2.01.2014

Pesto, Kiraz domates ve Çam Fıstıklı Makarna

CLICK FOR ENGLISH "Pasta with Pesto, Pine Nuts and Cherry Tomatoes"
PER ITALIANO "Pasta al Pesto, Pinoli e Pomodorini"

Pesto, Kiraz domates ve Çam Fıstıklı Makarna

Gece gelir Befana
Delinmiş ayakkabıları
ve Roma stil şapkasıyla
Çok yaşa çok yaşa Befana
Seni bekliyoruz Urbania'ya ;) 

Böyle açılıyor Urbania'da düzenlenen Befana festivali'nin web sitesi. 

Kısa bir ön bilgi vereyim hemen 6 Ocak'da İtalya'da Epifania kutlanır. Bu geleneğe göre Befana adındaki yaşlı kadın 5 Ocak'ı 6 Ocak'a bağlayan gece gelir, evlerin bacalarından girer. Çocukların asmış olduğu çoraplara eğer yıl boyunca iyi ve uslu çocuklar oldularsa şeker, yaramazlık yaptılarsa kömür bırakır. Befana şapkası, uçan süpürgesi, buruşmuş çirkin yüzü ile kötü bir cadı gibi görünse de aslında iyi kalplidir.

Befana festivali özellikle çocuklara hitap eden gün boyunca çeşitli gösterilerin yapıldığı 2 ve 6 Ocak tarihleri arasında düzenlenen bir festival. Geçtiğimiz sene 5 Ocak günü havanın çok güzel olmasını fırsat bilip biz de Urbania'ya gittik. 





Urbania'ya ilk gidişimiz olduğu için zamanımız elverdiğince şehri ve tarihi yerlerini de gezmek istedik. Şehri çok sevimli, insanlarını çok sıcakkanlı ve yardımsever bulduk. Öte yandan şehir merkezindeki gösterileri de kaçırmak istemediğimizden görmek istediğimiz her yere gitmemiz mümkün olmadı.

Görebildiklerimiz arasında bizi en çok Chiesa dei Morti (Ölüler Kilisesi) etkiledi. Kilisedeki mumyaların hikayesini rehberden dinledik. Tarihi yerleri rehberle gezmek büyük ayrıcalık. İnsanın beğeniyle, dehşetle ya da hayretle şöyle bir bakıp geçiverdiği şeylerin ardında ne hikayeler gizli aslında... O eski sarayların, kalelerin, şatoların yapılış tarihi, kaç metrekare üzerine kurulduğu gibi bilgilerden ziyade oralarda kimlerin nasıl ne şekilde yaşadığına dair gerçek hayattan kesitler ve yaşam hikayeleri insanı en çok etkileyen. 


Ölüler Kilisesindeki mumyalar ilgili ilginç hikaye ise kısaca şöyle: 
Ortaçağda o şehirde yaşayan zengin ve asiller şehir içine, geri kalan fakir halk ise surlar yani şehir dışına gömülürmüş öldüklerinde. Bu resimlerde gördüğünüz mumyalar kral, firavun ya da asilzadeler gibi önemli kimseler değil, sıradan halk. 

Surlar dışındaki topraklarda türeyen bir çeşit mantar cesetleri iç organları da dahil kurutarak, doğal bir biçimde mumyalanmalarına sebep olmuş. İsimleri cisimleri belli olmasa da seneler sonra üniversitelerde yapılan incelemelere göre ölüm nedenleri saptanmış. 

Kadınlardan biri sezeryan doğum sırasında ölmüş örneğin. Eskiden komplikasyonlarda annenin karnı haç şeklinde kesilir, bebek kurtarılır anne kaderine, işin açıkçası ölüme terkedilirmiş. 
Bir başkası öldü sanılıp diri diri gömülmüş, gömüldükten sonra uyanmış ve boğularak can vermiş. 
Ötekisi genç yaşta akciğer kanserinden, bir diğeri vücuduna ve kalbine aldığı bıçak darbeleriyle vefat etmiş... 

Odaya girdiğiniz zaman bir korku filmi ya da fantastik film setinde sanıyorsunuz kendinizi. Şu an geriye kurumuş bedenleri kalan o kişilerin bir zamanlar sizin benim gibi soluk alan, hayalleri, korkuları, umutları olan gerçek kimseler olduğuna inanmakta zorlanıyorsunuz.

Arasıra hemen hepimizin dillendirdiği "Eskiden herşey daha güzelmiş, daha iyiymiş" gibi cümleler kurmadan önce, işin sırf bize romantik gelen nostaljik yanını görmeyip bütünü gözönüne almamız gerektiği konusuna inancım arttı. Herkes Kral, Dük, Kontes, Sultanlar gibi yaşamadı ki! Ayrıca onların bile bugüne oranla ne derece huzurlu ve rahat hayatlar sürdükleri tartışılır...

Daha da sözü fazla uzatmadan tarife geçeyim... Umarım anlattığım öykü ve fotoğraflarla iştahınızı kaçırmamışımdır :)

Bugün size pestoyla hazırladığım bir makarna sosu tarifi paylaşıyorum. Sosu tavada ısıttım. Thermomix'le hazırladığım Pesto sosunun tarifini daha önce vermiştim. Yazın bahçemizdeki fesleğenlerle bolca pesto sosu hazırlayıp küçük plastik bardaklara koyarak buzluğa atmıştım.

Benim kendi damak zevkim göre hazırladığım iki porsiyonluk ölçüyü vereceğim.

Malzemeler (2 porsiyon):
1/3 ölçü Pesto Sosu
10 kiraz domates
Tuz
10gr çamfıstığı
Sızma zeytinyağı

160gr makarna
Su, tuz (makarnayı haşlamak için)

Rendelenmiş parmesan


Yapılışı:

  • Domatesleri ikiye doğrayın ve çok az tuzlayın.



  • Yapışmaz tavaya çok çok az yağ koyarak çamfıstıklarını renkleri hafif dönene kadar kavurun. (Domateslerle de biraz pişecekleri için rengi çok fazla karartmayın)



  • Domatesleri de tavaya alın. Çok fazla yumuşatıp öldürmeden biraz kavurun.


  • Pesto sosunu ilave edin.

Pesto, Kiraz domates ve Çam Fıstıklı Makarna


  • Haşlayıp süzdüğünüz makarnalarla karıştırdıktan sonra tabaklara servis yapın.


Pesto, Kiraz domates ve Çam Fıstıklı Makarna


  • Üzerine rende parmesan serpebilirsiniz.


Pesto, Kiraz domates ve Çam Fıstıklı Makarna


Afiyet olsun...


2 yorum:

  1. festival eğlenceli görünüyor..ölüler kiliseside çok etkileyici..görülmesi gereken bilmediğimiz ne çok yer var..
    yemekle birlikte genel kültür bilgileride veriyorsunuz teşekkürler..umarım bizimde görme fırsatımız olur bi gün..tarif için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarınız için teşekkür ederim.
      Gezdikçe, gördükçe ve dilim döndüğünce beni etkileyen şeyleri de paylaşıyorum. Haklısınız, insan yeni yerler gördükçe aslında bildiklerinin ne kadar sınırlı olduğunu farkediyor. Benim için de her yeni yer yeni bir tecrübe. Kimbilir belki sizin de ziyaret etme fırsatınız olur bir gün bu yazıyı hatırlarsınız.
      Görüşmek üzere

      Sil