18.01.2010

Risotto Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İtalyan mutfağında çok önemli bir yeri olan risotto, pirincin nişastasını salmasıyla kremamsı bir tat alan harika bir İtalyan pilavıdır. Mantarlı, safranlı, sebzeli, peynirli vb pek çok değişik sosla pişirmek mümkündür. Türk usulü yapılan pilava benzemez. Kimisine lapa gibi gelse de bu durum kremamsı, ıslak görüntüsünden ve tadından kaynaklanır.

Risotto yaparken özel bir tür pirinç kullanmak gerekir, aksi halde gerçekten lapa olur.
Risotto pirinci önceden yıkanmaz! Yoksa nişastasının önemli bölümünü kaybeder.

Risotto yapımında en sık kullanılan pirinç türlerini genel olarak iki başlık altında toplayabiliriz:

1. Carnaroli Pirinci
En kaliteli pirinç türlerinden biridir. Birinci sınıf risotto pirinci budur. Su ve aroma tutma özelliği olan, nişasta oranı yüksek uzun taneli bir pirinçtir. Pişirme sırasında taneler birbirine yapışmaz. İtalyanların risotto yapımında birinci tercihidir. Fiyatı diğer pirinç türlerinden daha pahalıdır. Türkiye'de ithal edilen ürünler arasında yer alır. Henüz Türk markalarına en azından ben rastlamadım.



2. Arborio Pirinci
Tombul taneli ve nişasta oranı yüksek bir pirinçtir. İkinci sınıf risotto pirincidir. Sıklıkla kullanılır. Carnaroli'ye göre daha ucuzdur. Türkiye'de ithal olarak bulunabilir, ayrıca Sezon ve Bora markalarının da Arborio pirinç ürünleri olduğunu gördüm.

2 yorum:

  1. Thermomix türkiyede satılıyormu? ilgileniyorum

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Zehra

    Satılıyor diye biliyorum ama ben İtalya'da yaşadığım için buradan aldım doğal olarak.

    Bir yanlış anlamaya sebep olmadan hemen söyleyeyim ben ne Türkiye ne de İtalya'da Thermomix satıcısı, temsilcisi vb değilim.

    Türkiye temsilcisinin bir internet siteleri vardı ama şu an çalışmıyor. Thermomix'in global sitesine göre Türkiye'deki temsilcinin bilgileri şöyle:

    Koerner Dayanıklı Tüketim Malları Makina Gıda San.ve Tic.Ltd.Şti
    Imbat sok.No 37/B
    35330 Balçova – Izmir
    +90.232.278 29 07

    Umarım bulup satın alabilirsin. Hayatını inanılmaz kolaylaştıracağına emin ol!

    YanıtlaSil