PER ITALIANO
Etkileyici değil mi? Üstelik yapması hiç de zor değil ama tabi ki 5 farklı hamur hazırladığımız için biraz zaman aldığını söylemeden geçmemem gerek. Kimyasal değil doğal malzemelerle renklendirilen ve her renginden değişik bir tat alacağınız bu ekmeği kahvaltıda peynir ile ya da istediğiniz herhangi bir şekilde tüketebilirsiniz
Beyaz Hamur
150gr ekmek unu
75gr oda sıcaklığında su
5gr bal
5gr yaş maya
5gr sızma zeytinyağı
Tuz (2gr)
- Hazneye su koyup 30 saniye 37ºC 1 Hız ısıtın
- Bal ve maya ekleyip 4 saniye 4 Hız çırpın
- Elenmiş un, yağ ve tuz ekleyip 2 dakika yoğurun
- Ayrı bir kaba alıp streç filmle örterek mayalanmaya bırakın
Kırmızı Hamur
120gr ekmek unu
50gr domates salçası
30gr tatlı paprika
30gr oda sıcaklığında su
5gr bal
5gr yaş maya
5gr sızma zeytinyağı
Tuz (2gr)
- İlk iş elenmiş un ile paprikayı karıştırın
- Tüm malzemeleri hazneye koyup 3 dakika yoğurun
- Ayrı bir kaba alıp üzerini streç film ile örterek mayalanmaya bırakın
Sarı Hamur
130gr ekmek unu
20gr zerdeçal
75gr oda sıcaklığında su
5gr bal
5gr yaş maya
5gr sızma zeytinyağı
Tuz (2gr)
- Elenmiş un ve zerdeçalı karıştırıp kenarda bekletin
- Suyu 30 saniye 37ºC 1 Hız ısıtın
- Bal ve maya ekleyip 4 saniye 4 Hız çırpın
- Un-zerdeçal karışımı, zeytinyağı ve tuzu ekleyip 2,5 dakika yoğurun
- Ayrı bir kaba alıp üzerini streç film ile örterek mayalanmaya bırakın
Siyah Hamur
150gr ekmek unu
5gr mürekkep balığı boyası
75gr oda sıcaklığında su
5gr bal
5gr yaş maya
5gr sızma zeytinyağı
Tuz (2gr)
- Suyu 30 saniye 37ºC 1 Hız ısıtın
- Bal ve maya ekleyip 4 saniye 4 Hız çırpın
- Un, mürekkep balığı boyası, yağ ve tuz ekleyip 2,5 dakika yoğurun
- Ayrı bir kaba alıp üzerini streç film ile örterek mayalanmaya bırakın
Yeşil Hamur
150gr ekmek unu
200gr ıspanak (ya da pazı)
100gr oda sıcaklığında su
5gr bal
5gr yaş maya
5gr sızma zeytinyağı
Tuz (2gr)
- Hazneye ıspanak ve suyu koyup 15 saniye 8 Hız çırpın ve kenara alın
- Karışımın 75 gramını hazneye geri koyun. (Artan karışımı çorba yaparken kullanabilirsiniz)
- Geri kalan tüm malzemeleri ekleyip 3 dakika yoğurun
- Ayrı bir kaba alıp üzerini streç film ile örterek mayalanmaya bırakın
SON AŞAMA
2 çırpılmış yumurta sarısı
- Tezgahı biraz unlayın. Hamurları oklavayla yaklaşık 23 x 28 cm açın
- Aralarına çırpılmış yumurta sarısı sürüp üst üste yerleştirin
- Boylamasına 4 eşit parça halinde kesin
- Herbirini burgu şeklinde kıvırın
- Yağlı kağıt ile sarıp fırın tepsisine yerleştirin (Bu şekilde renkleri canlı kalacaktır)
- 15 - 30 dakika daha mayalanmaya bırakın
- Önceden 180ºC ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin
Afiyet olsun...
Sara Papa'nın Tutta la bontà del Pane kitabında yeralan Pane Arcobaleno tarifinden üzerinde birkaç değişiklik yaparak adapt edilmiştir
Aranızda şimdi nereden mürekkep balığı boyası (nero di seppia) bulacağız diyenler olabilir. Dünya genelinde ne kadar biliniyor, nerelerde satılıyor fazla fikrim yok. Ben İtalya'da 5 gr'lık küçük paketlerde aldım. Umarım bulabilirsiniz çünkü çok hoş bir renk veriyor. Ama eğer bulamazsanız ne yapılabilir? Sadece tahminde bulunarak aklıma gelen ama denemediğim bir fikri paylaşacağım, belki zeytin ezmesi kullanılabilir. Resimdeki kadar kara bir renk vermez ama siyah ve gri arası bir renk elde etmek belki mümkün olabilir. Eğer ben mürekkep balığı boyası bulmayı başaramasaydım, şöyle bir hamur hazırlamayı denerdim
150g ekmek unu
50g zeytin ezmesi
30g oda sıcaklığında su
5g bal
5g yaş maya
5g sızma zeytinyağı
Tüm malzemeleri hazneye koyup 3 dakika yoğurun
Ancak daha önce de belirttiğim gibi burada sadece tahminde bulunuyorum ve kendim önceden denemediğim için %100 güvenilir bir sonuç garanti edemiyorum
Eğer aranızda alternatif şekilde siyah hamur hazırlayanlar olursa ve bana sonuçları iletirseniz sevinirim. Marketlerinde kolaylıkla mürekkep balığı boyası bulamayanlar için yararlı olacaktır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder