28.11.2012

Balkabaklı Örümcek Ağlı Cheesecake

CLICK FOR ENGLISH "Spider-web Pumpkin Cheesecake"
PER ITALIANO "Cheesecake alla Zucca con Ragnatela"


Bugün son Cadılar Bayramı tarifini veriyorum. Hayatlarımıza kaldığımız yerden devam edebiliriz artık :)
Aslına bakarsanız bu revize edilmiş bir cheesecake tarifi. Çikolatalı süslemeyi değiştirerek yılın diğer günleri de kullanabilirsiniz. Çikolatayı ekarte etmeyin, dediğim gibi sadece süslemeyi değiştirin, çünkü çikolata da bu cheesecake'in tadını zenginleştiren elemanlardan biri.

Son zamanlarda çok yararlandığım bir siteden bahsetmek istiyorum tarife geçmeden önce. 
Pinterest'i hiç duydunuz mu? Ben ne yazık ki geç haberdar olanlardanım. Aslında şöyle üstünkörü olarak duymuştum duymasına ama nedir nasıl kullanılır pek kavrayamamıştım. Kısaca tanımlamak gerekirse Pinterest bir görsel paylaşım sitesi. Üyelerinin ezici çoğunluğunun (%90 gibi rakamlardan bahsediliyor) kadın olduğu söyleniyor. Zaten işin içine girip de kullanmaya başladığınızda içinde kadın faktörünün ağırlıklı olduğunu amlıyorsunuz :)

Pinterest'in tam işlevini kullanmaya başlayınca daha iyi anlıyorsunuz ama ana hatlarıyla biraz anlatmaya çalışayım.
Pinterest'e öncelikle üye olmanız gerekiyor, üyelik ücretsiz ve herkese açık. 

Üye olduktan sonra Kadın Modası, Erkek Modası, Yiyecek & İçecek, Saç & Güzellik, Ev dekorasyonu, Seyahat, Fotoğraf, Hayvan, Mimari, Sanat vb pek çok kategori arasında gezebilirsiniz. Beğendiğiniz ve ilginizi çeken görselleri kendi oluşturduğunuz panolara (Board) ekleyebilirsiniz. Örneğin beğendiğiniz bir topuzu kendi oluşturduğunuz 'Saç Modelleri' panosuna pinleyebilirsiniz, ya da ileride Thermomix'le yapmak istediğiniz bir tarifi 'Thermomix Tarifleri' panonuza pinleyebilirsiniz.  Ben ayrıca kendi blog tariflerimi pinlediğim bir pano da yaptım.


Başka kullanıcıların panolarını takip edebileceğiniz ya da içerik bazında buldukları görselleri kendi panonuza "repin" yapabileceğiniz gibi bu paylaşımlar sadece Pinterest sitesinde yayınlanan kaynaklarla sınırlı kalmak zorunda da değil. Kullandığınız browser'a (firefox, google chrome, internet explorer vb) "pinle bunu" tuşu ekleyerek internette gezerken karşılaştığınız ve panonuza eklemek istediğiniz içeriği de kolaylıkla pinleyebiliyorsunuz. Örneğin önümüzdeki ay ya da günün birinde Paris'e gitmek istiyorsunuz. İnternette gezerken Paris'teki bir müzeyle ilgili çok güzel fotoğraflar ve yazı gördünüz. Çoğunlukla bunu hatırlamalıyım der, en fazla bir kenara not eder ama sonra unuturuz. Oysa ki Pinterest sayesinde hemen "Paris" panosu yaratıp ilgili görseli (ve dolayısıyla yazının linkini) oraya pinleyebiliriz.

Kendimden çok basit örnek vereyim, Stefano ile benim en büyük tutkularımızdan biri sinema. Dramadan tutun da aksiyona, komediden, gerilime, korkudan belgesele kadar her türün iyi örneklerini izlemeye bayılıyoruz. Bugüne kadar satın aldığımız ürünler arasında bizi en çok tatmin edenin salona koyduğumuz DLP projektör ve büyük ekran olduğuna inancımız tam:) 
Son günlerde bu tutkumuzu göz önünde tutarak dekorasyonda küçük bir değişiklik yapmak istedik. Projektör karşısındaki koltuğun hemen sol tarafında kalan duvara sevdiğimiz filmlerin çerçevelenmiş posterlerini asma fikri bizi cezbetti. Ancak, bir yandan bizi yansıtan bir renk katmasını isterken öte yandan genç odası gibi görünmesini de istemiyorduk. Pinterest'ten ciddi ciddi ilk bu konu ile ilgili olarak yararlanmaya başladım. Fikir ve ilham vermeleri açısından türlü çeşitli çerçeveleme ve duvara asma kombinasyonlarını, klasik - alternatif film posterlerini , oluşturduğum ilgili panolara pinledim. İnanılmaz işime yaradı. Projemiz henüz bitmedi, bitince bir resmini koyarım.


Son olarak şunları da not düşeyim. Pinterest'te içeriğin büyük çoğunluğu İngilizce ama görsel tabanlı olduğu için basic bir İngilizce bilgisi yeterli. 

Son günlerde sunulan bir yenilik de, üç tane "gizli" pano oluşturma şansınız var. Örneğin sevgilinize, eşinize vb bir hediye almak istiyorsunuz, ya da sürpriz bir seyahat planlıyorsunuz, bulduğunuz fikirleri bu gizli panolarınıza pinleyebilirsiniz. Bunlar haricinde pinlediğiniz herşey paylaşıma açık. Kullanıcılar sizin hesabınıza erişemez ama pinlediklerinizi görebilir, panolarınızı takip edebilir. 
Eğer bu Pinterest işi biraz ilginizi çektiyse ve fikir edinmek için benim panolarımı görmek isterseniz kullanıcı adım Sinemadc.

Ve nihayet gelelim senenin son Cadılar Bayramı tarifine...

Malzemeler:

Tabanı için:
250gr Digestive bisküvi
150gr tereyağı, doğranmış
40gr esmer şeker

Balkabağı için
250gr balkabağı, doğranmış
400gr su
1 yemek kaşığı esmer şeker

Cheesecake karışımı için:
Buharda pişmiş balkabağı
500gr philadelphia
200gr şeker
20gr taze sıkılmış limon suyu
1/2 tatlı kaşığı toz zencefil
1 tatlı kaşığı tarçın
Bir tutam tuz
200gr taze krema
2 yumurta + 2 yumurta sarısı

Üzeri için:
100gr bitter çikolata, kırılmış
10gr tereyağı
10gr taze krema



Yapılışı:


  • Tereyağını 3 - 4 dakika 80°C 2 Hız eritin.
  • Esmer şeker ve bisküvileri ekleyip 10 saniye 6 Hız karıştırın.


  • Bisküvili karışımı yağlı kağıtla kapladığınız 24 cm genişiliğinde kelepçeli kek kalıbına alın ve elinizle bastırarak tabana yayın, aynı zamanda kalıbın kenarlarını da biraz kaplayın.


  • Kalıbı diğer hazırlıklar bitene kadar buzdolabında saklayın
  • Hazneye su koyup buhar sepetini takın. İçine doğranmış balkabağını koyup üzerlerine 1 yemek kaşığı esmer şeker serpin. 


  • 25 dakika Varoma Isısı 2 Hız buharda pişirin.
  • Buhar sepetini çıkartıp balkabaklarını oda sısına soğumaya bırakın.
  • Temiz ve kuru hazneye peynir, şeker ve buharda pişmiş balkabaklarını koyup 4 dakika 4-5 Hız çırpın.




  • Limon suyu, zencefil, tarçın, tuz ve kremayı ekleyip 30 saniye 3-4 Hız çırpın.
  • Thermomix'i 3-4 Hız çalıştırın. Kapaktaki delikten yumurtaları teker teker ekleyin ve toplam 30 saniye karıştırın.
  • Hazırladığınız peynirli karışımı kek kalıbına dökün. (Şayet varsa hava kabarcıklarını kürdan yardımıyla patlatın. 


  • 170°C önceden ısıtılmış fırında 1 saat 15 dakika pişirin.
  • Sönmüş fırının içinde fırının kapağını açmadan 2 - 3 saat dinlendirin.


  • Süsleme için temiz ve kuru hazneye çikolatayı koyup 7 saniye 7 Hız doğrayın ve spatula ile ortada toplayın
  • Tereyağı ve  kremayı ekleyip 3-4 dakika 50°C 2 Hız eritin.
  • Sıkılacak kıvama gelince sıkma torbası ya da yağlı kağıttan kendi hazırladığınız külaha doldurun. Cheesecake'inizin üzerini örümcek ağı şeklinde dekore edin. Ağ üzerine küçük bir örümcek yerleştirin. (Örümceğin bacaklarını sıkarak yaptım, elimde kalan çikolata hafif katılaşmaya başlayınca yuvarlayarak gövdesini yaptım.)
  • Buzdolabında bir gece dinlendirin.

Afiyet olsun...


Küçük bir not: Sıkma torbası kullanma konusunda hala uzmanlaşabilmiş değilim. Bazen tamam işte budur diyorum başarılı buluyorum kendimi, bazen beceriksizleşiveriyorum. Bu cheesecake'i yaparken de kusursuz çalıştığım söylenemez. Kopan yerler oldu,  elimle birleştirdim, hataların üzerinden geçerek düzelttim, herşeye rağmen ortaya çıkan sonuçtan memnunum



  
Üzerinde değişiklikler yaparak şu tariften uyarlanmıştır.

Eğer bu Pinterest işi ilginizi çektiyse bu bloğun panosuna buradan ulaşmanız mümkün.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder