13.04.2010

Acılı Ezme

CLICK FOR ENGLISH 
 

Herkesin acılı ezme yapış usulü ve kullandığı malzemeler farklı. Damak tadına göre siz de kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Ben acılı ezmeyi şöyle yapıyorum:

1 kırmızı soğan
10gr maydanoz yaprağı
15gr zeytinyağı
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1/2 limon
20gr acı biber salçası
80gr yeşil biber
5-6 domates
Yeterince tuz

  • Soğanı dörde bölüp hazneye atın. 5 saniye 5 Hız doğrayın. Aynı işlemi bir kez daha tekrar edin. Ayrı bir tabağa alın.
  • Maydanozu 5 saniye 7 Hız doğrayın. Spatula ile ortada toplayın
  • Zeytinyağı, nar ekşisi, limon ve acı biber salçasını ekleyin. 10 saniye 5 Hız çırpın.
  • Biberlerin çekirdeklerini temizleyip büyükçe doğrayın. Hızı 2'den 5'e arttırarak ve 3 kez işlemi tekrar ederek toplam 5 saniye doğrayın.
  • Domatesleri dörde bölün. İçindeki çekirdekleri çıkartın (Atmayın, daha sonra başka bir yemekte kullanırsınız)
  • Domatesleri de hazneye koyun. Hızı 2'den 5'e arttırarak ve 3 kez işlemi tekrar ederek toplam 5sn doğrayın.
  • Ayrı bir tabağa aldığınız soğanları tuzla ovun ve suyunu sıkın. Suyun altından geçirin ve bir kez daha sıkın. (Bu maddeyi tercihe göre uygulamayabilirsiniz)
  • Soğanı da karışıma ekleyin, tuz ekin. Saat Yönü Tersine Çalışma opsiyonunu seçerek 5 saniye 2 Hız karıştırın.
  • Acılı ezmenizi servis kabına alıp, servis etmeden önce tadının oturması için 1 saat buzdolabında bekletin.

Afiyet olsun...

Not: İsterseniz incecik doğranmış 1 diş sarımsak da koyabilirsiniz. 

Not 2: Daha acı olmasını isterseniz biber salçası miktarını arttırabilir ya da pul biber ekleyebilirsiniz.

Alternatif hazırlama yöntemi: Çok vaktiniz yoksa zeytinyağı, limon ve nar ekşisi hariç bütün malzemeleri hazneye koyup aynı anda doğradıktan sonra bir süzgeç üzerinde suyunun süzülmesini sağlayın. Son olarak zeytinyağı, limon ve nar ekşisini ekleyip karıştırın. Elbette ki birinci yöntem en iyi sonucu verecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder