4.01.2012

Üç Renkli Çelenk Ekmek

CLICK FOR ENGLISH
PER ITALIANO


Gecikmiş Noel ve Yeni Yıl tarifleri gelmeye devam ediyor.
Bu üç renkli çelenk ekmek gerçekten etkileyici bir görüntüye sahipti.
Denemek için önümüzdeki seneyi beklemenize gerek yok bence.
Mutlu Seneler...


Beyaz Hamur:
150gr su
5gr bal
10gr yaş maya
250gr ekmek unu
5gr tuz

  • Su ve balı hazneye koyup 30 saniye 37ºC 2 Hız ısıtın
  • Mayayı ekleyip 4 saniye 4 Hız karıştırın.
  • Unu eleyerek ilave edin. Tuz ekleyip 2,5 dakika yoğurun.
  • Derin bir kaba alıp streç filmle kaplayarak mayalanmaya bırakın.

Kırmızı Hamur:
70gr su
5gr bal
10gr yaş maya
120gr domates salçası
250gr ekmek unu
5gr tuz

  • Su, bal ve mayayı hazneye koyup 10 saniye 4 Hız karıştırın
  • Unu eleyerek ekleyin. Salça ve tuz ekleyip 3 dakika yoğurun.
  • Derin bir kaba alıp streç filmle kaplayarak mayalanmaya bırakın.

Yeşil Hamur:
200gr ıspanak yaprağı
150gr su
5gr bal
10gr yaş maya
280gr ekmek unu
5gr  tuz

  • Temiz hazneye ıspanak yaprakları ve suyu koyup 15-20 saniye 8-9 Hız çırpın. Kenara alın.
  • Karışımın 180 gramını hazneye geri koyun.
  • Bal ve mayayı ekleyip 10 saniye 4 Hız karıştırın.
  • Unu eleyerek ilave edin. Tuzu ekleyip 3 dakika yoğurun.
  • Derin bir kaba alıp streç filmle kaplayarak mayalanmaya bırakın.
  • Mayalama işlemi bitince, yeşil hamurdan 50-60gr'lık küçük bir parçayı kenara ayırın.
  • Mayalanan hamurları sicim şeklinde yuvarlayarak uzatın. (uzun olsunlar)
  • Saç örgüsü gibi örüp iki ucunu çember oluşturacak şekilde birleştirin.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye alıp üzerini temiz bir bezle örterek 30 - 45 dakika daha mayalanmaya bırakın.
  • Kenara ayırdığınız hamura fiyonk şekli verin. Fırına vermeden önce çemberin birleşme noktası üzerine yerleştirin.

  • Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile örterek önceden 200ºC ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
  • Folyoyu çıkartıp 10 dakika daha pişirmeye devam edin.
  • Izgara tel üzerinde soğumaya bırakın

Afiyet olsun...

Salam ve peynire güzel eşlik eder. Kızartılarak da yenilebilir.


Sara Papa'nın Tutta la Bonti del Pane adlı kitabındaki Treccineç Coroncine e Panini Colorati başlıklı tariften üzerinde bayağı bir değişiklik yaparak adapta edilmiştir.


4 yorum:

  1. harika harikaa harikaaaaaaaa harikaaaaaaaa harikaaaaaaaaaaa harikaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    salçalı olanın tadı nasıldı?

    YanıtlaSil
  2. Salça ve ıspanak tadı da alınıyor, sadece renk değil aroma da veriyorlar ekmeğe;)

    Kahvaltıda, üzerine şöyle lezzetli bir peynir de sürülürse güzel olur.

    Bir de şu ekmeği yapmıştım vakti-zamanında, o da güzel, rengi ve aroması daha çok.
    http://thermomixtarifdefterim.blogspot.com/2011/01/gokkusag-ekmek.html

    YanıtlaSil
  3. Rengarenk ve iştah açıcı bir ekmek.Gel de yeme şimdi.Ellerine sağlık canım.Fırsatını bulunca denemek isterim.
    http://merininmutfagi.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler Meri,
    Umarım beğenirsin denediğinde.
    Blogundan bugüne kadar denemiş olduklarını gördüm, çok güzel hepsi ;)

    YanıtlaSil