9.04.2010

Sebze Graten

CLICK FOR ENGLISH


Eğer hala sebze graten yapmamış olan varsa bu tariften sonra vazgeçilmezlerinizden biri olacağına eminim. Özellikle garnitür veya meze olarak çok güzel ve pratik oluyor. Sıcak yemeyi tercih etsem de soğuk da yenilebilir.

Burada kullandığım ölçüler bilgilendirici niteliktedir, birebir kullanmak zorunda değilsiniz. Yaptığınız sebze miktarına ve zevkinize göre değiştirebilirsiniz. Ben elimdeki sebzelere göre ölçü ve prosedür olarak şöyle bir yol izledim.

1 kabak
1 patlıcan
2 domates
2 büyük cins kültür mantarı (portobello mantarı)

1 diş sarımsak
1/2 demet maydanoz (ayıklanmış olarak yaklaşık 10gr)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
70 gr bayat kuru ekmek rendesi ya da galeta unu
30gr parmesan rendesi (15 + 15)
Üzerine gezdirmek için zeytinyağı

  • Fırın tepsisi üzerine yağlı kağıt serin. Üzerini fırça ile biraz yağlayın.
  • Patlıcanı enlemesine ve boylamasına ortadan ikiye keserek toplam 4 eşit parçaya bölün. Üzerine biraz tuz serperek yarım saat dinlenmeye bırakın.
  • Kabağı enlemesine ve boylamasına ortadan ikiye keserek toplam 4 eşit parçaya bölün. İçini uygun bir sebze oyma bıçağı ya da yoksa çay kaşığı yardımıyla oyup kenara alın ve kabakları tepsiye dizin.
  • Domatesleri ortadan ikiye kesin. Çekirdekli kısmı çıkararak kenara alın, domatesleri tepsiye dizin
  • Mantarların saplarını gövdeye zarar vermeden dikkatlice koparıp kenara alın. Mantarları tepsiye dizin.
  • Parmesanı büyükçe doğrayarak hazneye koyun ve hızı 2'den 9'a çıkararak 15sn rendeleyin. Ayrı bir tabağa alın.
  • Hazneye sarımsak ve maydanozu koyup 5sn 7 Hız doğrayın.
  • Kenara aldığınız sebze içlerini ve zeytinyağını ekleyin, 5sn 6 Hız doğrayın.
  • Kuru ekmek rendesi, 15gr parmesan ve biraz tuz ekleyin. 4sn 4 Hız karıştırın.
  • Patlıcanları suyun altında durulayın. Tepsine alın
  • Tepsideki sebzelerin üzerlerine çok az tuz serpin. Hazırladığınız harcı yayın.
  • En üste kalan 15gr parmesanı da serpip son olarak zeytinyağı gezdirin. (Genelde sebzelerin üzerine yağ gezdirirken malzemeden kaçılmaz ama eğer daha hafif olmasını istiyorsanız az yağ gezdirip daha light bir sebze graten yapabilirsiniz)
  • Önceden 160° ısıtılmış fırında 55 dakika pişirin. (Son 10 dakikasında fırınınızın grill-ızgara opsiyonu ile de pişirin)

Afiyet olsun...

Not: Eğer uzun değil de tombul patlıcan kullanıyorsanız patlıcanı enlemesine çok ince olmayan yuvarlak dilimler şeklinde dilimleyin.

Not 2: Yeşil, kırmızı ya da sarı biber de kullanabilirsiniz. Bende olmadığı için kullanmadım.

Not 3: Farklı bir tat yaratmak için harcın içine birkaç yaprak fesleğen de katabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder