15.12.2009

Tagliatelle al Ragù Bolognese

İtalya'nın başlıca klasik soslarından olan "ragù bolognese" sıklıkla tagliatelle, fettucine, spaghetti, tortellini, ravioli ile ya da lazanyalarda kullanılır. Arzunuza göre başka bir makarna çeşidiyle de kullanabilirsiniz.

500gr makarna için
400gr kıyma
80gr kereviz sapı
1 havuç
1 soğan
5-6 fesleğen yaprağı
50gr zeytinyağı
70gr şarap
70gr sıcak su
400gr konserve doğranmış domates
1 defne yaprağı
Bir tutam muskat ya da arzuya göre baharat
Tuz, karabiber
Rendelenmiş parmesan peyniri (üzerine dökmek için)

  • Yaklaşık aynı boyutlarda büyükçe doğranmış soğan, kereviz sapı ve havuç ile fesleğen yapraklarını hazneye koyup 4sn 7Hızda doğrayın. (işlemi 2-3kez tekrar edin)
  • Zeytinyağı ve kıymayı ekleyip 15dakika 'varoma' derecesinde Kaşık Hızında, saat yönü tersine çalışma opsiyonunu da seçerek pişirin. (Pişirmeye başladıktan 5dakika sonra şarabı da ekleyin. Şarabın buharlaşması için pişirirken kapağın üzerine ölçüm kabını koymayın)
  • Kıymayı pişirdikten sonra konserve domatesi, sıcak suyu ve defne yaprağını ekleyin. Bir tutam muskat  ekleyip, tuzunu ve karabiberini ayarlayın. Bu kez kapağın üzerini ölçüm kabı ile kapatın (aksi halde sos açık olan delikten etrafa sıçrayacaktır) 40dakika 100° Kaşık Hızında, saat yönü tersine çalışma opsiyonunu da seçerek pişirin.
  • Sosu haşladığınız makarna ile karıştırdıktan sonra tabaklara servis edin.
Üzerine parmesan peyniri dökün.
Afiyet olsun.

Not1:Makarnanın pişer pişmez yenmesi esastır. Eğer hemen yiyemeyecekseniz, haşladığınız makarnayı süzdükten sonra süzgeçte bırakın. Servis yapmadan önce bir tavada ısıttığınız sosun üzerine ekleyip karıştırarak ısıtın ve hemen servis yapın.
Not2:İki porsiyon hazırlayacaksanız, sosun yarısını buzlukta dondurup, daha sonra ihtiyacınız olduğunda kullanabilirsiniz.

Tarif İtalyanca TM31 ana yemek kitabından uyarlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder