17.08.2010

Guinness Biralı Dana Yahni: Patates salatası eşliğinde

CLICK FOR ENGLISH
   

Guinness Siyah Biralı yahni nasıl olur diye merak ediyordum. Yaptım ve gördüm, çok güzel olurmuş!

Forum Thermomix'ten riv_mum'ın tarifinden hareketle ve üzerinde 1-2 değişiklik yaparak yaptığım bu yahni tarifinden çok memnun kaldım.

ÖNEMLİ: Pişirme süresi kullandığınız etin kalitesine ve cinsine göre değişecektir. Ben kasaptan yumuşak yerinden yağsız yumuşak sığır eti aldım. Toplamda 60 dakika pişirdim ama bir 15 dakika daha az pişirsem de olurdu aslında. Tahmin edeceğiniz gibi yumuşak etler için daha kısa, sert etler için daha uzun süre pişirmek gerekiyor

Yahni için:
2 kereviz sapı, kabaca doğranmış (120gr)
1 havuç, kabaca doğranmış (100gr)
1 soğan, dörde doğranmış (90gr)
500gr yağsız dana ya da sığır eti, küp küp doğranmış
50gr un
20gr zeytinyağı
200gr kültür mantarı, dilimlenmiş
400gr küp küp doğranmış domates konservesi
270gr Guinness Stout Bira (Siyah Bira)
50gr Thermomix sebze konsantresi
100gr su
2 defne yaprağı
8-10 kuru erik
Tuz, karabiber

Patates salatası için:
10gr maydanoz yaprağı
500gr küçük doğranmış patates (buharda kolay pişirmek için büyük doğramayın)
Arzuya göre sızma zeytinyağı, tuz, sirke

  • Maydanozu 5 saniye 7 Hız doğrayıp ayrı bir tabağa alın

  • Hazneyi kabaca yıkayıp çalkaladıktan sonra kereviz sapı ve havuçları 3 saniye 4-5 Hız doğrayıp ayrı bir tabağa alın
  • Soğanı 4 saniye 7 Hız doğrayın
  • Et, un ve yağı ekleyip Saat Yönü Tersine Çalışma (SYTÇ) opsiyonu ile 3 dakika 100ºC 1 Hız soteleyin
  • Kereviz, havuç, mantar, domates, bira, defne yaprağı, sebze konsantresi ve su ilave edin.
  • SYTÇ ile 60 dakika 100ºC 1 Hız pişirin (Daha önce de belirttiğim gibi pişirme süresi etin cinsine ve kalitesine göre 30 dakikadan 60 (ve hatta daha fazla) dakikaya kadar değişebilir)

  • Patatesleri varoma kabına koyun ve eti pişirmeye başladıktan 10 dakika sonra Varoma kabını haznenin üstüne yerleştirip Varoma kapağını kapatarak patatesleri pişirin. (25-30 dakika sonra patateslerin pişip pişmediğini kontrol edin. Gerekirse biraz daha pişirin)
  • Pişen patatesleri bir kaba alıp doğranmış maydanoz, zeytinyağı, tuz ve arzuya göre sirkeyle karıştırarak patates salatanızı hazırlayın

  • Yahninizin pişmesinin son 20 dakikasında kuru erikleri de ekleyerek pişirmeye devam edin

  • Pişen yahniyi tabaklara alıp yanına patates salatası koyarak servis yapın

Afiyet olsun...


Yararlanılan kaynaklar: riv_mum'ın Beef and Guinness Stew Tarifi ve Guinness Stout Beef Stew Tarifi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder