22.03.2011

Glutensiz Bir Tarif: Köfteli Nohut Çorbası

CLICK FOR ENGLISH


Bugüne kadar yayınladığım tarifler arasında "Çölyak" hastalığından muzdarip olanların da faydalanabileceği bazı glutensiz tarifler zaman zaman yer almış olabilir ama aralarında özel olarak yayınladığım bir tarif olmamıştı.

Bu tarifi Çölyaklılar yani diğer adıyla Gluten Enteropatisi hastaları için tarifler içeren "Celiachia" kitabından aldım. Gerekli malzemeler ve prosedür şöyle:
 
  
Köfte
250g dana eti
90gr parmesan rendesi
1 yumurta
15gr maydanoz yaprağı
Tuz, biber

Mısır nişastası

Çorba
1 kutu haşlanmış nohut konservesi (1 kutu=400g brüt, 220-250g net)
150gr kereviz sapı, kabaca doğranmış
75gr havuç, kabaca doğranmış
75gr soğan, dörde doğranmış
80gr ıspanak yaprağı, doğranmış
75gr domates, küp küp doğranmış
30gr sızma zeytinyağı
20gr parmesan rendesi
750gr su
1 yemek kaşığı Thermomix sebze konsantresi
Tuz


Köftelerin hazırlanması
  • Kullanacağınız parmesanın tamamını (110gr) kabaca doğrayıp hazneye koyun ve hızı kademeli olarak 2'den 9'a çıkartarak 15 saniye rendeledikten sonra ayrı bir tabağa alın
  • Maydanozu 5 saniye 7 Hız rendeleyin ve kenara alın.
  • Sinirleri ayıklanarak 2-3cm doğranmış eti  hazneye koyup 20 saniye 7 Hız kıyma haline getirin
  • 90gr parmesan rendesi, tuz, biber, yumurta ve kıyılmış maydanozun yarısını ekleyip Saat Yönü Tersine Çalışma (SYTÇ) Opsiyonunu seçerek 20 saniye 4 Hız karıştırın ve ayrı bir tabağa alın
  • Arada elinizi ıslatarak küçük köfteler hazırlayın, mısır nişastasına bulayıp Buhar Sepetine dizin



Çorbanın hazırlanması
  • Soğan, kereviz ve havucu 5 saniye 7 Hız doğrayın ve spatula ile ortada toplayın
  • Zeytinyağını ekleyip 3 dakika 100ºC 1 Hız pişirin
  • Doğranmış ıspanakları ekleyin.
  • Su, sebze konsantresi, domates ve nohutları ekleyip SYTÇ ile 15 dakika 100ºC 1 Hız pişirin
  • Tuzu ayarlayıp içinde köfteler olan Buhar Sepetini takın. 
 
  • SYTÇ ile 20 dakika 100ºC 1 Hız pişirin
  • Buhar Sepetini çıkartın ve köfteleri bir çorba servis kasesine alın.
  • Çorbayı da kaseye alıp karıştırın

  • Çorbayı tabaklara alıp maydanoz ve parmesan rendesi serpin

Afiyet olsun


Üzerinde değişiklikler yaparak Celiachia kitabındaki Zuppa di Ceci e Polpettine adlı tariften adapte edilmiştir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder