7.12.2011

Puantiyeli Pasta

CLICK FOR ENGLISH
PER ITALIANO


Thermomix Tarif Defterim 2 yaşında !!

Ve nihayet sıra geldi pastamızı kesmeye...

Bugüne özel, şık bir pasta yapmak istedim. 
Tarifi Pazzi per il Cioccolato kitabında buldum ve üzerinde değişiklikler yaparak uyarladım. Kitapta daha yapacak çooook tarifler var, yavaş yavaş onlara da gelecek sıra.

Aslında 2 de mum almayı akıl ediverseymişim çok iyi olacakmış, ama olsun böyle de bir şekilde elimizdekilerle idare ettik durumu ;)

Nice mutlu günler ve tariflerde buluşmak dileğiyle...

Malzemeler:
130gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
130gr şeker
1 çay kaşığı vanilya
2 yumurta
160gr çilek marmelatı
170gr un
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
60gr kakao
200gr buttermilk*

Çikolatalı Sos:
250gr beyaz çikolata, parça parça kırılmış
120gr tereyağı
30gr krema

Puantiye için:
50gr beyaz çikolata, parça parça kırılmış
100gr bitter çikolata, parça parça kırılmış

Üzerine serpmek için kakao 

* Yabancı kaynaklardan tarifler uyarladığınızda buttermilk ile sık sık karşılaşıyorsunuz. Forum Thermomix'ten Amanda'nın tavsiyesi üzerine kendi buttermilk'imi kendim yaptım. 1 bardak tam yağlı süte bir yemek kaşığı sirke ya da limon suyu ekleyip karıştırıyorsunuz. 5 dakika bekledikten sonra kullanıyorsunuz. Teşekkürler Amanda.


Yapılışı:


  • İlk iş olarak 22cm çapında bir kalıbı tereyağı ya da margarinle yağladıktan sonra yağlı kağıtla kaplayın.
  • Şekeri 15 saniye 10 Hız toz haline getirin.
  • Tereyağı ve vanilyayı ekleyip krema haline gelene kadar 3-4 dakika 3-4 Hız çırpın.
  • Thermomix'i 4 Hızda çalıştırın. Yumurtaları birer birer kapaktaki delikten atarak çırpın.
  • Spatula ile ortada toplayıp 10 saniye daha 4 Hız çırpın.

  • Marmelatı ekleyip 15 saniye 4 Hız çırpın.


  • Un, kabartma tozu, karbonat ve kakaoyu eleyerek ilave edin. 
  • Thermomix'i 3-4 Hız karıştırın. Kapaktaki delikten buttermilk'i ekleyin.
  • Hızı 5'e çıkartarak 30 saniye daha çırpın.
  • Kek kalıbına dökün.

  • Önceden 180ºC ısıtılmış fırında 45 dakika pişirin.
  • Fırından çıkardıktan sonra kalıp içinde 5-10 dakika soğumaya bırakın. (Benim kekim pişerken biraz çatladı, çatlaklar kalıpta bekletince küçüldü.)

  • Kalıptan çıkartıp soğumaya bırakın. (Kalıptan çıkardıktan sonra keki ters çevirip kullandım yani hafif çatlak olan kısım alta geldi)

  • Çikolatalı sos için beyaz çikolatayı 8 saniye 8 Hız rendeleyip ayrı bir kaba alın.
  • Temiz hazneye tereyağı ve krema koyup 3-4 dakika 70ºC 3 Hız ısıtın
  • Rendelenmiş çikolatayı ekleyip 1,5-2 dakika 3-4 Hız karıştırın.
  • Soğumuş kekin üzerine spatula sürerek her yanını kaplayın.
 
  • Kekin çevresini ve yüksekliğini bir mezura ile ölçerek ona göre yağlı kağıdı şerit halinde kesin. (Yükseklik eğer 5cm ise siz 5,5cm kesin, yani 5mm fazla olsun) Ölçme işlemini keki çikolatalı sosla kaplamadan yaparsanız daha kolay olur.
  • Ayrıca bir kenarda yağlı kağıttan hazırladığınız külah ya da sıkma torbasını hazır edin.
  • Temiz haznede beyaz çikolatayı 3 dakika 50ºC 2 Hız eritin
  • Külah ya da torbaya doldurup yağlı kağıt üzerine puantiyeler halinde sıkın ve soğumaya bırakın.
  • Bitter çikolatayı 4 dakika 50ºC 2 Hız eritin.
  • Spatula ile yağlı kağıt üzerine sürerek kaplayın.

  • Çikolatalı şeridi pastanın etrafına sarın. Çikolata soğuyup şeklini alana kadar bekleyin

  • Yağlı kağıdı dikkatlice çıkartın.
  • Servis anına kadar buzdolabında bekletin
  • Servis yapmadan hemen önce üzerine kakao serpin. (Ben ayrıca hindistan cevizi de serptim yaşı yazmak için)


Afiyet bal şeker olsun ;)





Domenico ve Serenella'ya da birer dilim götürdük. Serenella pastayı gördüğünde pastaneden hazır aldığımızı sandı ;)


Dilim olarak da çok şık duran bir pasta oldu.



Bu kolay süsleme yöntemini aklınızın bir köşesine not edin. Başka pastalarda da kullanabilir, görenleri hayran bırakabilirsiniz.

Pazzi Per il Cioccolato kitabındaki Dolce di Marmellata al Cioccolato con Collare a Pois Başlıklı Tariften üzerinde değişiklikler yaparak uyarlanmıştır.

4 yorum:

  1. Bloğunuzu çok beğendim. pasta süper hemen yapıcam meyvelisini.elinize sağlık sevgiler...
    Banada beklerim Mutfaksevgisi.com

    YanıtlaSil
  2. Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.
    Umarım pastadan memnun kalırsınız.
    Bloğunuz için tebrikler. Türk mutfağından çok güzel örnekler veriyorsunuz.
    Yayın hayatınızda başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba;
    Çok güzel gözüküyor. Daha da önemlisi aşamaları fotoğraflarla paylaşmanız çok hoşuma gitti.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Sevda Hanım

    Çok teşekkür ederim. İlk başlarda sadece hazırladığım şeyi fotoğraflıyordum, daha yeni tariflerde mümkün olduğunca aşamaları da fotoğraflamaya başladım. Eski tarifleri de tekrar yaptıkça fotoğraflayıp güncelliyorum.

    Bloğunuz çok hoş, başarılarınızın devamını dilerim.

    YanıtlaSil