7.12.2011

Kremalı Viski Likörü

CLICK FOR ENGLISH
PER ITALIANO


Thermomix Tarif Defterim 2. yaşında !!

2. yaşın şerefine içecek olarak bu enfes likörü yapmak istedim. 

Daha önce Thermomix ana yemek kitabındaki Kremalı Viski Likörü tarifini görmüş, denemek istemiş ancak içine viski konulduğunu görünce vazgeçmiştim. Viski içme alışkanlığımız yok, tarifte sadece 50 gramını kullanmak için de onca para verip koca bir şişe viski almak pek akıl karı gelmemişti bana. 

Neyse ki bu engel geçenlerde bir tanıdığımızın bize hediye olarak viski getirmesiyle aşılmış oldu :) Böylece 2. yaş için yapabileceğim tarifler aradığım sırada bunu da listeye ekleyebildim.


Malzemeler:
50gr bitter çikolata (%90 kakao oranlı)
300gr şeker
3 yumurta sarısı
500gr tam yağlı taze süt
1 paket vanillin ya da 1 çay kaşığı vanilya özütü
125gr alkol (95º)
50gr viski


Yapılışı:


  • Çikolatayı 10 saniye 8 Hız toz haline getirin.


  • Şeker, yumurta sarıları ve sütü ekleyip 8 dakika 90ºC 4 Hız pişirip hazne içinde soğumaya bırakın.

 
  • Soğuyan karışıma vanilya, alkol ve viski ekleyip 30 saniye 4 Hız karıştırın.
  • Şişe ya da şişelere doldurup ağzını sıkıca kapatarak buzdolabında soğumaya bırakın.
  • Şişeyi çalkaladıktan sonra servis yapın.

Afiyet olsun...

Not: Dondurma üzerine sos olarak dökülebilir ya da kahveye ilave edilebilir.


5 yorum:

  1. selamlar,
    muhtesem bir tarif, mutlaka deneyecegim. fakat ogrenmek istedigim acaba ne kadar sure saklayabiliriz? ve mutlaka buzdolabinda mi saklamaliyiz? sitenizi yeni kesfettim ama surekli ugrayacagim bir adres olacagina eminim artik :) mutlu yillar!

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    Yorumunuz için çok teşekkürler. Umarım beğenirsiniz deneyince, biz bayıldık! ;)

    Likörü buzdolabında saklamak gerekiyor, evet.

    Saklama süresine gelince...
    Bu konuda sizi yanlış yönlendirmeyi asla istemem. Okuduğum birkaç bilgiyi paylaşayım, kararını siz verin.

    Ben bu tarifi Thermomix'in İtalyanca ana yemek kitabından aldım. Maalesef saklama süresi ile ilgili bir not düşülmemişti. İnternette benzer tarifler için farklı saklama süreleri ile karşılaştım. 1 aydan tutun da 3-4 aya kadar.. Daha uzun süre sakladıklarını söyleyenler de yok değil.

    Biz likörü 2 haftada tükettiğimiz için saklama süresini de ancak o kadar deneyebilmiş olduk :)

    Beğenmeniz ümidiyle,

    Nice mutlu senelere...

    YanıtlaSil
  3. Şeker, yumurta sarıları ve sütü ekleyip 8 dakika 90ºC 4 Hız pişirip hazne içinde soğumaya bırakın. burada yazanı anlamadım tam olarak ve viskinin yerine votko koysam daha tatlı likör tarifleriniz var mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hasan Bey, bu blogda gördüğünüz tariflerin tamamı Thermomix isimli bir çeşit multi fonksiyonel mutfak robotu ile yapılıyor. Kullandığım terminoloji oradan geliyor. O yüzden mi anlamadınız acaba?

      Ben robotsuz yapmadım ama robotsuz yapmak isterseniz şöyle bir yol izlemeyi deneyebilirsiniz. Çikolatayı rendeleyin. Bir tencereye koyun. Şeker, yumurta sarıları ve sütü ekleyip mikser ile çırpın. Daha sonra ocağın üzerinde 8 - 10 dakika sürekli bir tel çırpıcı ile karıştırarak ve arada bir termometre ile ölçüp 90ºC üzerine çıkmamasına özen göstererek ısıtın. Tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın. Karışımın ısısı oda sıcaklığına inince vanilya, alkol ve viski ekleyip mikserle çırpın. Şişe ya da şişelere doldurup ağzını sıkıca kapatarak buzdolabında soğumaya bırakın.
      Şişeyi çalkaladıktan sonra servis yapın.

      Dediğim gibi ben şahsen denemedim, sizin için klasik yönteme çevirmeye çalıştım, o yüzden tam garanti veremiyorum. Viski yerine vodka kullanılabileceğine inanıyorum. Çilekli vodka da yapmıştım, orada sadece vodka kullanılıyor. Kremalı viski likörü ona nazaran çok daha tatlı bir likör.

      Umarım memnun kalırsınız..

      Sil
  4. teşekkürler ben etil alkol ve viskinin yerine o miktarlara eş gelecek şekilde sadece votka deneyecegim

    YanıtlaSil