17.03.2011

Ev Yapımı Gnocchi

CLICK FOR ENGLISH


Hem İtalya'da yaşayıp hem de taze makarna tarifi vermemek olur mu?
Eğer yan sokağınızda 'Pasta Fresca' yani taze makarna dükkanı olan ahçı bir kayınbiraderiniz varsa olur!

Gnocchi, tortellini, ravioli, lasagne vb ne ararsanız en alası hemen 30 metre ötenizdeyse ve üstüne üstlük cebinizden 1 kuruş da çıkmıyorsa evde makarna yapmak için elle tutulur bir nedeniniz olması lazım.
Benim için bu neden Thermomix Tarif Defterim oldu diyebilirim. Fena da olmadı hani.

Daha önce dükkanda gnocchi yaparlarken görmüş ve hatta bir iki kez denemiştim
Evde tek başıma ilk kez yaptım. Çok da güzel oldu, her ne kadar Pasta Fresca del Borgo'nunkilerle yarışmak çok güç olsa da! :)

Bir daha yapar mıyım? Pek sanmam. Zorluğundan değil, çünkü oldukça kolay olduğunu söylemeliyim ancak hazırı ve bedavası varken tekrar yaparım demek çok akıl kârı olmaz sanırım :)

Umarım hoşunuza gider.


4 kişilik
50gr parmesan, kabaca doğranmış
800gr eski patates, yaklaşık 0,5cm dilimlenmiş
1000gr su
Tuz
300gr ekmek unu (50 + 250)
1 yumurta (yaklaşık 60gr)


Taze Gnocchi Yapımı
  • Parmesanı hızı kademeli olarak 2'den 9'a çıkararak 10 saniye rendeleyip kenara alın
  • Hazneye su ve bir tutam tuz koyun
  • Patatesleri yaklaşık 0,5cm dilimleyin ve Varoma Kabına yerleştirin

  • 30 dakika Varoma Isısı 1 Hızda pişirin
  • Pişen patatesleri kenara alın
  • Temiz ve kuru hazneye 50gr un ve sıcak patatesleri koyup 15 saniye 5 Hız karıştırarak püre haline getirin. Gerekirse 5-10 saniye daha devam edin
  • Hazneye kalan 250gr un ile birlikte parmesan, yumurta ve 10gr tuz koyup 20 saniye 3 Hız karıştırın
  • Ellerinizi unlayın. Elde ettiğiniz hamurdan küçük parçalar koparıp bol un serpilmiş mutfak tezgahında ellerinizle yuvarlayarak sicim şeklinde yaklaşık 1,5-2cm çapında uzatın

  • Bıçakla yaklaşık 1,5-2cm kesin. Kestiklerinizi yağlı kağıtla kaplanmış ve bol un serpilmiş bir geniş bir tabak ya da tepsiye alın. Yapışmalarını önlemek için üst üste gelmemelerine dikkat edin

  • İsterseniz kestiğiniz parçalara çatalla bastırarak şekil verebilirsiniz (Biz genelde ayrıca şekil vermeden kullanıyoruz ancak blog için fikir vermek amacıyla bir kısmına şekil verip fotoğraflarını çektim)

Ve gnocchiniz hazır!

Gnocchi makarnanızı aynı gün bekletmeden kullanmanız önemli!!!! Şu ya da bu nedenle artan olursa üzerlerine un serpip ertesi gün kullanmak üzere buzdolabında saklayın.



Taze Gnocchi nasıl pişirilir?

Gnocchi klasik makarnadan biraz daha farklı pişirilir

  • Sosunuzu önceden hazırlayın. Daha önce tariflerini verdiğim Domates ve Fesleğenli Sos ya da Ragù Bolognese Sosu gnocchi'ye çok yakışacaktır. Biz genelde bu soslarla ya da pesto ile yapıyoruz ama kural değil! Arzuya göre başka bir sos da hazırlanabilir.
  • Derince bir tencereye su koyup kaynattıktan sonra tuz ekleyin.
  • Sosu bir tavada ısıtın ve kısık ateşe alın
  • Gnocchi makarnaları kaynar suya atıp tahta bir kaşıkla nazikçe şöyle bir karıştırıp pişmeye bırakın
  • Taze gnocchinin pişmesi uzun sürmez. Pişen gnocchi makarnalar birkaç dakika içinde suyun yüzeyine çıkmaya başlayacaktır
  • Makarnalar suyun yüzeyine çıktıkça saplı bir süzgeç yardımıyla alıp sos tavasına aktarın
  • Bütün makarnalar bitince tahta bir kaşıkla nazikçe sosla gnocchi makarnaları karıştırın
  • Tabaklara servis yapın
  • Arzu ederseniz üzerine parmesan rendesi serpebilirsiniz


Afiyet olsun...


Üzerinde değişiklikler yaparak Io e il mio Bimby kitabındaki Gnocchi di patate tarifinden adapte edilmiştir.

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder