PER ITALIANO
Yaptığım en harika ekmek tariflerinden biri! Aslında ekmekten ziyade poğaça da denebilir. Sırp bir siteden aldığım orijinal tarifin adı da pogaca olarak geçiyor zaten
Başta yapması zor gibi görünebilir ama resimlerden de görüleceği gibi çok kolay aslında. Hem lezzet hem görüntü açısından denemeye kesinlikle değer. Evdekilere ya da misafirlerinize hava atabilirsiniz ;)
250gr süt
10gr şeker
25gr yaş maya
700gr un
2 yumurta
90gr ayçiçek yağı
20gr tuz
100gr eritilmiş margarin
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı süt
Susam, keten tohumu
- Sütü 1 dakika 37ºC 1 Hız ısıtın
- Şeker ve mayayı ekleyip 4 saniye 4 Hız karıştırın
- Un, yağ, tuz ve yumurtaları ekleyip 5 dakika yoğurma modunda yoğurun
- Derin bir kaba alıp üzerini streç filmle örterek 1,5 saat mayalanmaya bırakın
- Mayalanan hamuru 30 saniye elinizle yoğurarak havasını alın
- Yaklaşık olarak 600, 450 ve 150gr'lık 3 parçaya bölün
- 600gr'lık hamuru yaklaşık 120gr'lık 5 eşit bezeye ayırın
- Bu 5 bezeyi tepsinizin çapından 1-2cm küçük olacak şekilde açın
- Aralarına eritilmiş margarin sürerek üst üste koyun (sadece aralara sürülecek)
- Yağlayıp unladığınız kalıba alın. Üzerini kenarlardan 1cm kalacak şekilde şekildeki gibi 8'e kesin
- Kestiğiniz parçaları dışa doğru şekildeki gibi kıvırın
- 450gr'lık hamuru yaklaşık 90gr'lık 5 eşit parçaya bölün
- Bezeleri ortaya yerleştirilecek genişlikte açıp aralarına eritilmiş margarin sürerek üst üste yerleştirin
- Üzerlerini şekildeki gibi 8'e kesin ve dışarı doğru kıvırın
- 150gr'lık hamuru düzgünce yuvarlayıp ortaya yerleştirin
- Yumurta sarısı ve sütü çırpıp fırçayla poğaçamızın üzerine sürün
- En ortaya keten tohumu, etraftaki yapraklara susam serpin. Fırın ısınana kadar üzerini nemli bir bezle örterek bekletin
- Fırını 200ºC'ye ayarlayın
- Fırın ısınınca 10 dakika 200ºC'de pişirin
- 10 dakika sonra ısıyı 180'ye indirip üzerini yağlı kağıtla örtün ve 20 dakika daha pişirin
- 20 dakika sonra yağlı kağıdı alıp 5-10 dakika daha pişirmeye devam edin
- Ilındıktan sonra servis yapın
Afiyet olsun...
Not: Tarifin orijinalinde 40gr maya kullanılıyor ve 30 dakika mayalanmaya bırakılıyordu. Ben 25gr maya kullanıp 1,5-2 saat mayalanmaya bıraktım
Tarifin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.
Minjina Kuhinjica'ya bu harika tarif ve sunum için teşekkürler...
herşey çok güzel ama lütfen şu tariflerin ölçülerini kaçıkla bardakla verin lütfen:((
YanıtlaSilHaklısınız, bardakla verilmiş hiç tarifim yok. Malzemeyi Thermomix'e eklerken aynı anda tarttığı için hep gram olarak veriyorum. Dünyadaki bütün Thermomix tarifleri de bu şekildedir zaten.
SilThermomix'i olmayan ne yapsın diyeceksiniz haklı olarak. Bence en sağlıklı çözüm küçük bir mutfak tartısı edinerek malzemeleri tartmak. Bardak ölçüsüne ezelden beri hiç güvenemedim. Belli bir standart yok çünkü. Evde bin çeşit bardak var, birinin ölçüsü diğerine uymuyor. Ayrıca ülkeden ülkeye de değişiyor standart. Bazı tariflerde hem bardak hem gram veriyorlar, çok denedim bardakla, bardak ölçüsünü orada yazan gramaja hiç denk getiremedim. O nedenle bardak ölçüsü veremiyorum maalesef.