27.01.2011

Geç Kalmış Bir Tarif: Yılbaşı Ağacı Ekmeği

CLICK FOR ENGLISH
  
 

Acaba yayınlasam mı yoksa gelecek seneyi mi beklesem diye düşünürken sabredemeyip yayınlamaya karar verdim. Aslında yılbaşı öncesi yapmıştım bu ekmeği ama yeni fırında acemiliğime geldi ve üstünü hafif yaktım. Herkes çok lezzetli bulunca geçen akşam tekrar yapmaya karar verdim, böylece bol bol resim çekerek bloga ekleme fırsatı da yakalamış oldum. Umarım sizin de hoşunuza gider.


Hamuru için
250gr su
5gr şeker
25gr yaş maya
500gr un
30gr sızma zeytinyağı
10gr tuz


İç malzemesi için
15 kiraz domates (yaklaşık 150gr)
50gr çekirdeği çıkarılmış siyah zeytin
50gr çekirdeği çıkarılmış yeşil zeytin
50gr emmenthal peynir (tek dilim)
50gr mortadella ya da prosciutto cotto (tek dilim)
20gr sızma zeytinyağı
Bir tutam tuz
Bir tutam şeker

2 yemek kaşığı süt


  • Suyu 1 dakika 37ºC 1 Hız ısıtın
  • Şeker ve mayayı ekleyip 4 saniye 4 Hız karıştırın
  • Unu eleyerek ekleyin. Yağ ve tuz ilave edip 2 dakika yoğurma modunda yoğurun
  • Beze haline getirip derin bir kaba alın. Üzerine + şeklinde kesik atıp streç filmle kaplayarak 1 saat mayalanmaya bırakın


  • Kiraz domatesleri dörde doğrayın (Domatesleriniz büyükçeyse 8'e doğrayın). Bir tabağa koyup 20gr zeytinyağı gezdirin. Bir tutam şeker ve bir tutam tuz serperek biraz bekletin
  • Zeytinleri ikiye doğrayın
  • Peynir ve mortadellayı küp küp doğrayın

  • Yağlı kağıt üzerine biraz un serpin ve mayalanan hamuru oklavayla dikdörtgen şeklinde 1cm kalınlığında açın. (Açarken fırın tepsinizin büyüklüğünü de gözönünde tutun. Ben yaklaşık 30 x 40 cm açtım)
  • Hamurun iki ucunu resimdeki gibi kesin ve kenara alın

  • Ortasına suyu ve yağı süzülmüş domatesleri, zeytin, peynir ve mortadellayı yayın

  • Önce sol sonra sağ taraftan resimdeki gibi katlayarak kapatın.

















 

  • Üst kısmını makasla sol taraftan 1-2cm pay bırakarak resimdeki gibi yaklaşık 6cm eninde kesin. Burası ağacın tepesi olacak
  • Yine makasla yaklaşık 3'er cm resimdeki gibi sol taraftan 1-2cm pay bırakarak kesin

  • En altında gövdesi için yaklaşık 7cm bırakın
  • Ağacın tepesinin altındaki ilk dilimi resimdeki gibi sola katlayın. İkinci dilimi yerinde bırakın. Üçüncü dilimi sola katlayın ve bu şekilde bitene kadar devam edin ve yılbaşı ağacı şekli verin. (Bu sırada iç malzemesi biraz dağılabilir, merak edilecek birşey yok, en sonunda yanlardan tekrar içine koyabilirsiniz)
     

















  • Kenara ayırdığınız hamurdan küçük toplar yaparak ağacın üzerine yerleştirin
  • Ekmeği yağlı kağıtla beraber dikkatlice fırın tepsisine geçirin. Eğer iç malzemesinden dağılan parçalar olduysa kenarlardan şeklini bozmadan içine yerleştirin
  • Üzerine fırçayla süt sürüp yarım saat daha mayalanmaya bırakın

  • Önceden 180ºC ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin

Afiyet olsun...


Üzerinde birkaç değişiklik yaparak şu tariften adapte edilmiştir
Anna Bazzani'ye paylaşım için teşekkürler... 

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder