24.02.2011

Brioche

CLICK FOR ENGLISH

  
Brioche hamuru
130gr süt
20gr bal
15gr yaş maya
500gr ekmeklik un
3 yumurta (herbiri yaklaşık 60gr)
30gr sızma zeytinyağı
5gr tuz

Beşamel
300gr tam yağlı süt
30gr un
15gr tereyağı
Tuz, muskat, karabiber

İç Malzemesi
40gr tereyağı
1 diş sarımsak
200gr dondurulmuş bezelye
50gr su
100gr prosciutto crudo veya salam ya da pastırma
250gr kaşkaval peyniri, kabaca doğranmış
1 yumurta sarısı
Tuz

Üzerine sürmek için
1 yumurta sarısı
2 tatlı kaşığı süt
Tuz
Susam, çörekotu vb


  • Süt ve balı hazneye koyup 1 dakika 37ºC 2 Hız ısıtın
  • Mayayı ekleyip 4 saniye 4 Hız ısıtın karıştırın
  • Unu eleyin. Yumurtaları, zeytinyağı ve tuz ekleyip 4 dakika yoğurun.
  • Derin bir kaba alıp üzerini streç filmle kaplayarak 1 - 1,5 saat mayalanmaya bırakın

  • Beşamel sos için tüm malzemeleri koyup 8 dakika 90ºC 4 Hız pişirdikten sonra ayrı bir kaba alarak soğumaya bırakın

  • Hazneye tereyağı ve sarımsağı koyup 3 dakika 90ºC 1 Hız pişirin
  • Bezelyeleri ve suyu ekleyip Saat Yönü Tersine Çalışma opsiyonunu seçerek 15 dakika 100ºC Kaşık Hızında pişirin, tuzunu ayarlayın ve soğumaya bırakın

  • Peyniri 10 saniye 6 Hız rendeleyin

  • Hamurun 2/3'sini yağlı kağıt üzerinde oklavayla açın ve kek kalıbının kenarlarını da kaplayacak şekilde 24cm çapında bir kalıba yerleştirin. 
  • Üzerini salam dilimleriyle kaplayın. 
  

  • Bezelyelerin yarısını salamların üzerine yayın

  • Geri kalan bezelyeleri beşamel sos, yumurta sarısı ve peynirle karıştırdıktan sonra en üste yayın


  • Kenarlardan taşan hamuru üzerine katlayarak kapatın ve katlanan kenarların üzerine 2 tatlı kaşığı süt ve çok az tuzla çırpılmış yumurta sarısını fırçayla sürün (hepsini kullanmayıp bir kısmını en üste sürmek için kenara ayırın)

  • Kalan 1/3 hamuru da oklavayla açarak en üste yerleştirirerek brioche'u kapatın
  • 1 saat kadar mayalanmaya bırakın
  • En üste sütle çırpılmış yumurta sarısının kalanını sürüp arzuya göre susam, çörekotu serpin
  • Önceden 180ºC ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin
  • Ilındıktan sonra servis yapın

Afiyet olsun...

Not: Tarifin orijinalinde taze bezelye kullanılmaktadır




Sara Papa'nın Tutta la Bontà del Pane kitabındaki Brioche Morbida con Caciocavallo, Prosciutto Crudo e Pisellini Freschi başlıklı tariften üzerinde değişiklikler yaparak adapte edilmiştir

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder