2.12.2014

Simit

CLICK FOR ENGLISH
PER ITALIANO

Simit

Çok çok çok mutluyum! 
Bunun başlıca iki sebebi var. İlki yukarıda gördüğünüz harika şeyler!
Nihayet tam istediğim gibi sokak simidi yapmayı başardım. Uzak memleketlerde yaşayanlar bu sevincimin nedenini çok iyi anlayabilir. 

Yurtdışındayken en çok özlenen tatlardan biri simit. Benzerine rastlanmadığı için eliniz mahkum ya kendiniz yapacaksınız, ya da gelecek Türkiye ziyaretini bekleyeceksiniz. 
Bu tarifle artık canım her çektiğinde hazırlayabilirim.

Mutluluğumun bir diğer nedeni ise bloğun Facebook takipçi sayısının 900'ü aşıp 1000'e doğru ilerlemesi. Üstelik de bu, çeşitli nedenlerden ötürü (- ki onları da ilerleyen yazılarda anlatırım) bloğun daha önce hiç olmadığı kadar uzunca bir süre sessiz kaldığı bir döneme denk geldi. 

Ne yalan söyleyeyim her gün yeni yeni takipçiler eklendiğini görmek blog için vakit bulamadığımı düşündüğüm bir dönemde oturup bu yazıyı hazırlamamda itici bir güç oldu.  
İlerleyen günlerde daha aktif olmaya çalışacağıma ant içerim ;)

Lafı çok uzatmadan tarife geçeyim.


Malzemeler:

Hamur:
270 gr su
10 gr şeker
15 gr yaş maya
500 gr yüksek glutenli un ya da ekmeklik un
40 gr ayçiçek yağı
12 gr tuz

Üzeri için:
1/2 bardak üzüm pekmezi
1/2 bardak su
120 gr kavrulmuş susam*

* Eğer susamınız kavrulmuş değilse kolaylıkla kendiniz kavurabilirsiniz.

Sokak Simidi Tarifi

Susamı geniş bir tavaya alıp orta-düşük ateşte bir tahta kaşıkla sürekli karıştırarak renkleri dönene kadar yanmamalarına itina ederek kavurun. Kavrulan susamları ayrı bir kaba alarak soğumaya bırakın.

Yapılışı:

  • Su ve şekeri hazneye koyup 1 dakika 37ºC 2 Hız ısıtın.
  • Mayayı ekleyip 10 saniye 4 Hız karıştırın.
  • Un, yağ ve tuzu ekleyip 4,5 dakika yoğurma modunda yoğurun.
  • Geniş bir kaba alıp üzerini streç filmle örtün. Yaklaşık 2 saat mayalanmaya bırakın.

Thermomix ile Sokak Simidi tarifi

Thermomix ile Sokak Simidi tarifi

  • Ellerinizi unlayın. Hamuru unlanmış tezgah üzerinde 1 dakika kadar yoğurun. Hamurunuzun biraz yapışkan ve yumuşak olması normal. Ellerinizi gerektikçe unlayın. Gerekirse hamura çok çok çok az un ilave edin.
  • Hamuru 6 eşit parçaya bölüp beze şekli verin. Tezgah üzerinde 5 dakika dinlenmeye bırakın.

Thermomix ile Sokak Simidi tarifi

  • Bu arada fırını 250ºC'de ısıtın. 
  • Simitleri üçer üçer fırınlayacağımız için ilk olarak sadece üç bezeyi ikişer eşit parçaya bölün. (diğerleri kenarda beklesin) 
  • Unlanmış tezgah üzerinde herbir parçayı 40 - 45 cm uzunlukta yuvarlayarak sicim şekli verin. (Eğer hamur yuvarlarken geri çekiyorsa birkaç dakika dinlenmeye bıraktıktan sonra yuvarlamaya devam edin)

Thermomix ile Sokak Simidi tarifi

  • Sicim şeklinde yuvarlanmış iki parçayı uçlarından birleştirin.

Thermomix ile simit tarifi

  • Burgu şeklinde çevirdikten sonra iki ucunu sıkıca birleştirin.

Thermomix ile simit tarifi


Thermomix ile simit tarifi
  • Pekmez ve suyu çözünene kadar karıştırın. 
  • Simitleri önce pekmezli suya daldırın, daha sonra nazikçe bastırarak kavrulmuş susama bulayıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. 

Thermomix ile simit tarifi

Thermomix ile simit tarifi

  • Gerekirse ortalarından çok az çekiştirerek biraz genişletin. 

Thermomix ile simit tarifi

  • Arzu ederseniz pişerken daralmalarını önlemek için ortalarına mini tart kalıbı yerleştirin. 5 dakika dinlenmeye bırakın. (Maalesef kalıp yerleştirilmiş fotoğraf çekmemişim. Bu tarifte kullandığım tart kalıplarını kullandım.)
  • Fırının ısısını 200ºC'ye düşürüp simitleri 25 dakika fırınlayın.
  • İlk 3 simit pişerken kalan üç bezeyi de yukarıdaki gibi hazırlayın.
  • İlk tepsiyi çıkartıp ikinci tepsiyi fırınlayın. 
  • Pişen simitleri ızgara teli üzerinde oda sıcaklığına soğutmaya bırakın.

Sokak Simidi

  •  Simitlerinizi bir saat içinde servis etmenizi öneririm.

Thermomix ile Sokak Simidi Tarifi


Afiyet olsun.



Thermomix ile Sokak Simidi



3 yorum:

  1. merhaba, uzun süredir yoktunuz, hoşgeldiniz..bende simit yapmayı çok istiyordum, en kısa zamanda deneyeceğim.. ayrıca bir ricam var baget ekmek tarifide ekleyebilirmisiniz. teşekkürler..hoşçakalın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Umarım memnun kalırsınız simitlerinizden ;)

      Yine siz miydiniz bilmiyorum ama bana bu baget talebi bir kez daha gelmişti.
      İşi hakkıyla yapmak istediğim için baget tepsimin gelmesini bekliyorum. O geldikten sonra en kısa sürede yapıp tarifini eklerim.



      Sil
  2. En kısa zamanda mutlaka deneyeceğim.Ellerinize,emeğinize sağlık,çok güzel tarifleriniz var,tebrikler 👌😋💕💐

    YanıtlaSil