12.11.2010

Avrupa Mutfağından Bir Ekmek: Cottage Bread

CLICK FOR ENGLISH

 
Dünyanın farklı yörelerinden ev yapımı ekmek tariflerine yer veren bir kitap almıştım. Bu tarif orada Doğu ve Kuzey Avrupa Bölgesi ekmek tarifleri arasında yer alıyor.
 
400gr su
15gr bal
20gr yaş maya
700gr ekmek unu
25gr tereyağı ya da margarin
15gr tuz

1 yumurta

  • Suyu 1,5 dakika 37º 1 Hız ısıtın
  • Bal ve mayayı ekleyip 4 saniye 4 Hız çırpın
  • Un, tereyağı ve tuzu ekleyip 5 dakika yoğurun
  • Hamuru derin bir kaba alıp üzerini streç filmle örterek 1,5-2 saat mayalanmaya bırakın
  • Ellerinizi ve tezgahı biraz unlayın. Mayalanan hamuru tezgah üzerine alın. Üzerine bastırarark hava deliklerini patlatın. 1/3'ünü kesin. (yaklaşık 300gr)
  • Biri büyük (2/3) biri küçük (1/3) olmak üzere 2 beze hazırlayın ve mesafeli olarak un serpili tezgah üzerine yerleştirin. Üzerlerini streç filmle örterek 1 saat daha mayalanmaya bırakın
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serip fırçayla üzerini hafif yağlayın.
  • Büyük bezeyi dikkatlice tepsiye alın. Üzerine hafif bastırarak çok az düzleştirin (çok bastırıp dümdüz yapmayın)
  • Küçük bezeyi büyük bezenin ortasına yerleştirin. İşaret, orta ve baş parmaklarınızı birleştirerek hamurun ortasına bastırıp (tabana varana kadar bastırın) delik açın. 10 dakika daha dinlenmeye bırakın
  • Üzerine hafif çırpılmış yumurta sürün. (ben yarısını kullandım). Bıçakla hem üst hem de alttaki bezeye derin olmayan çizikler atın
  • Önceden 230ºC ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin
  • Daha sonra fırının ısısını 200ºC'ye indirip 20 dakika daha pişirmeye devam edin
  • Ekmeği fırından alıp ızgara tel üzerinde soğumaya bırakın


Afiyet olsun...


Linda Callister'ın Pane Fatto in Casa kitabındaki Pane cottage all'antica tarifinden üzerinde değişiklikler yaparak adapte edilmiştir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder