Brioche hamuru
130gr süt
20gr bal
15gr yaş maya
500gr ekmeklik un
3 yumurta (herbiri yaklaşık 60gr)
30gr sızma zeytinyağı
5gr tuz
Beşamel
300gr tam yağlı süt
30gr un
15gr tereyağı
Tuz, muskat, karabiber
İç Malzemesi
40gr tereyağı
1 diş sarımsak
200gr dondurulmuş bezelye
50gr su
100gr prosciutto crudo veya salam ya da pastırma
250gr kaşkaval peyniri, kabaca doğranmış
1 yumurta sarısı
Tuz
Üzerine sürmek için
1 yumurta sarısı
2 tatlı kaşığı süt
Tuz
Susam, çörekotu vb
- Süt ve balı hazneye koyup 1 dakika 37ºC 2 Hız ısıtın
- Mayayı ekleyip 4 saniye 4 Hız ısıtın karıştırın
- Unu eleyin. Yumurtaları, zeytinyağı ve tuz ekleyip 4 dakika yoğurun.
- Derin bir kaba alıp üzerini streç filmle kaplayarak 1 - 1,5 saat mayalanmaya bırakın
- Beşamel sos için tüm malzemeleri koyup 8 dakika 90ºC 4 Hız pişirdikten sonra ayrı bir kaba alarak soğumaya bırakın
- Hazneye tereyağı ve sarımsağı koyup 3 dakika 90ºC 1 Hız pişirin
- Bezelyeleri ve suyu ekleyip Saat Yönü Tersine Çalışma opsiyonunu seçerek 15 dakika 100ºC Kaşık Hızında pişirin, tuzunu ayarlayın ve soğumaya bırakın
- Peyniri 10 saniye 6 Hız rendeleyin
- Hamurun 2/3'sini yağlı kağıt üzerinde oklavayla açın ve kek kalıbının kenarlarını da kaplayacak şekilde 24cm çapında bir kalıba yerleştirin.
- Üzerini salam dilimleriyle kaplayın.
- Bezelyelerin yarısını salamların üzerine yayın
- Geri kalan bezelyeleri beşamel sos, yumurta sarısı ve peynirle karıştırdıktan sonra en üste yayın
- Kenarlardan taşan hamuru üzerine katlayarak kapatın ve katlanan kenarların üzerine 2 tatlı kaşığı süt ve çok az tuzla çırpılmış yumurta sarısını fırçayla sürün (hepsini kullanmayıp bir kısmını en üste sürmek için kenara ayırın)
- Kalan 1/3 hamuru da oklavayla açarak en üste yerleştirirerek brioche'u kapatın
- 1 saat kadar mayalanmaya bırakın
- En üste sütle çırpılmış yumurta sarısının kalanını sürüp arzuya göre susam, çörekotu serpin
- Önceden 180ºC ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin
- Ilındıktan sonra servis yapın
Afiyet olsun...
Not: Tarifin orijinalinde taze bezelye kullanılmaktadır
Sara Papa'nın Tutta la Bontà del Pane kitabındaki Brioche Morbida con Caciocavallo, Prosciutto Crudo e Pisellini Freschi başlıklı tariften üzerinde değişiklikler yaparak adapte edilmiştir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder