5.07.2010

Elmalı Chutney Sos

CLICK FOR ENGLISH 

Yapmak istediğim bir tarifteki malzemeler arasında gördüğümde tanıştım chutney sosla. Ne Türk ne de İtalyan geleneksel mutfaklarında kullanılmadığı için daha önce tanışma fırsatımız olmamıştı. Hindistan asıllı bu sos pek çok değişik şekilde ve farklı malzemelerle yapılabiliyor. Benim meyveli bir chutney sosa ihtiyacım vardı ve Forum Thermomix'dekilerin yardımıyla ve meganjane'nin tarifinden hareketle bu elmalı chutney sosu yaptım, iyi ki de yapmışım çok hoşumuza gitti.

Önümüzdeki günlerde içinde bu sosun da kullanıldığı bir tarife yer vereceğim. Chutney sosu ayrıca sandviçlerinizde salam ya da peynirle birlikte, etin yanında kullanabilirsiniz (Soğuk etle hazırlanan sandviçlere daha güzel yakışıyor)

250gr soğan
250gr elma
250gr domates
75gr esmer şeker
15gr pekmez
1 çay kaşığı çekilmemiş karabiber
60gr kuru üzüm
15gr kuş üzümü
120gr elma sirkesi
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı toz hardal (bende o an yoktu, köri kullandım)
1/2 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı muskat
1 çay kaşığı karanfil


  • Soğanları dörde bölerek hazneye koyup 4sn 6 Hız doğrayın
  • Elmaların kabuklarını soyup çekirdekli kısmı çıkartın. Kabaca doğrayarak hazneye koyun
  • Domateslerin tepesini keskin bir bıçakla oyup çekirdekli kısımı çıkartın ve hazneye koyun
  • Hızı kademeli olarak 2 saniyede 2'den 5'e çıkartın. 3-4 kez tekrar edin
  • Geri kalan bütün malzemeleri ve baharatları ekleyin. Saat Yönü Tersine Çalışma Opsiyonu ile 1,5 saat 100°C 1 Hızda pişirin.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder