24.01.2012

Ascolana Usulü Kızartılmış Zeytin
"Olive Ascolane"

CLICK FOR ENGLISH
PER ITALIANO


Bugünkü tarifimiz İtalya'nın Marche Bölgesi'nin Ascoli Piceno yöresinden. Kızartılmış zeytini ilk kez İtalya'da yemiştim. Muhteşem bir şey!  Bizimkiler çok sık yapıyorlar. Taze makarna dükkanının da popüler ürünleri arasında yer alıyor.

İster meze olarak yiyin, ister et yemeği yanına, ben şahsen kahvaltıda bile yiyebilirim!!

Bugün ölçülü gramlı bir tarif vermeyeceğim.

Bu zeytinleri tortellini makarna yaptığımız sırada hazırlamıştık. Dolgu malzemesi olarak yine tortellini yaparken kullandığımız tavuklu harcı kullandık. Aynı şekilde etli harç ile ya da balıklı bir harç hazırlayarak da yapılabilir. Balıklısı da çok lezzetli oluyor ama balıklı harcı kendim yapmayı denemedim henüz.

Gelelim gerekli malzemelere... 

  1. Bu tarif için kullanılacak zeytinler tam anlamiyla kocaman olmalı! Yanlış hatırlamıyorsam bizim kullandıklarımızın 1 tanesi 10 gr geliyordu. Biz çekirdeksiz olarak satın aldık, eğer sizinkiler çekirdekliyse uygun bir aletle zeytinleri parçalamadan çekirdeklerini çıkartmanız gerekir.
  2. İç malzemesi olarak tortellini yaparken kullandığımız Tavuklu Harç ya da Etli Harç yapılabilir.
  3. Üzeri için ise Un 
  4. Çırpılmış yumurta 
  5. Ve Galeta unu

Yapılışı gayet basit...

  • Zeytinleri hazırladığınız harç ile doldurun.
 

  • Una bulayın.
  •  Çırpılmış yumurtaya bulayın.

  • Galeta ununa bulayın


  • Birer kez daha yumurta ve galeta ununa bulayın.


  • Hazırladığınız zeytinleri kızgın yağda kızartın.



Afiyet olsun....


4 yorum:

  1. bu kafam kadar büyük zeytini nereden bulacaz:)

    YanıtlaSil
  2. Umudumuzu yitirmeyelim derim ekose:)

    Ben İtalya'ya ilk geldiğimde Türkiye'de mascarpone, pesto, parmesan ve hatta mozzarella ve ricotta bile zor bulunuyordu, gurme ürünlerdi, şimdi ise pek çok markette bulunabiliyor (İstanbul'dan bahsediyorum tabi ki)
    Gün olur devran döner iri zeytin de onlara katılır:)

    Internette yaptığım araştırmalara göre yurt ve dünya pazarında iri zeytine talep artmış, ben de onların yalancısıyım:) Uzaktan anlamak zor ama bir baktım da acaba kalamata zeytini ya da eşek zeytini olarak anılan türler yeterince büyük müdür, bu tarifte kullanılabilir mi diye merak ettim doğrusu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla mümkün müdür bilemedim ama 10 gr diyosunn:) ben hiç öylesini görmedim zira biz de zeytinle yakından ilişki kuran bir aileyiz..kendi zeytinimizi kendimiz yaparız.. yine de bir bakmak lazım tabi..

      Sil
    2. Gram olayına tekrar bakarım :)
      Yanına daha standart boyutlarda bir zeytin koyup fotosunu da çekeyim ki daha sağlıklı bir fikir versin.
      Bizim yaşadığımız civarda sızma zeytinyağı üretimi yapılıyor, gerek çevrede, gerekse eş, dost tanıdıklar arasında zeytin ağaçları olanlar var. Bu kadar büyüğüne ben de rastlamadım dalında, ama çok çeşidi var zeytinin zaten.

      Sil