14.02.2011

New York Çavdar Ekmeği

CLICK FOR ENGLISH
PER ITALIANO
   

Gerçekten sevdiğim ekmek tariflerinden bir oldu. Ayrıca yaptığım en dayanıklı ekmek oldu da diyebilirim. 4. gün yerken hale tazeliğini koruyordu. 4. gün ekmeğin kalanını da yediğimiz için dayanıklılık testini daha fazla sürdüremedim :) Denemenizi tavsiye ederim.

Gelelim malzemelere...
 
280gr su
10gr bal
15gr yaş maya
250gr çavdar unu
250gr ekmeklik un
5gr tuz
25gr yogurt
1 çay kaşığı kimyon tohumu

Yapılışı:


  • Hazneye su koyup 1 dakika 37ºC 1 Hız ısıtın
  • Bal ve mayayı ekleyip 4 saniye 4 Hız çırpın
  • Unları eleyerek ekleyin. Tuz, yoğurt ve kimyon ekleyip 4 dakika yoğurun
  • Derin bir kaba alıp üzerini streç filmle örterek 1,5-2 saat mayalanmaya bırakın

  • Mayalanan hamura elinizle bastırarak havasını alın
  • Hamura resimdeki gibi oval şekil verin
  • Yine resimdeki gibi ortasına bastırarak çukurlaştırın

  • Rulo yapın. Katlama yeri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin

  • Üzerini nemli bir bezle örterek 1 saat daha mayalanmaya bırakın
  • Üzerine keskin bir bıçakla verev kesikler atın
  • Önceden 220ºC ısıtılmış fırında 35 dakika pişirin
  • Tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın


Afiyet olsun....

Pane Fatto in Casa kitabındaki Pane di Segale di New York tarifi üzerinde değişiklikler yaparak adapte edilmiştir

2 yorum:

  1. Sinem hanım merhaba, tarifi denedim çok tok ve güzel bir ekmek oldu. Ancak yoğun kimyon tadını sevenler için tamamda bana ağır geldi. İkinci denememde kimyon kullanmadım mükemmel bir ekmek oldu. Özellikle deniz mahsulleri ile harika gidiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cengiz Bey ikinci denemenizde de olsa beğenmenize sevindim. Afiyet olsun. Bu tarifi Thermomix kullanıcılarının kullandığı bir forumda da yayınlamıştım, orada da oldukça popüler oldu.

      Kimyon kullanmak elbette damak tadınıza kalmış. Ancak ben bu ekmekte çok yoğun bir kimyon tadı hatırlamıyorum. Kimyonu tarifte yazdığı gibi tohum değil de toz şeklinde kullanmış olabilir misiniz acaba diye merak ettim. 1 çay kaşığı da olsa toz kimyon çok fazla olur çünkü.

      Buna benzer bir de Karışık Çekirdekli Ekmek tarifi var çok sevdiğimiz. O da tok bir ekmek. Ayrıca kızartması da harika oluyor. Eğer denerseniz ona da bu New York Çavdar ekmeği gibi somun şekli vermenizi tavsiye ederim.
      http://thermomixtarifdefterim.blogspot.it/2012/01/karsk-cekirdekli-ekmek.html


      Sil