato con Piselli başlıklı tariften adapte edilmiştir.
Ben yanında arpa şehriye pilavı ve yoğurtla servis yaptım.
özleştik sanki? :)
YanıtlaSilevet öyle oldu valla ;)
YanıtlaSil