Daha önce Serenella'nın (kayınbiraderimin eşi) yapıp blog için aşağıdaki gibi fotoğraflandırdığı bu enfes tartın tarifini yayınlamıştım. O zamandan beri defalarca kendim de yaptım.
Blog yazmaya ilk başladığım günlerde yalnız en son sunum halini fotoğraflıyordum, artık aşamalara da yer veriyorum. Vakit buldukça ve aklıma geldikçe aynı tarifleri yeniden yaptığımda fotoğraflarını tekrar çekip güncelliyorum. Bugün kısmet Torta della Nonna'ya imiş :)
İtalya'da oldukça popüler olan Toskana bölgesine ait bu tartın Türkçe karşılığı "Büyükannenin Tartı".
Tart Hamuru için
300gr un
130gr şeker
150gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşatılmış, doğranmış)
1 yumurta (60gr)
1 paket kabartma tozu
Kreması için
1 limonun kabukları (beyaz kısmı hariç)
120gr şeker
50gr un
500gr tam yağlı taze süt
2 yumurta (çok taze, herbiri 60gr'lık)
1 paket vanilya (ya da Thermomix Vanilyalı Şeker)
Dekore etmek için
50gr çam fıstığı
Süt
20gr pudra şekeri (Bildiğiniz gibi Thermomixle de hazırlamak çok kolay)
Yapılışı:
Tart Hamurunun hazırlanması
- Hazneye un, şeker, tereyağı, yumurta ve kabartma tozunu koyarak 20 saniye 5 Hız yoğurun
- Streç filme sarıp kullanmadan önce buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
Kremanın hazırlanması
- Bu sırada limon kabuğunu 5 saniye 8 Hız rendeleyin.
- Şeker, un, süt, yumurta ve vanilya ekleyerek 7 dakika 90ºC 4 Hız pişirin. (Gerekirse pişme süresini 1 - 2 dakika uzatın)
- Ayrı bir kaba alıp soğumaya bırakın.
Son Aşama
- Tart hamurunun 2/3'ünü oklavayla iki yağlı kağıt arasında açın. Kullanmadığınız hamuru buzdolabına geri koyun.
- 26 cm çapında bir tart kalıbına kenarlarından biraz taşacak şekilde yerleştirin. (Fotoğraftakinden biraz daha fazla sarksın hatta)
- Üzerine soğuyan kremayı yayın ve 20gr çam fıstığı serpin.
- Hamurun kalan 1/3'ünü de yağlı kağıt arasında açıp en üste nazikçe yerleştirin.
- Kenarlardan taşan hamuru üzerine katlayarak kapatın.
- Üzerine fırça ile süt sürüp kalan çam fıstıklarını serpin.
- 180ºC önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.
- Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpin.
Buon Appetito....
Not: Gerekirse, hamuru açmadan önce 5 dakika derin dondurucuya atın
Serenella Valenti'ye bizi bu tarifle tanıştırdığı için çok teşekkürler... Grazie Sere ; )
Üzerinde değişiklik yaparak Bimby Torte e Biscotti kitabındaki Torta della Nonna tarifinden adapte edilmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder