PER ITALIANO
Bundan yaklaşık 4 sene önce Karışık Çekirdekli Ekmek tarifi yayınlamıştım.
O günden beri çok sevdiğimiz bu ekmeği defalarca yaptım. Zaman içerisinde üzerinde yaptığım bazı değişiklikler de oldu. Bugün sizlerle son halini paylaşmak istiyorum.
Tariften beyaz unu tamamen çıkarttım. Zaten oran olarak çok azdı.
Artık sadece organik tam buğday unu ve tam çavdar unu kullanıyorum. Taş değirmende geleneksel olarak öğütülen bu unlar, beyaz unun aksine, rafine edilmemiş olduğundan besin değerini korumuş, lif açısından yüksek dolayısıyla sağlık açısından da birinci kalite unlar.
Bu arada küçük bir not; tam buğday unlarını kepekli unla karıştırmamak lazım çünkü kepekli un, rafine edilmiş beyaz una sonradan kepek eklenmesiyle yapılıyor yani yapay bir un da diyebiliriz. Uzmanlar sağlık açısından beyaz undan bir farkı olmadığını söylüyorlar.
Yaptığım diğer önemli değişiklik ise eğer vaktim varsa -ki bunun için vakit ayırmaya çalışıyorum - hamuru 1 gün önceden hazırlayıp uzun süre mayalanmaya bırakıyorum, dolayısıyla yaş maya miktarını da azalttım.
Malzemeler:
400 g su
60 g pekmez
5 g yaş maya
350 g taş değirmende öğütülmüş tam buğday unu
200 g taş değirmende öğütülmüş çavdar unu
12 g tuz
20 g oda sıcaklığında su
100 g ayçekirdeği içi
1 çay kaşığı kimyon tohumu*
50 g susam
50 g haşhaş tohumu
* Kimyonu toz olarak değil (!) tohum olarak kullanın. Frenk kimyonu ya da diğer adıyla Karaman kimyonu da kullanılabilir.
Yapılışı:
- 400 g suyu 1 dakika 37 ºC 1 Hız ısıtın.
- Pekmez ve mayayı ekleyip 10 saniye 4 Hız karıştırın.
- Unları ve tuzu ilave edip 3 dakika yoğurma modunda yoğurun.
- 20 g oda sıcaklığında su, ayçekirdeği, kimyon tohumu, susam ve haşhaşı ekleyip 40 - 60 saniye daha yoğurun.
- Hamurunuza yuvarlak şekil verip önceden çok az yağladığınız derin bir kaba alın.
- Üzerini streç filmle örterek oda ısısında yarım saat dinlendirin.
- Buzdolabına koyup 24 saat mayalanmaya bırakın.
- Ertesi günü buzdolabından alıp oda ısısında 2 - 3 saat daha mayalamaya devam edin.
- Mayalanan hamuru dörde katlayın.
- Hamuru çok az un serpilmiş tezgah üzerine alıp resimdeki gibi somun şekli verin.
- Hamuru avuç içinizle ortasına bastırarak çukurlaştırın.
- Katlayarak rulo yapın.
- Katlama yeri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Üzerini nemli bir bezle örterek 1 saat daha mayalanmaya bırakın
- Üzerine keskin bir bıçakla nazikçe verev kesikler atın.
- Önceden 220 ºC ısıtılmış fırında 35 dakika pişirin.
- Fırından aldıktan sonra tel ızgara üzerinde en az yarım saat soğumaya bırakın.
- Soğuduktan sonra dilimleyip servis yapın.
Küçük bir tavsiye...
Bu ekmeği yaptığımda dilimledikten sonra kullanmadığım dilimleri derin dondurucuya atıyorum. Böylece elimin altında her zaman tam tahıllı ekmek oluyor.
Tekrar kullanmak istediğimde fırında ya da tavada biraz ısıttıktan ya da kızarttıktan sonra servis yapıyorum. Kızarmış olarak da çok lezzetli bir ekmek.
Afiyet olsun...
çok güzel olmuş elinize sağlık, deneyeceğim bende..
YanıtlaSilTeşekkürler, memnun kalmanız dileğiyle..
Sil