18.01.2010

Mantarlı Risotto

CLICK FOR ENGLISH


Mantarlı sos risottoya en yakışan soslardan biridir ve sıklıkla kullanılır.  Eğer TM31 olmadan yapacak olan varsa şunu da belirtmem gerekir ki risottoyu pişerken sürekli tahta bir kaşıkla karıştırmak gerekir. Orta ateşte pişirilir.

4 Kişilik
40gr parmesan
1 demet maydanoz (arzuya göre)
1 kırmızı kuru soğan
40gr zeytinyağı
50gr kurutulmuş (ya da 250gr taze) doğranmış mantar
350gr carnaroli ya da arborio pirinci (ayrıntılı bilgi için bknz...)
100gr beyaz şarap
900gr kaynar su
1 et ya da sebze bulyon
Yeterince tuz
20gr margarin ya da tereyağı

  • Risotto pirincini önceden yıkamayın!
  • Eğer kurutulmuş mantar kullanıyorsanız yarım saat önceden suda bekletin. Daha sonra suyunu süzün.

  • Parmesanı büyükçe doğrayıp hazneye koyun. Hızı yavaş yavaş 9'a çıkararak 15sn rendeledikten sonra ayrı bir tabağa alın.
  • Maydanozları 3sn 7Hızda doğrayın. Spatula ile ortada toplayıp işlemi bir kez daha tekrar edin. Ayrı bir tabağa alın.
  • Soğanı dörde bölüp hazneye koyun. 3sn 5Hızda doğrayın.
  • Zeytinyağını ve mantarları ekleyin. "Saat yönü tersine çalışma fonksiyonu"nu seçerek 4 dakika 100° 1Hızda pişirin.
  • Pirinci ve şarabı ekleyin. Ölçü kabıyla kapatmadan "saat yönü tersine çalışma fonksiyonu" ile 3 dakika 100° 1Hızda pişirin.
  • Kaynar su ve bulyonu ekleyip tuzunu ayarlayın. Ölçü kabıyla kapatmadan "saat yönü tersine çalışma fonksiyonu" ile 15 dakika 100° 1Hızda pişirin.
  • Son olarak margarin, parmesan ve maydanozu ekleyip spatula ile karıştırıp tabaklara servis edin.

Afiyet olsun...

Not: Margarin ya da tereyağı yerine labne peyniri de kullanabilirsiniz.
Not 2: Tabaklara servis ettikten sonra üzerine ayrıca parmesan serpebilirsiniz.
Not 3: Kullandığınız mantarın türüne göre pişme süresi biraz uzayabilir.


Tarif İtalyanca TM31 ana yemek kitabından alınmıştır.

2 yorum:

  1. Her denedigim yemekten sonra harika yaziyorum biliyorum ama sayende baska turlu yemek cikmiyor:) Tesekkurler...

    YanıtlaSil
  2. Ebrucum beğendiğine sevindim.
    Umarım gelecek denemelerinden de memnun kalırsın ;)

    YanıtlaSil