İster kahvaltı isterse diğer öğünlerde yiyebileceğiniz hoş görünümlü ve lezzetli bagel ekmekçikler
Bagel hamuru
250gr su
25gr bal
20gr yaş maya
550gr ekmeklik un
10gr tuz
1 çırpılmış yumurta (yaklaşık 50gr)
15gr eritilmiş ılınmış tereyağı
Haşlamak için
Kaynar su
1 yemek kaşığı bal
Üzerine sürmek için
1 hafif çırpılmış yumurta akı
Arzuya göre, susam, çörekotu, anason tohumu, haşhaş tohumu...vb
Yapılışı:
- Su ve balı hazneye koyup 1 dakika 37ºC 2 Hız ısıtın
- Mayayı ekleyip 4 saniye 4 Hız karıştırın
- Elenmiş un, tuz, çırpılmış yumurta ve tereyağını ekleyip 5 dakika yoğurun
- Derin bir kaba alıp üzerini streç filmle örterek 1 - 1,5 saat kadar mayalanmaya bırakın
- Mayalanan hamurun havasını indirdikten sonra 12 eşit bezeye bölüp elinizle düzgünce yuvarlayın (Her biri yaklaşık 75gr gelecektir)
- 5 dakika dinlenmeye bırakın
- Bezelerin üzerine avuç içinizle bastırarak hafif yassıltın. Başparmağınızla ortasına delik açın ve kenarlarından çekiştirerek genişletin ve açma şekli verin. (Ortadaki delik biraz büyükçe olması daha iyi çünkü elastik hamur kendi kendine küçülecektir)
- Şekil verdiğiniz bagelleri un serpilmiş bir tepsiye dizin
- Üzerlerini temiz bir bezle örterek 15-20 dakika dinlendirin
- Bir tencerede suyu kaynatın ve 1 yemek kaşığı bal ekleyip karıştırın
- Hazırladığınız bagelleri tek tek kaynar suda birer dakika (30 saniye ön, 30 saniye arka olmak üzere) pişirin
- Süzgeç üzerinde süzülmeye bırakın (Kağıt havlu kullanmayın çünkü yapışacaktır)
- Fırın tepsisine yağlı kağıt serip üzerini biraz yağlayın
- Süzülen bagelleri tepsiye dizin
- Üzerlerine hafif çırpılmış yumurta akı sürüp susam, çörekotu...vb serpin
- Önceden 200ºC ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin
- Tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın
Afiyet olsun....
Üzerinde değişiklikler yaparak Pane Fatto in Casa kitabındaki Bagels di New York adlı tariften adapte edilmiştir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder