23.12.2011

Tavuk Dolgulu Tortellini

CLICK FOR ENGLISH
PER ITALIANO


Geçen gün verdiğim taze makarna hamur tarifinin ardından taze makarna tarifleri birer birer gelmeye devam ediyor artık beni tutabilene aşkolsun :) Yapım ve yayında emeği geçenler arasında benim haricimde bu işe yıllarını vermiş olan kayınvalidem Lucia ve kayınpederim Ezio da vardı. Kendilerine teşekkürü bir borç bilirim ;)

Tortellini İtalyanlar'ın çok sevdiği ve en sıklıkla tükettiği dünyaca meşhur taze makarna çeşitlerinden biri. Katlama şekline göre cappelletti olarak da anılıyor.

İç harcı olarak genellikle et kullanılsa da, ricotta, prosciutto salamı, patatesle yapılanlar da var. Ben tavuklu yaptım.

Kayınbiraderimin taze makarna dükkanındaki klasik et dolgulu tortellini dana ve domuz eti, mortadella ve prosciutto salamın karışımından yapılıyor. Gelecek sefere ben de etli hazırlayacağım. Ondan da eksik kalmayalım :)

Tortellini eğer etli yapılıyorsa et içine muhakkak pişmiş olarak konur.

Bizim buralarda Tortellini, Noel günü hazırlanan o büyük ve şatafatlı İtalyan usulü öğlen yemeklerinin olmazsa olmazı. Nitekim her Noel arifesi ve Noel günü sabahı Domenico'nun makarna dükkanı önünde kuyruklar oluşur ve önceden arayıp rezervasyon yapmamış olan kişilerin elleri boş dönme riski vardır.

Tortellini Noel günü genellikle et suyu ile sulu olarak pişiriliyor ve Tortellini in Brodo diye adlandırılıyor. Diğer zamanlarda domates soslu, kıymalı ragu soslu, krema soslu vb pek çok değişik şekilde yapılabiliyor.

Gelelim tarife:

Malzemeler:

Taze Makarna Hamuru (400gr un ve herbiri 60gramlık 4 yumurta ile ilgili linkteki talimatlara göre hazırlanacak)


Tavuklu harç:

10gr arpacık soğanı
10gr kereviz sapı
10gr havuç
1 diş sarımsak
20gr sızma zeytinyağı
450gr tavuk göğüs (sinirleri ayıklanıp küp küp doğranmış)
15gr beyaz şarap
1 yumurta
Tuz
Karabiber
Muskat
1/4 limon kabuğu rendesi
120gr parmesan rendesi

(Alternatif olarak etli dolgu için: Etli Tortellini Harcı)


Yapılışı:


  • Soğan, kereviz sapı, havuç ve sarımsağı 5 saniye 5 Hız doğrayın.
  • Zeytinyağı ekleyip 2 dakika 100ºC 1 Hız pişirin.
  • Tavuğu ekleyip Saat Yönü Tersine Çalışma (SYTÇ) opsiyonunu seçip 4 dakika Varoma Isısı 1 Hız pirin.
  • Şarap ekleyip SYTÇ ile 6-8 dakika Varoma Isısı 1 Hız pişirin. Ayrı bir kaba alıp soğumaya bırakın.
  • Soğuyan eti soğumuş Hazneye koyun. (hazne hala soğumamışsa su ile çalkalayarak soğutun)
  • Tuz, biber, muskat, limon kabuğu rendesi, yumurta ve parmesan rendesini ekleyin. SYTÇ ile 30 saniye 4-5 Hız karıştırın.

  • Makarna hamurunu bezelere bölün.
  • Makarna açma makinesi ya da oklava ile ara sıra biraz un serperek incecik açın.

  • Yuvarlak kalıp yardımıyla kesin. (Arzuya göre bıçakla kare kare de kesilebilir)

  • Ortasına iç harcından koyun.

  • Şekildeki gibi yarım ay şeklinde kapatın.
  •  Kıvırarak iki ucu birleştirin ve tepsiye dizin.



Ek Notlar:
Bu işlemler sırasında yufkayı fazla bekletip kurutmamaya özen gösterin.
Hamuru tek seferde değil de bezelere ayırıp parça parça açın.
Açtığınız yufkayı kalıpla kesip iç harcından koyup şekil verip kapatın. Bu şekilde yufka kurumaz ve kolay şekil verilir. Geriye kalan bezelerle de aynı şekilde bitene kadar devam edin.
Size yardım eden birilerinin olması işinizi hızlandıracaktır:)



Tortellini hazırlarken kullanılan başka katlama şekilleri de var. Bir daha yaptığımda onlara da ayrıca yer veririm.

Kolay gelsin...



7 yorum:

  1. vay vay vayy.. er meydanı derdi annem görse:)

    ben yapamam bunu..tebrikklerimi iletiyorum ve ışınlanıyorum:)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler kırmızı ekoseli battaniye.
    Gerçekten de tarifi yayınlar yayınlamaz ışık hızında gelen bir yorum oldu ;)

    Yapılamayacak birşey değil. Elbette şunu da inkar etmemek lazım, hayli emek ve vakit istiyor, evde mantı yapmaktan biraz daha meşakkatli. Ama anne ve bir iki de arkadaş ya da kardeş yardımı ile mümkün olabilir;)

    YanıtlaSil
  3. yok yok.. gözümde büyüyen kısmı o şekili vermek değil de hamuru tutturabilmek.. bana oscar kazanmak gibi geliyor:)

    ayrıca feci takipteyim, ışık hızının onunla alakası olabilir:)

    YanıtlaSil
  4. Anladım ;) Bende de vardı o şüphe ama gayet kolay tutturulduğunu gördüm. Tabi ben makine ile yaptım ama elde de çok zor değildir diye düşünüyorum.

    Yine de emin olunamıyorsa deneme amaçlı şöyle birşey yapılabilir. 200gr un ve 2 yumurtayla daha az miktarda bir hamur hazırlanabilir. Hazırlanan hamurla tagliatelle tarzı bir makarna yapılabilir. Böylece 1.yapılması daha az zaman alır, 2.elimiz taze makarna hamuruna alışır, 3.biraz daha zor görülen tarifler için cesaret toplanır. ;)

    Taze makarna hamuru ve Tagliatelle tariflerini zaten yayınlamıştım. Ayrıntılara ilgili başlıklardan ulaşılabilir.

    Yakın zamanlarda lazanya ve ravioli işine de girmek istiyorum, henüz onlara el atmadım;)

    YanıtlaSil
  5. oğğ may gattt ben blogu mulogu kapatıp başka işlere girsem iyi olacak:) blog yorum yazarlığı gibi mesela:)

    deneyeceğim.. zaten hemen hemen hergün bakıyorum denenecek o kadar çok şey var ki..

    YanıtlaSil
  6. kıymalısını canım çekti acaba bizim mantıya benzermii

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Guldane,
      Etlisi guzel oluyor evet. Hem tavuklusunu hem etlisini tavsiye ederim.
      Bizim mantiya görüntü olarak benzese de tat olarak cok benzemez. İçine pişmiş et konuluyor. Bizim burada noelde et suyuna pişiriyorlar. Diğer zamanlarda genelde soslu hazırlanıyor. En çok kullanılan soslar kıymalı domatesli ragu sos, domatesli fesleğenli sos veya kremalı soslar. Umarım memnun kalırsın eğer birgün denersen...

      Sil