7.03.2011

Fas Mutfağından Harira Çorbası

CLICK FOR ENGLISH

 
Bugün tarifini vereceğim çorba Fas Mutfağı'nın meşhur geleneksel çorbası Harira.

Ramazan ayında Faslılar'ın iftar sofralarını süsleyen bu lezzetli çorbayı özellikle soğuk kış günleri için tavsiye ederim


100gr nohut
1350gr su
20gr un
30gr domates salçası
350gr domates, kabaca doğranmış
80gr dörde doğranmış soğan
1 diş sarımsak
4 dal taze kişniş (sadece yapraklar)
4 dal maydanoz (sadece yapraklar)
100gr kereviz sapı, kabaca doğranmış
300gr dana eti, 1 x 1 cm küçük doğranmış
1 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı ras el hanout baharatı (ya da aşağıdaki karışıma bakın)
100gr yeşil mercimek, yıkanmış
1 yemek kaşığı limon suyu


Eğer ras el honut baharatı bulamazsanız alternatif olarak şu baharat karışımını kullanabilirsiniz (ben öyle yaptım)
1/4 çay kaşığı karabiber
1/4 çay kaşığı zencefil
1/2 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı acı biber tozu ya da acı paprika
1 çay kaşığı zerdeçal


  • Bir kaba 500gr su ile nohutları koyarak 6-8 saat bekletin. 

  • Hazneye un, domates salçası ve 200gr su koyup 10 saniye 5 Hız karıştırın ve ayrı bir kaba alın
  • Hazneye domates, soğan, sarımsak, kişniş, maydanoz ve kereviz saplarını koyup 7 saniye 7 Hız karıştırın
  • Et, suyu süzülmüş nohut, tuz, baharatlar ve 650gr su ekleyip Saat Yönü Tersine Çalışma (SYTÇ) opsiyonunu seçerek 20 dakika 100ºC Kaşık Hızında pişirin
  • Mercimekleri ekleyip SYTÇ ile 15 dakika 100º Kaşık Hızında pişirin
  • Salça-un karışımını ekleyip SYTÇ ile 15 saniye 1 Hız karıştırın
  • SYTÇ ile 10 dakika 100ºC Kaşık Hızında pişirin
  • Limon suyu ekleyip servis kasesine alın
  • Tabaklara sıcak servis yapın

Afıyet olsun...


Üzerinde değişiklikler yaparak Cucinare a Modo Mio kitabındaki Zuppa Marocchina "Harira" tarifinden adapte edilmiştir
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder