10.05.2010

Whopper Burger

Önce hamburger ekmeği, sonra mayonez... Ardından bir hamburger tarifi gelmesi kaçınılmazdı sanırım:)
Çok fazla kullanmadığım için maalesef henüz ketçap yapmayı denemedim. Yapar yapmaz malzemeler arasına onun da linkini eklerim.
Whopper yapmayı evde denemek isterseniz neler yapmanız gerektiğini kısaca yazmaya çalışacağım. Aslında burada et için TM31 ile yapacağımız herhangi bir işlem yok. Çünkü Amerikan kaynaklara göre en iyi hamburger köftesi sadece kıyma ile yapılıyor. Burada elbette kıymanın kalitesi önemli. Nasıl bir kıyma olduğuna gelince.. %20 oranında yağlı, iri çekilmiş kaliteli kıyma almanız yeterli. Neyse... Böyle kompozisyon şeklinde değil de aşama aşama yazayım yine her zamanki gibi, daha kolay anlaşılacaktır. Tarifin uzun görünmesi gözünüzü korkutmasın. Son derece pratik ve kolay.

4 adet Whopper için:
450-500gr dana kıyma (%20 yağlı)
Biraz tuz
4 hamburger ekmeği
85gr yeşil salata (marul, kıvırcık, iceberg vb)
8-12 kornişon turşu
2 orta boy soğan
2 orta boy domates
85gr mayonez
60gr ketçap
  • Kıymayı dört eşit parçaya bölün. Elinizle yuvarlayın. (elinizle çok fazla çalışarak kıymayı ısıtmayın)
  • Herbir parçayı streç film arasına alıp elinizle bastırıp sıkıştırarak hamburger köftesi şekli verin. (Köftelerin çapı hamburger ekmeğinizin çapından biraz daha büyük olsun). Buzdolabında biraz dinlendirin.
  • Yeşil salatayı kalınlığı 1cm'i geçmeyecek şekilde salata doğrar gibi enlemesine doğrayın.
  • Kornişon turşuları boylamasına ortadan ikiye kesin
  • Soğanların kabuğunu ve en dıştaki kısmını atın. 4-5mm kalınlığında halkalar halinde doğrayın. Ortadaki göbek kısmını çıkarın. Halkalar halinde ayrıştırın.
  • Domatesleri 7-8mm kalınlığında halka şeklinde doğrayın. Ortadaki çekirdekli kısmı çıkarın.
  • Köfteleri ızgarada ya da teflon tavada herbir yanını 3'er ila 5'er dakika pişirin. (3dk:Az Pişmiş, 4dk:Orta, 5dk:Çok pişmiş) Pişirirken üzerlerine biraz tuz serpin.
  • Hamburger ekmeklerini ortadan ikiye bölün. (Ekmeğin üst kısmı taban kısmından çok daha kalın olsun) Ekmeklerin iç kısımlarını hafif kızartın.
  • Piştikten sonra hamburger malzeme dizilimine geçebilirsiniz. 
1 adet Whopper için sırasıyla malzeme dizilimi

Üst Kısım
  • Hamburger ekmeğinin üst kısmına 1-2mm kalınlığında mayonez sürün (21gr)
  • Mayonezin üstüne yeşil salatayı yerleştirin. (21gr)
  • Salatanın üstüne 2 domates dilimini yanyana ve sığmayan kısımlar hafif üstüste gelecek şekilde yerleştirin.
Taban Kısmı
  • Hamburger ekmeğinin taban kısmının üzerine köfteyi yerleştirin (Mikrodalga fırınınız varsa sadece taban ve köfteyi 30sn mikrodalgada pişirin)
  • Köftenin üzerine 4-6 turşu dilimi dizin
  • Üzerine 3-4 halka eşit aralıklarla ketçap sıkın. (14gr)
  • 5-6 halka soğanı olimpiyat halkaları şeklinde dizin. (14gr)
  • Son olarak hamburgerinizin üst ve taban kısımlarını birbiri üzerine kapatın ve Whopper'ınız hazır!
Afiyet olsun...

Tarif için buradan ve şuradan yararlandım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder