26.06.2012

Kaşarlı Sosisli ve Kavurmalı Pideler

CLICK FOR ENGLISH "Turkish Pide"
PER ITALIANO "Pide Turco"


Bizim apartmana ait ve apartmanın hemen yan tarafında her daire için ayrılmış aşağı yukarı 10'ar metrekarelik küçük alanlar var isteyen sebze meyve eksin diye. İstanbul gibi bir metropolde doğup büyümüş ve sebzeleri sadece market raflarında görmüş biri olarak böyle bir imkanım olmasına rağmen önceki senelerde değerlendirmemiştim.

Bu sene başında acaba kıvırır mıyım bu işi diye düşünüp sebze ekmeye niyetlendim. 
Sebze yetiştiriciliğinin S'sinden anlamadığım için de ilk iş olarak bir kitap aldım ve neredeyse tek solukta okudum. Acele etmemin sebebi bu seneki ekim zamanını kaçırmamaktı.

İlerleyen tarihlerde konuyla ilgili farklı kitapları okuyup inceleme fırsatı da buldum, ancak bugüne kadar okuduklarım arasında benim gibi başlangıç düzeyindekiler için gerek resimli anlatımları gerekse yazım diliyle en detaylı, açıklayıcı ve kolay anlaşılır bulduğum kitap Edward C. Smith tarafından yazılmış Sebze Yetiştiricisinin El Kitabı oldu.


Bu sene ömrümde ilk kez 6 domates, 2 salatalık, 3 biber, 2 patlıcan fidesi ve 9 iceberg salata ektim. Onların yanısıra dereotu, fesleğen ve maydanoz da ektim. Evde pencere önündeki saksılarda biberiye, adaçayı, kekik ve nane zaten vardı.

Büyük bir heves ve aşkla ve kitaptaki öneriler ışığında toprağı kazdım, belledim, yabani otları temizledim, tırmıkladım, gübreledim, ektim, suladım. Sonucun nasıl olacağını bekleyip göreceğiz ama öyle merak ediyorum ki beklemeye tahammülüm yok, her dışarı çıktığımda şöyle bir uğramadan geçmiyorum. Fideler büyümeye başladılar bile, ilk meyve veren biber fidesi oldu.



Bu fotoğraflar yeşil salata dışındaki fideleri ektiğimiz hafta çekilmişti. Şu an daha da büyüdüler. Meyvelerini vermeye başlayınca tekrar çeker, güncellerim.

Ekme biçme işlerinde o kadar da korkulacak birşey yokmuş onu anladım. Ancak yine de benim gibi bu konuda hiçbir tecrübesi olmayanlara öncelikle başlangıç düzeyinde bir kitap okumalarını öneririm. Eğer bir işin hakkını vermek istiyorsanız detaylara da dikkat etmeniz lazım, ben öyle düşünüyorum en azından.

Evet bahçemiz küçük ama özellikle büyük şehirlerde yaşayanların bu imkanları da yok. Balkonu ve ilgisi olanlar balkon saksılarında nasıl sebze meyve yetiştirilebileceği ile ilgili kitaplardan fikir alabilirler.

Bu sebze meyve işi ilginizi çeker çekmez ama herkese pencere önünde saksılarda taze ot yetiştirmesini kesinlikle öneririm. Elinizin altında ihtiyacınız oldukça alıp kullanabileceğiniz taze otlar olması yemeklerin lezzetine lezzet katıyor. Tek ihtiyacınız olan sulamak ve arasıra makasla budamak. 
Özellikle kekik, biberiye, adaçayı, dereotu, nane, fesleğen, maydanoz ekmenizi öneririm. 
Geçenlerde yapraklarının limoni kokusuna tav olarak melisa da aldım, ama onu henüz kullanmadım. Melisa tam olarak nerede nasıl kullanılır pek bilmiyorum açıkçası ama birşey buluruz elbet.

Gelelim bugünkü tarifimize.
Bugünkü tarifimiz Türk mutfağından meşhur Türk pidesi. Bu tarifle iki koca pide çıkıyor. 
Birini kavurmalı, diğerini sosisli yaptım. İstanbul'dayken almıştım kavurmayı, burada kavurmaya benzer bir ürüne rastlamadım henüz.

Malzemeler:
Hamur için:
260gr su
15gr bal
25gr yaş maya
500gr un
15gr tuz
15gr zeytinyağı

Üzeri için:
300gr kaşar (Ben 150gr Galbanino, 150gr Emmenthal peynir kullandım)
Sosis, dilimlenmiş
Kavurma
Yeşil biber, küçük doğranmış
Kiraz domates, dörde doğramış
Tereyağı


Yapılışı:


  • Hazneye su ve bal koyup 1 dakika 37ºC 2 Hız karıştırın.
  • Mayayı ekleyip 10 saniye 4 Hız karıştırın.
  • Unu eleyerek ekleyin. Tuz ve zeytinyağı ilave edip 4 dakika yoğurma ayarında yoğurun.
  • Elinizle hamuru toparlayıp beze şekli verin ve zeytinyağı ile çok az yağladığınız derin bir kaba alarak üzerini streç filme örtün ve 1 - 1,5 saat mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanan hamuru iki eşit parçaya bölün.
  • Birinci bezeyi oklavayla fırın tepsinize sığacak uzunlukta açın. Ben fırın tepsisine çapraz koyacak uzunlukta büyük bir hamur açtım (yaklaşık 45cm). Hamuru ya yağlı kağıt üzerinde açın ya da içini doldurmadan önce yağlı kağıt üzerine aktararak tepsiye alın. Aksi halde pideyi bozmadan tepsiye aktarmak zor oluyor çünkü.
  • Kenarlarını aşağıdaki resimdeki gibi içe kıvırın.


  • Benim gibi iki çeşit peynir kullanıyorsanız kabaca doğradığınız 150gr peyniri hazneye koyarak 10 saniye 8 hız rendeleyin ve kenara alın.
  • İkinci çeşit peyniri de aynı şekilde 10 saniye 8 Hız rendeleyin.
  • Peynirlerin yarısını pide üzerine serpin.


  • Doğradığınız sosis, domates ve biberleri peynirin üzerine dağıtın.


  • Önceden 220ºC ısıtılmış fırında 25-30 dakika kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkarır çıkarmaz pidenin kenarlarına biraz tereyağı sürün.


  • İkinci pideyi de aynı şekilde açıp hazırlayın.
  • Üzerine kalan rende peynirleri serpin.
  • Ben ikinci pide için kavurma kullandım. (Kavurma burada bulunmadığı için İstanbul'a gittiğimde almıştım. Eğer kavurma bulamazsanız ikinci pideyi de kaşarlı, biberli, domatesli, sosisli ya da arzu ettiğiniz başka bir malzemeyle yapabilirsiniz.)

  • Aynı şekilde 220ºC ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirip, fırından çıkarır çıkartmaz kenarlarına tereyağı sürün.



  • 5-10 dakika dinlendirip dilimledikten sonra servis yapın.




Afiyet olsun...


Pideleri hazırladığım gün soframız çok zengindi, dolayısıyla hepsini tüketememiştik.
Ben de dilimler halinde poşete koyup derin dondurucuya attım.
İlerleyen günlerde dondurucudan çıkartıp tekrar ısıttığımızda da aynı tadı aldık.

Umarım siz de bizim kadar beğenirsiniz...



4 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Ben de valla eksosecim, arada bakiyorum ama hem blog hem profil engelli. Hersey yolundadir umarim, ozledim yazilarini.

      Sil
  2. merhabaaa,

    herşeyy yolunda gibi mi değil mi bilemedim açıkcası..yani hayat bir gün iyi davranıyor birgün kötü..iş konusunda çok sıkıntılıyım..ama ben de herkes gibi insani koşullarda yaşayabileceğim bir ülke ve iş hayal ediyorum. malum ülkenin gidişatına takmış durumdayım.bu arada twitterda ekledim seni ama tanımadığın için kabul etmemiş olabilirsin.( nonvalari) şu an blogta yazıyorum ama kapalı bir şekilde..1-2 ay içinde açmayı planlıyorum..kendine iyi bak. sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim, haber aldigima sevindim en azindan. Umarim hayat hep iyi davranir bundan boyle diyesim var ama bos bir dilek oldugunun ben de farkindayim yine de yurekten bir dilek say.

      Ulkenin gidisati filan hic sorma valla ben de begenmiyorum, inan gundemi takip etmeyi biraktim, ne zaman haberleri okusam sinirlerim altust oluyor, elimden gelen birsey de yok, kendimi bos yere stres altina sokmamak icin mumkun oldugunca uzaktan bakmaya calisiyorum.

      Evet, twitter'da kabul etmemisimdir, tanimadiklarimi kabul etmiyorum, sen oldugunu bilsem ederdim, ama pek twitter kullanmiyorum, alisamadim henuz, pasif olarak takipteyim.

      Sen yazmaya devam et bence, acik kapali farketmez. Benim blog cok emek istiyor, zaman aliyor, ama neticede bir tarif blogu iste, kendi samimi paylasimlarim ama yazarlik adina fazla birsey yok. Ben sende o isigi gordum gercekten, guzel yaziyorsun. Bir gun baska bir yerden yakalarsin hayati. optum

      Sil