14.03.2013

Ricotta ve Vişne Reçelli Tart

CLICK FOR ENGLISH "Ricotta and Sour Cherry Jam Tart"
PER ITALIANO "Crostata di Ricotta e Amarene"


Bu tartın tarifini Sevgili Romina'dan aldım. Davetli olduğumuz bir yemeğe bu tarttan yapıp getirmişti, biz de bayıla bayıla yemiştik. "Bimby" (Thermomix'in İtalya'daki adı) ile yaptığını duyar duymaz tarifini istedim. 

Romina Thermomix'in İtalya'daki resmi yayını olan Voi... Noi... Bimby dergisine abone. Hem derginin hem de derginin verdiği tarif kartlarının koleksiyonunu yapıyor. Bu tarifi de o kartlardan birinde görüp denemiş.

Tart hamuru için:
1 limon kabuğu, beyaz kısım hariç incecik soyulmuş
80gr şeker
300gr un
1 yumurta (60g)
1 yumurta sarısı
130gr tereyağı, yumuşatılmış, kabaca doğranmış
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanillin

Harcı için:
400gr ricotta
100gr şeker
2 yumurta sarısı
70gr Rum
100gr sert espresso (ılınmış)
12 savoiardi (kedidili) bisküvi
150gr vişne reçeli

Ayrıca 50gr şeker (pudra şekeri hazırlamak için)

Yapılışı:


Tart Hamuru:
  • Hazneye şeker ve limon kabuğunu koyup 10 saniye 8 hız toz haline getirin.


  • Un ve kabartma tozunu eleyerek hazneye ekleyin. Tereyağı ve yumurtaları ilave ederk 20 saniye 5 Hız yoğurun.


  • Streç filme sardıktan sonra buzdolabında yarım saat dinlendirin.
  • 26cm çapında (varsa kelepçeli) tart kalıbını yağlı kağıtla kaplayın. Tart hamurunun 3/4'ü ile kalıbın tabanını ve kenarlarını kaplayın.



Üzeri ve Harcı:
  • Rum ile kahveyi bir kapta karıştırın. Bisküvileri bu karışımla 3-5 saniye ıslattıktan sonra tart hamuru üzerine dizin. (Çok uzun süre bekletirseniz bisküviler fazla yumuşayıp parçalanacaktır)



  • Bisküvilerin üzerine kaşık kaşık vişne reçelini yayın.


  • Peynirli harcı için ricottaö şeker ve yumurta sarılarını  15 saniye 2 Hız karıştırın.


  • Peynirli karışımı en üste düzgünce yayın.
 

  • Kenara ayırdığınız hamuru şeritler halinde keserek tartın üzerini kaplayın.


  • Önceden 180ºC ısıtılmış fırında 40 - 45 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.


  • Fırından çıkartıp soğumaya bırakın.


  • Tart soğuyunca 2 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis yapın.


  • Temiz ve kuru hazneye 50gr şeker koyup 10 saniye 10 Hız toz haline getirin. Tartın üzerine serptikten sonra servis yapın. (Fotoğraflarda pudra şekeri yok çünkü unuttum :) ) 

Afiyet olsun...




Fotoğraflarda arka planda görünen Çikolata Kaplı Naneli kekin tarifi de yakında geliyor...

Romina'ya tarif için çok teşekkürler...

Üzerinde değişiklik yaparak Voi... Noi... Bimby Dergisi eki olan yemek kartlarından birindeki Crostata di Nonna Paola adlı tariften uyarlanmıştır.

Romina'nın yaptığı tartın fotoğraflarını da çekmiştim o gün. Romina tartı ilk denemesinde yanlışlıkla peynirli karışımı alta, reçeli üste koymuş. Öyle de güzeldi.






2 yorum:

  1. Ben çok severim tartı hatta çiğ çiğ hamurunu bile yerim:) ricotto artık türkiye' de de rahat rahat bulunabiliyor. bunu şiddetle denemek istedim . umarım denerim ama naneli olanı daha bir cezbedici geldi. o yeşilliği gerçek nane mi verdi acaba diye düşündüm ne de güzel kokuyordur ve çikolata ile muhteşem olmuştur.

    bu arada uzun uzun blogları okumayı özledim . ne yoğunuz ve ne çok telaşlıyız di mi..koştur koştur nereye koşuyoruz acaba..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden zor bulunurdu ricotta, parmesan, mascarpone. Şimdi var hepsi valla. İnternetin de bunda etkisi var bence. İnsanlar yabancı kaynaklardan da faydalanmaya başladılar, talep oluştu herhalde.

      Çikolata kaplı naneli kekin tarifini vermedim daha değil mi? İstanbul'daydım bir süre. Döndükten sonra da başka şeylere konsantre oldum, şu an bizim küçük bahçeye ne eksem, toprağı ekime nasıl hazırlasam gibi konular üzerine araştırmalarım ;) Bahar yorgunluğu da var sanırım, bloğu ihmal ettim biraz.

      Senden bekliyoruz güzel uzun yazılar ;)

      Sil