PER ITALIANO
Italyan marketlerinde renk renk "Panettone" ve "Torrone" paketleri yerlerini almaya başladıysa Noelin yaklaşmış olduğunu anlarsınız.
Panettone görünüş olarak keki andırsa da aslında mayalı ve tatlı bir çeşit ekmektir. Başta kuru üzümlü, kuru meyveli ve çikolatalı olmak üzere pek çok versiyonu vardır. İçime sinen bir panettone tarifi bulur bulmaz sizlerle paylaşacağım. Aşağıda bu sene için satın aldığımız Bol Çikolatalı ve Ananaslı Panettoneleri görebilirsiniz.
Gelelim bugünkü tarifimizin konusu olan Torrone'ye..
Torrone veya nugat deyince, beyaz ve çikolatalı olmak üzere başlıca iki cinsten bahsedebiliriz. Bunların farklı farklı kuruyemiş kombinasyonları ile yapılan sert veya daha yumuşak pek çok çeşidi vardır.
Şeffaf ambalaj kağıdı ve şık bir kurdele ile paketleyebileceğiniz ev yapımı Torrone'leriniz harika birer yeni yıl hediyesi olabilir.
Bugün karışık yemişli ve meyveli beyaz torrone tarifini paylaşacağım sizlerle. Fotoğraflarda gördüğünüz çikolatalı versiyon ise pek yakında...
Ben aşağıdaki malzemelerle herbiri yaklaşık 6 x 25 cm boyutlarında üç tane Torrone hazırladım.
Malzemeler:
1 yumurta akı
400 gr bal
İç malzemesi:
200 gr arzuya göre kavrulmuş kuruyemiş ve kuru meyve*(1)
Arzuya göre 50 gr beyaz çikolata*(2)
Üzeri için:
Yenilebilir pirinç kağıdı ya da 100 gr beyaz çikolata*(3)
(1) Tam ölçü vermem gerekirse ben hepsi kavrulmuş 60 gr badem, 60 gr şam fıstığı, 60 gr yer fıstığı ile 30 gr kırmızı ve mavi yaban mersini kurusu karışımı kullandım.
(2) Yumuşak bir torrone tercih ettiğimiz için torrone karışımına iç malzemesi ile birlikte beyaz çikolata da ekledim.
(3) Pirinç kağıdı bulamadım, online ısmarlamam gerekiyordu ki ona da vaktim yoktu. Bu tarz şekerlemelerde yerken elinize yapışmaması için pirinç kağıdı kullanmak gerekiyor. Kayınbiraderim Domenico süper bir fikir verdi. Onun tavsiyesi üzerine nugatın üstünü ve altını eritilmiş beyaz çikolata ile kapladım. Böylece hem yapışma problemini önledim hem de lezzetine lezzet katmış oldum.
Yapılışı:
- Yumurta akını 2 saniye 2 Hız çırpın.
- Balı ekleyin. "Kelebek" çırpıcı parçasını takın. 60 dakika 100ºC 2 Hız pişirin. (Ölçü kabı ile kapatmayın!)
- Kelebek çırpıcıyı çıkartın. Vakit kaybetmeden parçalara kırılmış beyaz çikolata ile kuruyemiş ve meyveleri ekleyip spatula ile karıştırın.
- Mutfak tezgahı üzerine yağlı kağıt serin. Eğer elinizde varsa üstüne pirinç kağıdını yerleştirin. Torrone karışımını üzerine dökün. (Ben üzerine ekstradan birkaç kuruyemiş ve kuru meyve daha ekledim)
- Eğer elinizde varsa üzerini önce pirinç kağıdı sonra yağlı kağıt parçası ile örtüp oklava ile dikdörtgen şeklinde açın. (Bende pirinç kağıdı yoktu, yaklaşık 18 x 26 cm ebatlarında açtım. Eğer pirinç kağıdı kullanıyorsanız torronelerinizi hazırlamadan önce onun boyutlarını gözönünde tutmanız gerekebilir.)
- Boylamasına 3 eşit parçaya kesin. Arzu ederseniz kenarlarını da traşlayın.
- Eğer pirinç kağıdınız yoksa, 50 gr beyaz çikolatayı 5 saniye 7 Hız doğrayıp spatula ile ortada toplayın. Birkaç dakika 50ºC 2-3 Hız eritin. Hazırladığınız torronelerin üzerini kaplayın. Çikolata katılaşana kadar bir süre buzdolabında bekletin.
- Çikolata katılaştıktan sonra aynı şekilde 50 gr daha çikolata eritip altını da çikolata ile kaplayıp buzdolabında dinlendirin.
- Oda sıcaklığında servis yapın.
Afiyet olsun...
Üzerinde değişiklik yaparak Thermomix Avustralya'nın tarif sitesindeki şu tariften adapte edilmiştir. JJJJEdwards'a paylaşım için teşekkürler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder